Franța: Autoritatea pentru concurență impune Google o amendă record de 500 de milioane de euro

google-telefon-samsung-pexels Foto: Telefon Samgung / Pexels

Arbitrul francez al concurenței a impus marți Google o amendă de 500 milioane de euro pentru că nu a negociat „cu bună credință” cu editorii de presă sumele datorate pentru preluarea conținutului lor, scrie boursorama.com.

Autoritatea a ordonat Google să prezint editorilor și agențiilor de presă „o ofertă de plată pentru folosirea conținutului lor protejat”, cu riscul de a fi amendată cu sume care ajung până la 900.000 de euro pe zi.

Este cea mai mare amendă impusă de Autoritatea pentru concurență pentru nerespectarea deciziilor sale, a precizat șefa instituției, Isabelle De Silva

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Gigantul american s-a declarat “foarte dezamăgit” de această decizie: “Am acționat cu bună credință pe toată perioada negocierilor. Această amendă nu reflectă eforturile derulate și nici realitatea folosirii conținutului de știri pe platforma noastră”.

Decizia era foarte așteptată deoarece este prima adoptată de o autoritate de reglementare în privința drepturilor conexe, în urma unei legislații europene adoptate în 2019 și pe care Franța a transpus-o prima.

Conflictul dintre Google și editorii franezi de presă este legat de drepturile pe care Google ar trebui să le plătească pentru conținutul de presă – extrase de articole, fotografii, imagini video etc – care apare în paginile de rezultate în timpul unei căutări pe internet.

Motorul de căutare a refuzat într-o primă etapă să plătească editorii, apreciind că acest lucru este făcut prin traficul direcționat către site-urile lor.

Autoritatea a impus în aprilie 2020 “măsuri de urgență”, respectiv obligația Google de a negocia “cu bună credință” cu editorii de presă.

Dar aceștia și AFP au sesizat Autoritatea pentru Concurență în septembrie 2020, acuzând Google că nu-și respectă obligațiile.

Gigantul american și-a schimbat poziția de la începutul acestui dosar și nu mai afișează o ostilitate radicală față de drepturile conexe.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: