O tranzacție-record de 1,3 miliarde de euro în retail, prin care Mega Image preia rețeaua Profi, o alta surpriză pe final de an (achiziția Brico Depot), o altă achiziție importantă pe piața bancară, unde liderul Banca Transilvania a preluat OTP și o controversată achiziție în energie, cu E.ON, cel mai mare furnizor de gaze din România, aflat în vizorul unei companii controlate direct de Viktor Orban – sunt doar câteva dintre mișcările importante pe piața de fuziuni și achiziții din anul care tocmai se încheie. Economedia face o trecere în revistă a câtorva dintre vânzările semnificative anunțate în 2024, un an bogat în noutăți pe acest segment.
Piața de fuziuni și achiziții (M&A) din România a înregistrat 198 de tranzacții în primele nouă luni (9M) ale anului 2024, marcând o creștere de 8,2% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut (183 de tranzacții), potrivit unui raport al consultanților de la EY. Valoarea estimată a tranzacțiilor a crescut cu 22,3% în primele nouă luni din 2024, ajungând la 5,2 miliarde de dolari, față de 4,2 miliarde de dolari în perioada similară din 2023, fiind susținută în mare parte de activitatea robustă din sectorul de Energie și Utilități. Valoarea tranzacțiilor comunicate în această perioadă a rămas aproape neschimbată, la 2,5 miliarde de dolari (-0,1% față de primele nouă luni din 2023).
Doar unele dintre tranzacții sunt publice, iar valorile rămân confidențiale chiar și în cazul unora dintre cele anunțate oficial, iar cifrele prezentate în diverse analize pot fi diferite. Spre exemplu, potrivit raportului global privind piața M&A realizat de Boston Consulting Group (BCG), în primele nouă luni ale anului 2024, piața de fuziuni și achiziții (M&A) din România a înregistrat tranzacții în valoare totală de 1,7 miliarde de dolari, marcând o creștere semnificativă față de aceeași perioadă a anului trecut, când valoarea acestora era de doar 134 de milioane de dolari.
Economedia face o trecere în revistă a tranzacțiilor majore anunțate în 2024:
-
Retail/ HoReCa
Tranzacție-record de 1,3 miliarde de euro: Mega Image preia rețeaua Profi
Mega Image va prelua rețeaua Profi, în cea mai mare tranzacţie recentă din România, ce se ridică la 1,3 miliarde de euro, peste vânzarea Enel către grecii de la PPC de anul trecut. Consiliul Concurenței a anunțat în decembrie că a dat undă verde acestei tranzacții, dar cu condiții. De exemplu, Mega Image va trebui să vândă 87 de magazine Profi din 44 de localități în care activitățile celor două companii se suprapun puternic, iar acum se pune problema cine le va cumpăra. Astfel, Delhaize „The Lion” Nederland B.V. (Mega Image) preia Profi Rom Food S.R.L. Mai multe informații AICI
Tranzacție majoră pe final de an: Dan Ostahie (Altex) preia lanțul Brico Depot
O tranzacție majoră în retail a fost anunțată chiar pe final de an: omul de afaceri Dan Ostahie, fondatorul retailerului de produse electronice și electrocasnice Altex, cumpără retailerul de bricolaj Brico Dépôt România, de la Grupul Kingfisher plc. Valoarea Brico Dépôt România se ridică la 70 milioane de euro (echivalentul a 58 milioane lire sterline) și include întreaga rețea Brico Dépôt, formată din 31 de magazine în 24 de orașe, operațiunile de distribuție, precum și sediul central din București. Finalizarea tranzacției este supusă aprobării din partea instituțiilor de reglementare din România și este estimată a se finaliza în prima jumătate a anului 2025. Detalii AICI
Volta Grup – Electrotehno
Consiliul Concurenței a aprobat în decembrie tranzacția prin care Volta Grup, compania de comercializare a echipamentelor și soluțiilor electrice, preia firma Electrotehno, care se ocupă cu echipamente electrice pentru controlul şi distribuţia energiei electrice, potrivit unui comunicat de presă.
Două fonduri de investiții preiau pachetul majoritar din rețeaua de cafenele 5 to go
Fondatorii rețelei de cafenele 5 to go, Radu Savopol și Lucian Bădilă, au decis să vândă pachetul majoritar de acțiuni către două fonduri de investiții, iar ei vor rămâne cu 25% din afacere, dar și la conducerea acesteia. Planurile lanțului de cafenele privesc extinderea în țări cu diaspora românească puternică, prin francize deschise în parteneriat cu români emigrați. Astfel, fondurile de investiții Invenio Partners şi Accession Capital Partners – ACP (fostul Mezzanin Management), vor prelua 60% din pachetul de acțiuni al rețelei 5 to go, printr-o companie numită 5 TG Invest SRL, în care dețin fiecare 50%, momentan. Fondatorii Radu Savopol și Lucian Bădilă vor deține împreună 25%. Fondul de investiții Mozaik Investments controlat de Sacha Dragic, fondatorul Superbet, va rămâne cu o deținere de 10%, iar omul de afaceri Andrei Alecu rămâne cu 5%.
-
Bănci
Liderul pieței locale, Banca Transilvania, preia OTP
O tranzacție importantă în acest an a venit din zona bancară: achiziția OTB Bank de către Banca Transilvania. Aceasta a fost semnificativă chiar în regiune: România a avut prin această achiziție a șaptea cea mai mare tranzacție din Europa Centrală și de Est în 2024, conform unei analize BCG.
Banca Transilvania a finalizat achiziția OTP Bank România, precum și a celelorlalte subsidiare OTP Group din România, în luna iulie. Primul pas a fost făcut în februarie 2024, când BT și OTP Group au anunțat semnarea acordului de achiziție. Celelalte subsidiare cumpărate de Banca Transilvania sunt OTP Leasing România, OTP Asset Management România, OTP Factoring România, OTP Consulting România, OTP Advisors România și Fundația OTP Bank România. OTP Bank, cel mai mare creditor din Ungaria, a ajuns la un acord pentru a vinde unitatea sa din România către Banca Transilvania pentru 347,5 milioane de euro.
Acționarii Băncii Transilvania au fuziunea BT cu OTP Bank România, în cadrul Adunării Generale Extraordinare, care a avut loc în 18 decembrie. Integrarea OTP Bank România în Banca Transilvania a început în august 2024 și se încheie în 28 februarie 2025, prin fuziunea celor două bănci.
-
Energie
Tranzacție multi-country în Energie, care vizează și piața din România: PPC – Mytilineos
Una dintre cele mai mari tranzacții înregistrate în primele nouă luni ale anului 2024 este achiziția unui portofoliu de energie regenerabilă de 629 MW de către Public Power Corporation (PPC), principala companie de energie electrică din Grecia, pentru suma de 768 milioane de dolari. Această tranzacție vine în urma achiziției multi-country realizate de PPC la începutul acestui an, care a inclus 90 de proiecte solare în România (516 MW), Italia (503 MW), Bulgaria (500 MW) și Croația (445 MW) pentru peste 2,1 miliarde de dolari de la Mytilineos, precum și mega-tranzacția de anul trecut, în valoare de 1,4 miliarde de dolari, prin care PPC a achiziționat operațiunile din România ale companiei italiene Enel.
Nala Renewable – OX2
O altă tranzacție în Energie a implicat vânzarea unui proiect de energie eoliană onshore de 99 MW de către compania suedeză OX2 către Nala Renewables, un joint venture între IFM Investors din Australia și Trafigura, unul dintre cei mai mari furnizori de materii prime din lume, pentru aproximativ 234 milioane de dolari. Acordul include construcția parcului care va deveni operațional în prima jumătate a anului 2026, și un contract PPA pe 12 ani cu o corporație multinațională. Echipa multidisciplinară și cross-border a EY a sprijinit OX2 în prima sa tranzacție în România oferind servicii de consultanță sell-side M&A.
Iberdrola, vânzare către Premier Energy
În luna aprilie, Iberdrola a avansat în planul său de cesionare a activelor secundare, ajungând la un acord cu Premier Energy Group pentru vânzarea activelor sale din domeniul energiei regenerabile din România pentru 88 de milioane de euro. Premier Energy Group, prin intermediul filialei sale din România, Premier Renewable Invest Co SRL, a achiziționat 100% din compania de energie eoliană Eolica Dobrogea One, deținută anterior de Iberdrola. Detalii AICI
Tranzacție controversată, în pregătire: E.ON, cel mai mare furnizor de gaze din România, va fi cumpărat de o companie controlată direct de Viktor Orban
Compania ungară MVM, cu capital majoritar de stat, a anunțat în această lună că a ajuns la un acord pentru a cumpăra divizia de furnizare de gaze și energie electrică a E.ON din România, după cum a transmis Economedia în exclusivitate anterior. Romgaz și OMV Petrom au fost și ele interesate de cumpărarea diviziei de furnizare E.ON.
Conform acordului, MVM Group va achiziționa participația de 68% a E.ON în E.ON Energie România, precum și participația de 98% în E.ON Asist Complet. Părțile au convenit să nu dezvăluie valoarea tranzacției, dar aceasta se ridică la circa 205-210 milioane de euro, conform informațiilor Economedia.
Tranzacția este preconizată să se încheie în prima jumătate a anului 2025.
E.ON Energie România, membră a Grupului german E.ON, este unul dintre cei mai mari furnizori de gaze și electricitate din România, cu un portofoliu de circa 3,4 milioane clienți. E.ON Asist Complet este o companie regională de servicii care furnizează servicii precum instalarea și întreținerea hardware.
-
Telecom
Vodafone și DIGI – Telekom România
Consiliul Concurenței a anunțat în decembrie că analizează tranzacțiile prin care furnizorii de servicii de telecomunicații Vodafone România și DIGI vor să preia fiecare câte o parte din Telekom România Mobile Communications, de la Hellenic Telecommunications Organization (OTE). Anterior, companiile au anunțat că Vodafone va prelua cea mai mare parte a afacerii, iar Digi va prelua active, conform informațiilor Economedia. Omul de afaceri Adrian Tomșa, care deține Prima TV, s-a retras din tranzacție. Citiți mai multe AICI
Tranzacția Vodafone-UPC, finalizată după 6 ani
Afacerea prin care Vodafone a cumpărat UPC România a ajuns în această toamnă la final, după 6 ani de la semnarea acordului. Astfel, Tribunalul General din cadrul Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a confirmat miercuri decizia Comisiei Europene de autorizare a dobândirii de către grupul britanic Vodafone a activelor Liberty Global din Germania, Cehia, Ungaria şi România. În octombrie 2018, Vodafone a anunţat Comisiei Europene intenţia de a dobândi controlul exclusiv asupra activităţilor de telecomunicaţii ale Liberty Global în Germania, Cehia, Ungaria şi România.
-
Logistică/ Transporturi
Compania românească de logistică Aquila cumpără KITAX Kft din Ungaria, a treia achiziție din acest an
Compania românească de distribuție și logistică pentru piață bunurilor de larg consum Aquila a anunțat în decembrie că semnează un acord pentru achiziționarea companiei KITAX Kft din Ungaria, una dintre cele mai importante cinci companii de distribuție din domeniul său de activitate, cu acoperire națională în Ungaria. Aceasta este a treia tranzacție a Aquila din 2024, consolidând extinderea regională. Prețul tranzacției este de maxim 14 milioane de euro
Afacere românească de familie cumpără Denis Spedition
Afacerea românească de familie Express Euroscan, din Bosanci, Suceava, a cumpărat compania românească specializată în transportul frigorific Denis Spedition, care are și o filială în Germania.
Tranzacție pe piața de taxi
ATM Ventures, divizia de investiții a grupului Autonom, deținut de frații Marius și Dan Ștefan, o realizat o investiție în Meridian Taxi, unul dintre liderii de taximetrie din Capitală. Tranzacția a adus ATM Ventures o participațiune de 30% în Meridian Taxi. Fondurile vor fi direcționate către creșterea și înnoirea flotei auto, precum și îmbunătățirea a experienței utilizatorilor și șoferilor. Mai multe AICI
-
IT
AROBS, cea mai mare companie de IT de la bursă, cumpără Infobest
Compania clujeană de tehnologie Arobs Transilvania Software, listată la Bursa de Valori București, a anunțat în iunie finalizarea achiziției Infobest, specializat în dezvoltarea de soluții software personalizate, cu birouri în Timișoara și Leverkusen, Germania. Compania a realizat și anterior o serie de achiziții.
Companie din Silicon Valley achiziționează firmă timișoreană
Compania americană Kiteworks, cu sediul în Silicon Valley, a achiziționat compania 123FormBuilder din Timișoara, o platformă cloud care ajută companiile să creeze multiple formulare și sondaje online, fără a fi necesare cunoștințe de programare. Vânzarea a fost făcută de Catalyst Romania Fund I, care a făcut astfel un exit din 123FormBuilder.
-
Medical
Medlife, achiziții pe bandă rulantă
Rețeaua de servicii medicale private MedLife, operatorul cu cel mai mare portofoliu de achiziții pe piață medicală din România, s-a extins în toamnă în zona Ardealului și a anunțat. semnarea achiziției pachetului de 80% din Grupul Euromedica Baia Mare (Euromedic Hospital și Euromedic Administrator).
MedLife anunța în octombrie finalizarea tranzacției cu grupul Antares Clinic, unul dintre cei mai importanți furnizori de servicii medicale private din regiunea Moldovei.
Rețeaua de servicii medicale anunța tot în toamnă că achiziționeză pachetul majoritar de 60% al grupului Routine Med din Tulcea. Fondat în 2010, Grupul Routine Med deține o unitate spitalicească dotată cu bloc operator, compartiment de spitalizare de zi și continuă, alături de o zonă de ambulatoriu. Serviciile de spital și de ambulatoriu sunt completate de cele de laborator și imagistică medicală.
Reprezentanții grupului au anunțat că, pe termen mediu și lung, MedLife vizează și tranzacții peste granița, în mai multe țări din regiune.
Affidea a preluat rețeaua Medeuropa
Consiliul Concurenței a anunțat în toamnă că a autorizat tranzacția prin care grupul de servicii medicale Affidea a preluat rețeaua Medeuropa, care oferă servicii de radioterapie și chimioterapie, precum și consultații de oncologie. Tranzacția a fost semnată în luna februarie 2024. Prin această preluare, Affidea intră pe nișa serviciilor de radioterapie și în România, segment pe care îl acoperă deja în alte țări europene.
-
Producție
Serii de achiziții pentru Teraplast
În ianuarie, Teraplast, producător de materiale de construcţii a finalizat preluarea pachetului majoritar de acţiuni al Palplast din Republica Moldova.
În martie, Teraplast a cumpărat Grupul Wolfgang Freiler de la familia Uhl din Austria. Grupul deține facilități moderne de producție în Ungaria și o divizie dinamică de distribuție pe mai multe piețe din Europa Centrală și de Vest, potrivit unui comunicat de presă al TeraPlast. Prețul tranzacției este stabilit la 16,53 milioane de euro, sumă acoperită din surse mixte (interne și finanțare bancară), la care se adaugă un mecanism de „earn-out” în funcție de EBITDA realizată de Grupul Freiler în 2024.
În octombrie, grupul TeraPast a semnat un acord de achiziție prin care preia 70% din capitalul social al companiei Optiplast, al treilea cel mai mare producător de ambalaje flexibile din Croația, o companie similară ca și gamă de produse și tehnologie cu TeraBio Pack din cadrul Teraplast. Este a treia achiziție regională anunțată de producătorul controlat de Dorel Goia, unul dintre cei mai puternici antreprenori din Transilvania.
Producătorul german LEONI, cumpărat de o companie chineză
Compania chineză Luxshare a cumpărat pachetul majoritar al producătorului german de cabluri auto Leoni, care are mai multe fabrici în România, conform unui anunț din septembrie. Astfel, antreprenorul austriac Stefan Pierer și Luxshare din China au convenit ca Luxshare să achiziționeze o participație de 50,1% din Leoni AG, care a fost deținută anterior integral de Pierer. Simultan, filiala Luxshare Time Interconnect Singapore va achiziționa divizia Automotive Cable Solutions (ACS) de la Leoni AG.
Rheinmetall preia controlul Automecanica Mediaș
Rheinmetall a preluat o participație majoritară de 72,5% în la producătorul de vehicule militare Automecanica Mediaș din România, anunța compania la începutul anului. Operaţiunea a fost autorizată de Consiliul Concurenţei în aprilie. Rheinmetall Landsysteme GmbH, Germania, face parte din grupul Rheinmetall, grup tehnologic integrat, care dezvoltă şi comercializează componente, sisteme şi servicii pentru industria de securitate şi cea civilă. Automecanica Mediaş SRL este un producător de componente din oţel pentru semiremorci de transport greu, containere speciale, oţelării şi confecţii metalice, scări metalice interioare şi exterioare, asamblare structuri metalice finale, suprastructuri auto, precum şi proiectare personalizată şi producţie de piese şi componente din oţel, oţel inoxidabil şi aluminiu.
Trans Oil din Moldova cumpără un terminal în Constanța
Grupul Trans-Oil din Republica Moldova, producător de ulei deținut de milionarul Vaja Jhashi, despre care presa a scris că este un apropiat al oligarhului moldovean Vladimir Plahotniuc, cumpără un terminal în Portul Constanța. Compania mai anunță și un grant de la statul român prin care să dezvolte capacitatea terminalului. Terminalul Frial dispune de o capacitate de transbordare de 1,5 milioane de tone de cereale și 500 de mii de tone de ulei vegetal.
-
Travel
Vola intră în portofoliul unui fond de private equity
Resource Partners, manager regional de fonduri de tip private equity din Europa Centrală și de Est, a anunțat că achiziționează o participație de 80% din capitalul grupului ITH, din care face parte agenția românească de turism Vola.ro, alături de FRU.pl din Polonia. Resource Partners a sprijinit un management buyout condus de echipa de leadership existentă. Ca parte a acestei strategii, fondurile de growth capital 3TS Capital Partners și Catalyst România au ieșit din acționariatul companiei, împreună cu doi dintre co-fondatorii polonezi ai grupului. Daniel Truică păstrează o participație minoritară semnificativă și va continua să conducă direcția strategică a grupului în calitate de CEO.
Agenţia de turism Litoralulromanesc.ro, cumpărată de Szallas Group
Agenţia de turism Litoralulromanesc.ro a fost cumpărată de Szallas Group, parte a grupului polonez Wirtualna Polska Holding, de la Ionuţ Nedea cu peste 21 milioane de euro, potrivit unui comunicat de presă. Aceasta este cea mai mare tranzacţie de pe piaţa turistică din România. Întreaga echipă, inclusiv fondatorul Ionuţ Nedea, îşi va continua activitatea în cadrul companiei, care va continua să opereze brandul Litoralulromanesc.ro.
-
Veterinar
În ultimele luni, piața veterinară din România a cunoscut o efervescență remarcabilă, cu o creștere semnificativă a tranzacțiilor și a diversificării serviciilor și produselor oferite. Această schimbare pozitivă poate fi produsul a mai multor factori: îmbunătățirea conștientizării sănătății animalelor de companie, dezvoltarea sectorului și creșterea cererii pentru serviciile veterinare.
Sacha Dragic, tranzacții pe bandă rulantă
Omul de afaceri Sacha Dragic, fondatorul firmei de pariuri Superbet, a bifat anul acesta numeroase achiziții pe piața veterinară din România. De exemplu, miercuri, furnizorul de servicii veterinare PartnerVet, controlat de vehiculul de investiții al lui Dragic – D Craig Holding și de Vetimex Capital deținut de antreprenorul român Ferenc Korponay, a anunțat că va prelua clinica veterinară Vasi-Vet, din Botoşani. Săptămâna trecută, PartnerVet a anunțat că achiziționează clinica veterinară SpeedVet din Capitală. Iar acestea sunt doar cele mai recente tranzacții.
Grupul polonez LuxVet își consolidează poziția pe piața românească
Grupul de origine poloneză LuxVet, o platformă care integrează unități veterinare din Europa Centrală și de Est, își continuă procesul de extindere în România. Cea mai recentă achiziție este cea a clinicii veterinare cu program nonstop RegalVet, din București. LuxVet România deține în prezent cinci clinici și spitale, la doar un an după intrarea pe piața locală. Detalii, AICI.
Alte achiziții din piața veterinară pot fi citite AICI.
-
Fotbal
Jurnaliștii de la Gazzetta dello Sport au anunțat miercuri că Dan Șucu (61 de ani) este noul acționar majoritar al echipei de Serie A Genoa, iar informația a fost confirmată ulterior de formația italiană de fotbal. Omul de afaceri român este și patronul grupării Rapid București. Conform formației din Serie A, Dan Șucu a preluat 77% din acțiunile echipei Genoa în urma unei majorări de capital social cu 45.356.262 de euro.
Genoa este una dintre echipele de tradiție din fotbalul italian, o grupare care are în palmares nouă titluri de campioană a Italiei.
Sursa foto: Dreamstime.com