Grupul olandez Damen, cu activitate și în România, dă în judecată Guvernul de la Haga pentru pierderile provocate afacerilor sale de sancţiunile impuse Rusiei

Damen Mangalia 1 Sursa foto: Damen Shipyards Mangalia

Cel mai mare constructor de nave din Ţările de Jos, grupul Damen Shipyards Group NV, a decis să dea în judecată Guvernul de la Haga pentru pierderile provocate afacerilor sale de sancţiunile impuse Rusiei, un rar caz în care o companie europeană se adresează justiţiei pe motiv de consecinţe asupra afacerilor sale în urma invadării Ucrainei, transmite Bloomberg, conform Agerpres.

Damen Shipyards Group NV vrea să obţină despăgubiri pentru că “suferă pagube” de pe urma sancţiunilor, a precizat purtătorul de cuvânt al companiei Rick van de Weg.

“Înainte de sancţiuni, Damen a semnat contracte cu cumpărători de nave din Rusia şi după invadarea Ucrainei Guvernul de la Haga a decis că acest gen de contracte nu mai pot fi onorate de companiile din Ţările de Jos. Guvernul nu a oferit Damen despăgubiri pentru pagube”, a informat Rick van de Weg.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Damen, care are sediul în oraşul Gorinchem, a demarat acţiunea la Tribunalul din Rotterdam în data de 10 mai, a anunţat un purtător de cuvânt al tribunalului. Dosarul nu a avansat deocamdată dar este aşteptat ca procedurile să demareze anul următor.

Şantierele Damen sunt o companie de familie înfiinţată în 1927. Compania construieşte o gamă largă de nave, de la nave de război până la nave de dragare şi vinde, de asemenea, iahturi de lux unor magnaţi, precum oligarhul rus Oleg Tinkov. Potrivit cotidianului britanic The Guardian, la începutul războiului din Ucraina, Damen lucra la repararea unui iaht care avea legătură cu oligarhul rus Roman Abramovici. Compania nu a dorit să comenteze informaţiile referitoare la clienţii săi.

Înainte de război, Damen avea o divizie de inginerie în Rusia care oferea servicii pentru proiectele de construcţii de nave în apropiere de Novorossiysk şi Sankt Petersburg. În prezent nu este clară prezenţa pe care o mai are Damen în Rusia, deoarece compania nu a dorit să răspundă la întrebări cu privire la operaţiunile sale ruseşti.

Chiar dacă susţine că a avut de suferit de pe urma sancţiunilor, Damen a înregistrat rezultate solide anul trecut, deşi a dat vina pe măsurile împotriva Rusiei pentru diminuarea numărului de nave finalizate. Cu toate acestea, valoarea producţiei realizate a atins un nivel record de 2,5 miliarde de euro în 2022 iar carnetul de comenzi a atins maximumul istoric de 8,8 miliarde de euro, la fel ca şi în 2021.

În România, la începutul lunii august, Damen Holding BV a anunţat că va rămâne în România şi îşi va continua activitatea la Galaţi, chiar dacă s-a retras din Şantierul Mangalia.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: