Arbitrul francez al concurenței a impus marți Google o amendă de 500 milioane de euro pentru că nu a negociat „cu bună credință” cu editorii de presă sumele datorate pentru preluarea conținutului lor, scrie boursorama.com.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Autoritatea a ordonat Google să prezint editorilor și agențiilor de presă „o ofertă de plată pentru folosirea conținutului lor protejat”, cu riscul de a fi amendată cu sume care ajung până la 900.000 de euro pe zi.

Este cea mai mare amendă impusă de Autoritatea pentru concurență pentru nerespectarea deciziilor sale, a precizat șefa instituției, Isabelle De Silva

Analize Economedia

om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie

Gigantul american s-a declarat “foarte dezamăgit” de această decizie: “Am acționat cu bună credință pe toată perioada negocierilor. Această amendă nu reflectă eforturile derulate și nici realitatea folosirii conținutului de știri pe platforma noastră”.

Decizia era foarte așteptată deoarece este prima adoptată de o autoritate de reglementare în privința drepturilor conexe, în urma unei legislații europene adoptate în 2019 și pe care Franța a transpus-o prima.

Conflictul dintre Google și editorii franezi de presă este legat de drepturile pe care Google ar trebui să le plătească pentru conținutul de presă – extrase de articole, fotografii, imagini video etc – care apare în paginile de rezultate în timpul unei căutări pe internet.

Motorul de căutare a refuzat într-o primă etapă să plătească editorii, apreciind că acest lucru este făcut prin traficul direcționat către site-urile lor.

Autoritatea a impus în aprilie 2020 “măsuri de urgență”, respectiv obligația Google de a negocia “cu bună credință” cu editorii de presă.

Dar aceștia și AFP au sesizat Autoritatea pentru Concurență în septembrie 2020, acuzând Google că nu-și respectă obligațiile.

Gigantul american și-a schimbat poziția de la începutul acestui dosar și nu mai afișează o ostilitate radicală față de drepturile conexe.