Acord final: OTP Bank vinde unitatea din România către Banca Transilvania pentru aproape 350 de milioane de euro

Banca Transilvania OTP Bank

OTP Bank, cel mai mare creditor din Ungaria, a ajuns la un acord pentru a vinde unitatea sa din România către Banca Transilvania pentru 347,5 milioane de euro.

„OTP Bank Plc. anunță că a încheiat un contract de vânzare-cumpărare de acțiuni pentru a vinde participația de 100% deținută direct și indirect la OTP Bank România SA către Banca Transilvania SA. În cadrul tranzacției, OTP Group vinde, de asemenea, participațiile sale de 100% din celelalte filiale românești, OTP Leasing România IFN SA și OTP Asset Management SAI SA, către BT.
Prețul de vânzare este de 347,5 milioane EUR, care este mai mic decât valoarea activului net al filialelor care urmează să fie vândute, recunoscută în conturile consolidate, în consecință, tranzacția a avut ca rezultat un impact negativ asupra contului de profit și pierdere de 59,5 miliarde HUF (după impozitare) la nivel consolidat, care a fost deja înregistrat în trimestrul IV 2023.
Închiderea financiară a tranzacției este așteptată în 2024, sub rezerva aprobărilor de reglementare necesare”, arată un anunț al OTP Bank.

Și Banca Transilvania a transmis, oficial, că a semnat azi cu OTP Group un acord pentru achiziția a 100% din acțiunile pe care le deține la OTP Bank România.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

„Ca urmare a acestui acord, OTP Group vinde subsidiarele sale din România, marcând ieșirea de pe piața românească. Finalizarea tranzacției este estimată în câteva luni, după primirea aprobărilor din partea BNR și a Consiliului Concurenței”, arată anunțul BT.

„După primirea aprobărilor autorităților, Banca Transilvania va fuziona cu OTP Bank România. OTP Group va asigura o tranziție cât mai ușoară pentru clienți și angajați până când integrarea în Grupul Banca Transilvania va fi finalizată. Până atunci, OTP Bank România și subsidiarele sale vor continua să-și onoreze angajamentele față de clienți și să ofere servicii la cel mai înalt nivel. În această etapă, din partea clienților OTP Bank România nu este nevoie de nicio acțiune, ei vor beneficia de aceleași condiții de până acum în relația cu OTP România. Banca își menține angajamentele față de Bethlen Gabor Foundation și va continua să colaboreze cu clienții săi în termenii și condițiile existente, incluzând servicii oferite în mai multe limbi/bilingv, unde este necesar”, mai arată BT.

Horia Ciorcilă, Președintele Consiliului de Administrație al Băncii Transilvania, declară: „Pentru Grupul Banca Transilvania, achiziția afacerii OTP Group în România este o oportunitate de a ne întări poziția de lider pe piață și de a contribui la consolidarea pieței bancare din România. Continuăm planurile noastre ambițioase pentru creșterea organică a băncii, cu menținerea interesului pentru viitoare oportunități de achiziții. Mulțumim echipei OTP Group pentru ceea ce a construit în țara noastră și pentru discuțiile pragmatice, care au dus la rezultate pozitive. Le spunem bun venit la BT clienților și angajaților OTP Bank România”.

Sándor Csányi, Președinte și CEO OTP Bank, afirmă: „Banca noastră a parcurs un drum lung, de 20 de ani, în România, timp în care am înregistrat o creștere organică semnificativă, însă pentru noi a devenit tot mai clar că nu ne putem atinge obiectivul strategic de creștere fără achiziții, iar în viitor vedem puține perspective în acest sens. Sunt încrezător în ceea ce privește clienții OTP, că vor continua să beneficieze de servicii de înaltă calitate și de produse financiare moderne. Mulțumesc echipei OTP Bank România, colegilor din management, pentru dedicare și muncă asiduă, care au stat la baza creșterii băncii și a standardelor de calitate oferite.”

OTP Bank România are 2,64% cotă de piață în funcție de active, aproape 420.000 de clienți persoane fizice, peste 22.000 de clienți Corporate și IMM, 1.800 de angajați și 96 de sucursale.

Banca Transilvania are 20% cotă de piață, peste 4 milioane de clienți, aproximativ 10.000 de angajați, soluții de banking online de ultimă generație și o rețea puternică de agenții la nivel național.

Economedia a scris deja că Banca Transilvania, care este deja liderul în topul băncilor din România, în funcție de active, se va detașa complet de celelalte bănci din piață dacă va prelua OTP Bank România. Astfel că, Banca Transilvania va avea o cotă de piață de 22,55%, iar activele băncii vor crește la 170 miliarde dacă va prelua OTP Bank România, potrivit datelor analizate de Economedia pe baza datelor de la BNR.

Citește și: 

ANALIZĂ Economedia: Banca Transilvania va avea o cotă de piață de peste 22%, iar activele băncii vor crește la 170 miliarde lei, odată cu preluarea OTP Bank România

Consultanții Băncii Transilvania în această tranzacție au fost: Barclays Bank Ireland PLC (consultant financiar), Filip & Company (consultant juridic) și PwC România (consultant due diligence).

Discuțiile dintre OTP și Banca Transilvania, cel mai mare creditor din România, sunt în curs de desfășurare de la sfârșitul anului trecut, când Banca Transilvania a apărut ca ultimul ofertant rămas în discuțiile pentru achiziționarea unității.

Firma de brokeraj Concorde, cu sediul la Budapesta, a evaluat tranzacția la 350 de milioane de euro.

OTP, care a devenit una dintre cele mai mari bănci din Europa Centrală și de Est după o serie de achiziții, a decis să își vândă activitatea din România ca parte a unei strategii de cesionare a unităților cu o cotă de piață mai mică.

Este cea mai recentă tranzacție bancară în curs de realizare în România, care se află pe un val de achiziții, deoarece creditorii din Europa de Vest încearcă să se extindă în regiune pentru a profita de o creștere economică relativ mai rapidă într-o țară care a reușit să evite recesiunea.

În octombrie, UniCredit SpA a convenit să cumpere unitatea locală a Alpha Bank, împreună cu o participație în cadrul creditorului grec.

Intesa Sanpaolo SpA este, de asemenea, în curs de achiziționare a First Bank din România de la proprietarul său cu capital privat.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

    • Habar nu aveti ce spuneti. Se vede ca nu ati citit nici acest articol. Unde se face vorbire de faliment. Raspandacii din România..

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.