Alexandru Rogobete, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a precizat, luni într-o conferință de presă alături de ministrul Alexandru Rafila, că banii pentru cele șase spitale și secții care nu vor mai fi construite cu fonduri nerambursabile din PNRR vor fi returnați de Guvernul României, pentru că se vor face din împrumuturi de la Banca Europeană de Investiții.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Întrebat cine va da banii înapoi pentru realizarea celor 6 proiecte, Rogobete a răspuns scurt: „Guvernul României”.

Pentru cele șase spitale și secții erau alocați 677 de milioane de euro.

Analize Economedia

om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie

Secretarul de stat a explicat și faptul că eliminarea celor 6 proiecte din PNRR reprezintă „propunerea României de diminuare” a fondurilor alocate.

  • Comisia Europeană a cerut României să reducă cu 2,1 miliarde de euro componenta de granturi nerambursabile de 14,24 miliarde euro din PNRR pentru că România a avut rezultate macroeconomice mai bune în 2020 și 2021 decât cele preliminare, așa că – potrivit regulamentului PNRR – trebuie să înapoieze o parte din alocarea inițială. Comisia Europeană nu a impus însă la ce proiecte să se renunțe, ci a cerut României să decidă de unde face această diminuare.

Întrebat dacă a existat o comunicare a Ministerului Sănătății către cele 6 spitale care pierd banii din PNRR, Alexandru Rogobete a afirmat: „Până în momentul de față, nu. Comunicarea se va face atunci când Comisia Europeană va aproba propunerile noastre. Deocamdată, este o negociere cu Comisia Europeană”.

El a mai susținut că „nu se schimbă nimic” pentru spitalele respective. „Ei pot continua achizițiile, iar sursa de finanțare se schimbă din PNRR în BEI. Pentru cei la care am semnat contractul de finanțare, vom face un act adițional”, a spus Rogobete.

Context. Șase spitale sau secții noi ale unor unități medicale pierd finanțarea din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), din cauza „riscului ridicat” de nerealizare, potrivit cererii de modificare a PNRR pe care Guvernul a trimis-o vineri la Bruxelles. Documentul a fost obținut de Economedia și G4Media. Citește integral aici.

Ministrul Alexandru Rafila a declarat, sâmbătă, la Poiana Brașov, că „această reducere cu 700 de milioane de euro nu este de la Ministerul Sănătăţii, ci de la Comisia Europeană care a scăzut suma nerambursabilă alocată României, iar Ministerul Sănătăţii a găsit soluţia, soluţia este de a finanţa exact aceleaşi proiecte în continuare alături de multe alte proiecte, din împrumutul de la Banca Europeană de Investiţii”.

Guvernul a trimis, vineri, la Bruxelles, o cerere de modificare a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), la care a adăugat și un nou capitol pentru energie, RePowerEU. Economedia a obținut documentul integral. Executivul taie granturi totale de 740 de milioane de euro pentru sănătate.