Căldura extremă și seceta împing industria uleiului de măsline în criză

masline, ulei de masline Sursa foto: Pixabay

Temperaturile caniculare care au măturat sudul Europei în această vară nu numai că au provocat pierderi de vieți omenești și au pregătit terenurile pentru incendii devastatoare, ci sunt, de asemenea, vești foarte proaste pentru măslini, experții din industria uleiului de măsline avertizând asupra creșterii prețurilor și a unei potențiale penurii, transmite CNN.

Atunci când este prea cald, măslinii își lasă fructele pentru a economisi umezeala sau produc fructe în detrimentul sănătății copacului, a declarat Kyle Holland, care se ocupă de uleiuri și semințe oleaginoase la grupul de cercetare a pieței Mintec. Temperaturile foarte ridicate sunt deosebit de periculoase primăvara, în timpul înfloririi.

Situația este cu atât mai îngrijorătoare cu cât vine după o recoltă proastă de măsline anul trecut, în urma celei mai călduroase veri înregistrate în Europa.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

În Spania, cel mai mare producător de ulei de măsline din lume, producția a scăzut la aproximativ 620.000 de tone metrice, față de media pe cinci ani de aproximativ 1,3 milioane de tone metrice, a declarat Holland.

“După un asemenea deficit de la recolta anterioară, ultimul lucru de care are nevoie industria este o altă recoltă slabă”, a declarat Walter Zanre, directorul executiv al Filippo Berio UK, o ramură a unuia dintre cele mai mari branduri de ulei de măsline din lume.

Dar semnele arată în acest sens. În această vară, căldura a cuprins zone din regiunea mediteraneană, aducând un “iad de căldură” despre care oamenii de știință spun că ar fi fost practic imposibil fără schimbările climatice.

Aceasta a afectat Spania – care a fost afectată de valuri de căldură din aprilie, când temperaturile s-au apropiat de 40 de grade Celsius (104 Fahrenheit) – precum și alte țări producătoare de ulei de măsline, precum Italia și Grecia.

Amploarea totală a pagubelor nu va fi cunoscută decât după perioada de recoltare din octombrie și noiembrie, dar producția europeană de ulei de măsline ar putea scădea cu 700.000 de tone metrice – o scădere de peste 30% – în comparație cu media pe cinci ani, a declarat Holland.

Prețurile la vrac pentru uleiul de măsline s-au dublat față de aceeași perioadă a anului trecut și toate indiciile indică un deficit la următoarea recoltă, a spus Zanre.

“Nu pare să existe niciun răgaz la orizont”, a spus el, adăugând că “industria este în criză”.

Consiliul Internațional al Măslinilor nu a numit situația drept criză, dar un purtător de cuvânt a declarat că “ne confruntăm cu o situație complexă ca o consecință a schimbărilor climatice”. La nivel mondial, se preconizează că producția de ulei de măsline va scădea cu 20% între octombrie 2022 și septembrie 2023, a declarat purtătorul de cuvânt pentru CNN.

Cât de mult îi va afecta acest lucru pe consumatori nu este clar. Pe măsură ce prețurile se împing în sus, marea întrebare va fi “dacă consumatorii vor continua să cumpere ulei de măsline la aceste prețuri sau vom vedea schimbări [către alte uleiuri]”, a spus Holland.

Articolul integral poate fi citit AICI.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: