România înregistrează tranzacții de fuziuni și achiziții de 1,7 miliarde de dolari în primele nouă luni ale anului 2024, pe fondul unei piețe globale și regionale în revenire / Top tranzacții

angajati, acord, deal, afacere, negociere Sursă foto: Unsplash

În primele nouă luni ale anului 2024, piața de fuziuni și achiziții (M&A) din România a înregistrat tranzacții în valoare totală de 1,7 miliarde de dolari, marcând o creștere semnificativă față de aceeași perioadă a anului trecut, când valoarea acestora era de doar 134 de milioane de dolari, potrivit raportului global privind piața M&A realizat de Boston Consulting Group (BCG). Pentru întregul an 2023, valoarea totală a tranzacțiilor a fost de 2 miliarde de dolari.

România a avut a șaptea cea mai mare tranzacție din Europa Centrală și de Est în 2024, respectiv achiziția OTP Bank de către Banca Transilvania, în valoare de aproximativ 400 de milioane de dolari. Anul trecut, România ocupa poziția a treia în clasament, propulsată de anunțul achiziției lanțului Profi de către Ahold Delhaize, proprietarul Mega Image, pentru 1,4 miliarde de dolari.

Europa Centrală și de Est a înregistrat tranzacții în valoare totală de 18 miliarde de dolari în primele nouă luni din 2024, o ușoară creștere față de aceeași perioadă a anului trecut. În clasamentul regional, Cehia conduce cu tranzacții în valoare de 4,7 miliarde de dolari, urmată de Polonia (2,4 miliarde) și România (1,7 miliarde). Slovenia, Ungaria și Croația completează clasamentul, cu valori de 500 milioane, 300 milioane și, respectiv, 100 milioane de dolari.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Piața globală de M&A a înregistrat o valoare totală a tranzacțiilor de 1,6 trilioane de dolari în primele nouă luni ale anului 2024, reprezentând o creștere de 10% comparativ cu perioada similară din 2023. Cu toate acestea, numărul mega-tranzacțiilor (cele evaluate la peste 10 miliarde de dolari) a continuat să scadă, fiind raportate doar 17 astfel de tranzacții, față de 20 în aceeași perioadă a anului trecut.

„În 2024, jucătorii de pe piața de fuziuni și achiziții au rămas precauți sau au testat piața cu rezerve,” a declarat Balázs Zoletnik, Partener BCG. „Cu toate acestea, vedem primele semne de revenire, susținute de tranzacții strategice din sectoare precum energie, servicii financiare și tehnologie.”

Concluzii cheie ale raportului:

• America de Nord rămâne cea mai important piață de M&A
Tranzacțiile care au implicat ținte din Americi au avut o valoare totală de 958 de miliarde de dolari, o creștere de aproximativ 13% față de primele nouă luni ale anului 2023. Majoritatea covârșitoare (877 de miliarde de dolari) a vizat ținte din America de Nord, reprezentând 55% din activitatea globală de M&A. Majoritatea acestor ținte au fost achiziționate de companii americane.
M&A în Europa prezintă rezultate mixte. Valoarea tranzacțiilor din Europa a totalizat 353 de miliarde de dolari, o creștere de 14% față de primele nouă luni ale anului trecut. Valoarea tranzacțiilor în Regatul Unit a crescut cu 131%, atingând cea mai mare pondere în activitatea de M&A europeană din 2015. De asemenea, valoarea tranzacțiilor a crescut semnificativ în Suedia (111%), Cehia (68%) și Franța (29%), datorită unor tranzacții de dimensiuni mai mari. În contrast, valoarea agregată a tranzacțiilor a fost semnificativ mai mică decât în aceeași perioadă a anului trecut în Germania (–52%), Austria (–34%), Elveția (–31%) și Italia (–25%).
• Activitatea de M&A în Asia-Pacific atinge cel mai scăzut nivel din ultimii zece ani. Valoarea tranzacțiilor din Asia-Pacific a scăzut cu 5%, ajungând la un minim de zece ani de 263 de miliarde de dolari. Scăderile din China (–41%) și Australia (–7%) au fost factori majori în reducerea totalului regional. Totuși, au existat puncte luminoase, inclusiv în Malaezia (132%), India (66%), Singapore (48%), Japonia (37%) și Coreea de Sud (10%).

Raportul integral poate fi accesat aici.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: