Apple a lansat iPhone 15, cu noul port de încărcare USB-C, care înlocuiește portul Lightning

Apple iPhone 15 Sursa foto: Apple

Apple a anunțat marți, în cadrul prezentării sale anuale din septembrie, noua gamă de iPhone 15. Printre multitudinea de anunțuri și declarații de performanță s-a numărat o actualizare semnificativă și mult așteptată a designului iPhone – și anume, un nou port de încărcare USB-C, care înlocuiește portul Lightning pe care compania l-a utilizat timp de 11 ani.

Această schimbare aduce cele mai noi iPhone-uri în rând cu nenumărate alte telefoane, tablete, computere și alte gadgeturi care folosesc deja USB-C pentru a furniza energie și conectivitate prin cablu. Vestea proastă este că noile iPhone-uri nu vor funcționa cu niciunul dintre vechile cabluri Lightning (cel puțin, nu fără un adaptor supraevaluat), dar vestea bună este că există o șansă rezonabilă să ai deja un cablu USB-C sau două care să le înlocuiască.

Ce este USB-C?

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

USB-C există deja de câțiva ani, fiind o versiune actualizată a standardului original USB-A. Pe lângă viteze de transfer mai rapide, marea îmbunătățire a USB-C a fost un design simetric cu 24 de pini, ceea ce înseamnă că nu contează care parte este orientată în sus atunci când îl conectați. Aceasta este aceeași abordare de proiectare ca și Lightning, deci nu există nicio schimbare pentru utilizatorii de iPhone.

Este USB-C mai rapid decât Lightning?

Poate fi, în funcție de generația de specificații USB pe care o urmează hardware-ul USB-C în cauză. Cablurile și porturile USB-C care respectă specificațiile USB 3.2 din generația actuală pot suporta transferuri de fișiere cu o viteză de până la 20 de gigabiți pe secundă, iar specificațiile USB 4, care urmează să apară, ar putea crește până la 120 de gigabiți pe secundă. Hardware-ul Lightning limitează vitezele de transfer la 480 de megabiți pe secundă, adică doar 0,48 gigabiți pe secundă.

Dar asta este capcana – noul port USB-C de pe iPhone 15 și de pe iPhone 15 Plus, de dimensiuni mai mari, nu suportă USB 4 sau chiar USB 3.2. Acesta se limitează la vitezele USB 2, ceea ce limitează transferurile la… 480 de megabiți pe secundă. Da, noul iPhone 15 USB-C are exact aceleași viteze maxime de transfer ca toate iPhone-urile Lightning care au venit înaintea lui.

Noua gamă de iPhone 15 este aici. Iată ce pot face telefoanele

Seria iPhone 15 este compusă din patru modele și ea a fost vedeta evenimentului organizat de Apple marţi seară şi transmis online pe propriul website şi pe YouTube.

Mai mult ca oricând, accentul este pus pe cele două modele Pro, care sunt vândute mai scump şi cu o marjă mai mare de profit – acestea beneficiază de cele mai multe upgrade-uri.

Cele două modele Pro au acum la bază un cadru de titanium (în loc de oţel inoxidabil), care ar trebui să le confere o rezistenţă mai mare şi să contribuie la scăderea în greutate a acestora.

iPhone 15 Pro (6,1 inch) şi iPhone 15 Pro Max (6,7 inch) beneficiază şi de un nou cip, A17 Pro, construit pe 3nm – cu 19 miliarde e tranzistori, 6 nuclee de procesor. Acesta promite un spor de performanţă de 10% în sarcinile pe un singur fir.

Placa video are 6 nuclee, cu o performanţă maximă cu 20% mai mare decât generaţia anterioară.

Action Button este o nouă facilitate disponibilă doar pe cele două – un buton fizic (ce ia locul butonului de oprire a sunetelor) a cărui acţiune poate fi aleasă de utilizator. De exemplu, acesta poate fi configurat pentru realizarea rapidă a unei fotografii.

În plus faţă de toate celelalte modele ale seriei, iPhone 15 Pro Max are în dotare o nouă lentilă tele de 12MP, care facilitează mărirea optică cu 5X a fotografiilor, la o lungime focală de 120mm.

Camera ultrawide are şi ea 12MP.

Camera principală are 48MP şi promite o performanţă mai bună în lumină slabă şi în cazul portretelor. Aceasta produce fotografii la o rezoluţie de 24MP.

Conexiunea USB-C atinge viteze de 10gbps în cazul modelelor Pro, adică de 20 de ori mai rapid decât un USB2.

iPhone 15 Pro şi Pro Max vor costa de la 1.000 de dolari (128GB), respectiv 1200 de dolari (256GB) şi vor fi disponibile din 22 septembrie.

Întreagă serie iPhone 15 va folosi pentru alimentare şi transfer de date conexiunea USB-C. Apple a fost forţată de noua legislaţie europeană să renunţe la conectorul propriu Lightning.

Dynamic Island ajunge acum pe iPhone 15 şi iPhone 15 Plus, după ce, anul trecut, era lansată doar pe modelele Pro.

Modelul de bază al seriei se bazează pe cipul A16 Bionic, folosit anul trecut de iPhone 14 Pro.

iPhone 15 are un ecran OLED Super Retina de 6,1 inch, în vreme ce modelul Pro beneficiază de un ecran de 6,7 inch. Luminozitatea maximă poată ajunge la 2000 de niţi.

Camera principală de la iPhone 15 are 48MP, cu f1.6 şi o lungime focală de 26mm, facilitând un zoom optic 2X.

iPhone 15 şi iPhone Plus vor costa de la 800 de dolari, respectiv 900 de dolari.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: