ANALIZĂ. Topul companiilor de bricolaj din România / O să reușească Altex să schimbe regulile jocului în 2025 după ce va achiziționa retailerul de bricolaj Brico Dépôt România?

locuinta constructii bricolaj Sursa foto: Pexels / Tima Miroshnichenko

Intrarea omului de afaceri Dan Ostahie, fondator al retailerului de electronice și electrocasnice Altex, pe piața jucătorilor de bricolaj din România ar putea schimba regulile în sector, până acum dominat de afacerea românească Dedeman, liderul pieței de câțiva ani buni. Iată topul jucătorilor din piața de bricolak, în acest moment.

Clasamentul companiilor de bricotaj din România, potrivit datelor regăsite pe Termene.ro:

1. Dedeman SRL din Bacău

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Cifra de afaceri a companiei Dedeman a depășit 11,54 miliarde de lei în anul 2023, iar profitul net a depășit 1,5 miliarde lei. Comparativ cu anul anterior, compania a înregistrat o creștere a cifrei de afaceri cu 4,52%. Compania a raportat un număr de 12.113 angajați în anul 2023.

Acționarul societății este Paval Holding SRL din Bacău, societate deținută de frații Dragoș Pavăl și Adrian Pavăl. Dedeman a ajuns la o rețea de 61 de magazine și se află în continuare în plin proces de extindere la nivel național, după cum anunță reprezentanții rețelei.

2. Leroy Merlin SRL cu sediu în București

Principalul concurent al magazinelor Dedeman a reușit afaceri record în 2023, de peste 3 miliarde de lei, potrivit Termene.ro. Comparativ cu anul anterior, compania a înregistrat o creștere a cifrei de afaceri cu 4%.

În schimb, profitul companiei a scăzut cu 41% la 161 milioane de lei. Compania a raportat un număr de 3.021 angajați în anul 2023.

Leroy Merlin a devenit în ultimii doi ani principalul competitor al magazinelor Dedeman, care înregistrează însă afaceri de aproape patru ori mai mari față de francezii de la Leroy Merlin.

Acționarul societății este multinaționala franceză Bricolage Investissement France SA. Rețeaua de bricolaj este prezentă în 15 orașe din România cu 21 de magazine. Cele mai multe, patru la număr, sunt în București.

3. Arabesque SRL, cu sediu în Galați

Cifra de afaceri a companiei Arabesque a depășit 2,54 miliarde de lei în anul 2023, cu un profit de peste 46 milioane de lei, în scădere cu 66%. Comparativ cu anul anterior, compania a înregistrat o scădere a cifrei de afaceri cu 7,87%. Compania a raportat un număr de 2.753 de angajați.

Acționarii societății sunt Cezar Virgil Rapotan (78%), Oana Andreea Rapotan (20%) și Mircea Rapotan (2%).

„Compania Arabesque se află pe piață din 1994 și are o prezență regională în Moldova, Ucraina, Bulgaria. Fondată în Galați, în 1994, de către omul de afaceri Cezar Rapotan, Arabesque deține 38 de centre comerciale, dintre care 23 în România”, susțin reprezentanții companiei.

4. Hornbach Centrală SRL, cu sediu în Ilfov

Cifra de afaceri a companiei Hornbach Centrala a depășit 1,56 miliarde de lei în anul 2023 și compania a avut un profit de peste 32 milioane de lei. Comparativ cu anul anterior, compania a înregistrat o creștere a cifrei de afaceri cu 3,08%. Compania a raportat un număr de 1.127 angajați în anul 2023.

Acționarii societății sunt firmele Hornbach Baumarkt (98,3146%) GMBH din Austria și Hornbach – Aktiengesellshaft din Germania (1,6854%). SRL-ul românesc face parte din rețeaua de bricolaj Hornbach care operează în România prin intermediul a 9 magazine.

5. Bricostore România SA, cu sediu în București

Cifra de afaceri a companiei Bricostore Romania a depășit 1,57 miliarde de lei în anul 2023, în creștere cu 17%, dar compania a raportat o pierdere de 176 milioane de lei, în creștere cu 32% față de anul precedent. Compania a raportat un număr de 2.216 angajați în anul 2023.

Acționarul societății este în prezent firma britanică Kingfisher Group Ltd. Kingfisher este una dintre cele mai importante multinaționale din domeniul bricolajului. În anul 2013, Brico Dépôt achiziționează lanțul de magazine Bricostore în România. Apoi, în 2017 România, Kingfisher achiziționează lanțul de magazine Praktiker, care devin peste doi ani Brico Depôt. Compania avea 33 de magazine la sfârșitul anului 2023.

Miercuri, 18 decembrie 2024, omul de afaceri Dan Ostahie, fondatorul retailerului de produse electronice și electrocasnice Altex, a anunțat că va cumpăra retailerul de bricolaj Brico Dépôt România, de la Grupul Kingfisher plc. Anterior, și Leroy Merlin erau interesaţi de achiziția Brico Depot. Valoarea Brico Dépôt România se ridică la 70 milioane de euro (echivalentul a 58 milioane lire sterline) și include întreaga rețea Brico Dépôt, formată din 31 de magazine în 24 de orașe, operațiunile de distribuție, precum și sediul central din București. Finalizarea tranzacției este supusă aprobării din partea instituțiilor de reglementare din România și este estimată a se finaliza în prima jumătate a anului 2025.

6. Ikea România SA, cu sediu în București

Cifra de afaceri IKEA România a depășit 1,33 miliarde de lei în anul 2023, dar compania a avut o pierdere de peste 25 milioane de lei. Comparativ cu anul anterior, compania a înregistrat o creștere a cifrei de afaceri cu 15,9%. Compania a raportat un număr de 1.373 angajați în anul 2023.

Acționarii societății sunt firmele Ingka Holding Europe BV din Olanda (95,83%) și Ingka Pro Holding din Olanda (4,17%). Cele două firme fac la rândul lor parte din grupul suedez Ikea, care deține trei magazine în România: două în București și unul în Timișoara.

7. APC Universal Partner

Cifra de afaceri a companiei APC Universal Partner a depășit 182 de milioane de lei în anul 2023, dar compania a avut o pierdere de peste 1,8 milioane de lei. Comparativ cu anul anterior, compania a înregistrat o creștere a cifrei de afaceri de 44,40%. Compania a raportat un număr de 262 angajați în anul 2023.

Acționarii societății sunt Rozalia-Maria Sitar, Tunde Pal și Lehel Andras. Firma deține o rețea de 10 magazine de retail și depozite de materiale de construcții, amenajări și finisaje, cu o cifră de afaceri de peste 300 milioane lei, pe un areal de 7 județe, respectiv suplimentar față de cele în care operăm în prezent, vom activa și în județele Alba, Cluj, Hunedoara și Vâlcea. Magazinul online ambient.ro este operator al APC Universal Partner.

8. Artsani Com SRL, cu sediu în Ploiești

Cifra de afaceri a companiei Artsani Com a depășit 149 milioane de lei în anul 2023 și a avut un profit de peste 259 de mii de lei. Comparativ cu anul anterior, compania a înregistrat o scădere a cifrei de afaceri cu 14,39%. Compania a raportat un număr de 224 angajați în anul 2023.

Acționarii societății sunt George Țapu (74,995%) și Oleg Tătaru (25,005%). Firma deține magazine fizice în Ploiești și Bușteni, dar și magazinul online artisani.ro.

9. Olint Com SRL, cu sediu în Suceava

Cifra de afaceri a companiei Olint Com a depășit de 130 milioane de lei în anul 2023 și a avut un profit de peste 6 milioane de lei. Comparativ cu anul anterior, compania a înregistrat o creștere a cifrei de afaceri cu 0,04%. Compania a raportat un număr de 141 angajați în anul 2023.

Acționarul societății este Liviu Marius Cusiac. Firma deține un magazin fizic în Rădăuți și magazinul online olint.ro.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: