Cine sunt șefii care conduc cele mai profitabile companii din România: De la OMV Petrom până la gigantul românesc de bricolaj Dedeman

executivi

OMV Petrom, Hidroelectrica și Societatea Complexul Energetic Oltenia au fost cele mai profitabile companii din România în 2022, înregistrând împreună profituri nete de 18,1 miliarde lei. Economedia face o trecere în revistă cu executivii care conduc cele mai profitabile companii din România din 2022.

OMV Petrom

Foto: Ovidiu Micsik / InquamPhotos

Christina Verchere conduce cea mai profitabilă companie din România, cu un profit de 10,2 miliarde lei în 2022. Aceasta a fost numită director general executiv și președinte al OMV Petrom, înlocuind-o pe Mariana Gheorghe.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Potrivit site-ului companiei, ea deține o diplomă de master în științe economice de la Universitatea din Aberdeen, Scoția. Și-a început cariera în 1993 și a petrecut peste 20 de ani în una dintre cele mai mari companii din domeniul petrolului și gazelor, unde a deținut numeroase funcții de conducere în Marea Britanie, SUA, Canada și Indonezia. Între 2012-2014, a fost președinte regional Canada al BP, cu sediul în Calgary, iar între 2014 – 2018, a fost președinte regional al regiunii Asia-Pacific, cu sediul în Jakarta, Indonezia.

Hidroelectrica

Sursa foto: Facebook/Hidrolectrica

Președintele Directoratului Hidroelectrica, Bogdan Nicolae Badea, a ajuns la conducerea Hidroelectrica în iulie 2017, fiind susținut de ALDE și fiind considerat un apropiat al fostului ministru ALDE, Daniel Chițoiu. Badea provine din organizația PNL Vâlcea. El a avut și funcții în guvern. A fost secretar de stat pentru energie (2014-2015) în cadrul Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și secretar de stat (2013-2014) în Ministerul Economiei.

De asemenea, a mai fost membru C.A., reprezentant AGA sau membru în diverse comisii la: BTT S.A., Enel, Complexul Energetic Oltenia, Complexul Energetic Hunedoara, Nuclearelectrica, Rompetrol Rafinare, OMV Petrom, Cuprumin, Hidro Tarnița și Exim Bank.

La Hidroelectrica a mai ocupat poziția de manager de departament (2016-2017). A fost membru în consiliul de supraveghere al OMV Petrom (2015-2016), membru al consiliului de administrație al societății Rompetrol Rafinare (2015), director general al BNB Renewable Consulting (2009-2013, 2014) firmă de consultanţă în implementarea proiectelor de energie regenerabilă, director strategie dezvoltare al Electrica București (2007-2009), președinte al consiliului de administrație al Electrica Bio-Heat (2008-2009) societate înfiinţată de Electrica şi Warmebetriebe ce se ocupă cu producerea energiei electrice pe bază de biomasă, membru al consiliului de administrație al Enel Energie Muntenia și al Enel Energie S.A (2007-2009).

Între 2005 şi 2007 a fost director general al Trocadero SA din Bucureşti, companie deținută de stat, cu activitate în comerț şi turism, care deținea singurul caravanserai din sud-estul Europei, „Hanul lui Manuc”, retrocedat de instanță proprietarilor în 2007. El absolvit Facultatea Tehnică de Construcţii Bucureşti în 2002.

Complexul Energetic Oltenia

Complexul Energetic Oltenia l-a numit pe Dan Iulius Plaveti președintele directoratului CE Oltenia la începutul anului 2023. Potrivit informațiilor de pe site-ul companiei, mandatul acestuia încetează în data de 23 noiembrie 2023. 

Potrivit CV-ului său, publicat pe site-ul instituției, acesta a mai deținut funcții în instituții de stat. Absolvent al Universității Politehnice Bucuresti, Plaveti a ocupat mai multe funcții de conducere în cadrul unor companii de stat, cum ar fi vicepreședinte și președinte al ANRE în perioada 2009–2012, membru în Consiliul de Supraveghere al Transelectrica în anul 2017 sau Director General al Hidroserv în perioada 2018-2021.

CE Oltenia a înregistrat în 2022 un profit net de 3,4 miliarde lei, o cifră de afaceri de 5,3 miliarde lei și 10.692 de angajați. 

Fondul Proprietatea

Johan Meyer Fondul Proprietatea Franklin Templeton
Johan Meyer, Franklin Templeton / Sursa foto: Inquam Photos / Alexandru Busca

Potrivit site-ului companiei, Johan Meyer este director general al Franklin Templeton București și Manager de portofoliu al Fondului Proprietatea.

Johan Meyer s-a alăturat Franklin Templeton Investments în 2004. Înainte de rolul său în România, a fost director general pentru Africa de Sud și director de strategie pentru Africa pentru Templeton Emerging Markets Group. În această calitate, a fost responsabil de stabilirea strategiei generale pentru zona sa respectivă, oferind îndrumare și leadership de gândire, coordonând resursele și acoperirea corespunzătoare și valorificând expertiza grupului pentru a adăuga valoare la toate produsele din cadrul strategiei.

Acesta deține o diplomă de licență în comerț și o diplomă de onoare cu specializarea în economie de la Universitatea din Pretoria. 

Nuclearelectrica

Facebook / Cosmin Ghita

Cosmin Ghiță a fost numit director general al Nuclearelectrica în 2017 și ocupă această funcție până în prezent, potrivit CV-ului publicat pe site-ul companiei.

Acesta este absolvent at Bates College din Statele Unite ale Americii, cu specializare în economie politică internațională. Potrivit site-ului Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță și-a început cariera în SUA în cadrul Chevron, Washington, contribuind apoi la demersurile companiei din România. 

În perioada 2015-2017 a fost partener în cadrul fondului de investiții privat în energie Amerocap, cu sediul la New York, sprijinind tranzacții și demersuri de atragere de capital în domeniul energiei și al resurselor minerale, în România, Ucraina și Marea Britanie. 

Acesta a deținut în 2017 ulterior funcția de consilier al premierului, în guvernele Grindeanu și Tudose, pe probleme de securitate energetica si politici energetice.

Romgaz

Răzvan Popescu
Sursă foto: LinkedIn

Răzvan Popescu a primit funcția de director general al Romgaz în august 2022, de la Aristotel Jude, care a rămas director general adjunct. Înainte de a prelua conducerea Romgaz, Răzvan Popescu a fost director economic în cadrul companiei. 

Răzvan Popescu a fost anterior Chief Financial Officer (Director Economic) al Romgaz, începând cu 14 decembrie 2020, conform CV-ului. Anterior, timp de opt ani (05/05/2012 – 11/12/2020), a fost arbitragist principal în cadrul Băncii Naționale a României (BNR). Între iunie 2007 și februarie 2010 el a fost agent pentru servicii de investiții financiare la SSIF Vienna Investment Trust.

Răzvan Popescu a absolvit în anul 2000 Colegiul Național Traian din Drobeta Turnu Severin din județul Mehedinți, de unde provine și ministrul Energiei Virgil Popescu. În 2004 el a absolvit Facultatea de Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de valori din cadrul Academiei de Studii Economice București. În 2010 a obținut și o diplomă de participare de la London School of Economics pe tematica „Piețe de capital, Modelare, Clase de active financiare”. Totodată, are un Master în Ştiinţe la Cass Business School, realizat între 2010 și 2011. În prezent, este doctorand în cadrul Council for Doctoral Studies (CSUD) din ASE (început în 2018).

Banca Transilvania

Ömer Tetik
Sursă foto: Linkedin

Ömer Tetik este CEO al Băncii Transilvania din 2013. Acesta este membru al Consiliului de Administrație al BT Capital Partners și membru al Comitetului Reprezentanților la Fondul Proprietatea.

Potrivit CV-ului său, el are o experienţă de peste 17 ani în sectorul bancar. Este absolvent al Faculty of Economics – Middle East Technical University, din Ankara şi vorbeşte fluent 4 limbi străine, inclusiv româna.

Acesta a făcut parte din conducerea executivă a Credit Europe Bank din 2004 și până în 2013, fiind numit în 2010 președinte și director general al băncii.

Banca Transilvania a raportat anul trecut un profit net de 2,1 miliarde lei.

BCR

Sergiu Manea a fost numit la conducerea BCR din 2015, fiind primul român numit în poziția de președinte executiv. Mandatul acestuia i-a fost prelungit anul trecut până în 2026. 

Potrivit CV-ului său, acesta a terminat Facultatea de Finanțe-Bănci, ASE, București și deține și o diplomă de master în Ştiinţe Financiare, Academia de Studii Economice Bucureşti, Școala Doctorală DOFIN.

Înainte de a deveni președinte executiv în cadrul BCR, Sergiu Manea deținea din 2012 funcția de vicepreședinte executiv trezorerie în cadrul băncii. 

Acesta a mai lucrat și în cadrul băncilor BRD, ING, ABN Amro, Unicredit Group. 

BCR a avut în 2022 un profit net de 1,8 miliarde lei.

Dedeman

Dragos Paval, Dedeman
Sursă foto: Ovidiu Micsik / Inquam Photos

Dragoș Pavăl, președintele și cofondatorul companiei Dedeman, alături de fratele său Adrian Pavăl, au pus bazele companiei de bricolaj. Inițial, Dragoș Pavăl este cel care a deschis un magazin de 16 metri pătraţi într-un spaţiu închiriat într-un cartier din Bacău, după cum a scris Ziarul Financiar. Ulterior, doi ani mai târziu, i s-a alăturat în afacere şi fratele său.

Dragoș Pavăl a absolvit Facultatea de Matematică și Informatică din Iași, iar în 1991 acesta s-a angajat ca informatician la o firmă de stat din Bacău, Metatex.

Acum Dedeman este una dintre cele mai profitabile companii deținute de antreprenori români, înregistrând anul trecut un profit net de 1,7 miliare lei, o cifră de afaceri de 11 miliarde lei și 12.245 de angajați. 

Topul celor mai profitabile companii din 2022

FIRME PROFIT NET 2022
OMV Petrom 10.287.553.182
Hidroelectrica 4.394.378.205
Complexul Energetic Oltenia 3.499.914.114
Fondul Proprietatea 2.769.448.871
Nuclearelectrica 2.764.423.452
Romgaz 2.531.945.414
Banca Transilvania 2.177.998.978
BCR 1.830.015.908
Dedeman 1.702.616.369
Pavăl Holding 1.517.807.993

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: