ANALIZĂ. Antreprenori români în expansiune: Marile achiziții ale capitalului românesc din 2024 în țară și în regiune

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798

Antreprenorii români continuă să își consolideze prezența pe piețele regionale și internaționale, avansând rapid în liga marilor jucători economici. În 2024, au înregistrat achiziții importante în sectoare variate, de la sport și telecomunicații, până la retail și construcții.

Printre cele mai notabile tranzacții analizate de Economedia se numără preluarea clubului de fotbal Genoa de către Dan Șucu, achiziția retailerului Brico Dépôt România de către Dan Ostahie, extinderea Digi în Europa de Vest și consolidarea Grupului TeraPlast în regiune.

Aceste mișcări nu doar că arată forța economiei românești, dar reflectă și diversificarea afacerilor antreprenorilor locali care investesc în sectoare strategice, contribuind astfel la dezvoltarea piețelor externe și la crearea de locuri de muncă în România.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Dan Șucu cumpără clubul de fotbal din Genoa

Dan Sucu (stânga), patronul / Sursa foto: Razvan Pasarica / Sport News / Profimedia
Dan Sucu (stânga), patronul / Sursa foto: Razvan Pasarica / Sport News / Profimedia

Antreprenorul Dan Șucu a cumpărat recent un pachet majoritar de 77% din acțiunile echipei italiene de fotbal Genoa, cu circa 40 de milioane de euro. Genoa este una dintre echipele de tradiție din fotbalul italian, o grupare care are în palmares nouă titluri de campioană a Italiei. Într-adevăr, clubul italian are numeroase datorii, dar speră ca intrarea lui Dan Şucu va aduce stabilitate economică şi noi investiţii pentru consolidarea echipei şi a infrastructurii.

Dan Șucu este un antreprenor român care a fondat în anul 1993 magazinul de mobilă Mobexpert. Între timp, magazinul s-a transformat într-unul dintre cei mai mari retaileri de mobilă din România, cu opt fabrici amplasate în patru centre de producție, trei platforme logistice și cu o rețea de magazine în România, dar și în Belgrad și Sofia.

Dincolo de afacerile cu mobilă, Șucu investește și în proiecte rezidențiale. El este, de asemenea, cunoscut ca patronul clubului sportiv Rapid București și s-a implicat în industria transportului aerian de pasageri alături de Victor Căpitanu, cofondator și co-CEO al One United Properties, pentru curse de tip charter VIP.

Dan Șucu are o avere estimată la 1,2 miliarde de lei, conform Forbes România.

Dan Ostahie cumpără retailerul de bricolaj Brico Dépôt România

Presedintele ALTEX Romania Dan Ostahie

Omul de afaceri Dan Ostahie, fondatorul retailerului de produse electronice și electrocasnice Altex, a anunțat miercuri, 18 decembrie 2024, că va cumpăra retailerul de bricolaj Brico Dépôt România, de la Grupul Kingfisher plc. Anterior, și Leroy Merlin erau interesaţi de achiziția Brico Depot. Valoarea Brico Dépôt România se ridică la 70 milioane de euro (echivalentul a 58 milioane lire sterline) și include întreaga rețea Brico Dépôt, formată din 31 de magazine în 24 de orașe, operațiunile de distribuție, precum și sediul central din București.

Altex este cel mai mare retailer de produse electronice, electrocasnice și IT&C din țară. El a fost lansat în anul 1992 și acum are peste 130 de magazine în toată țara. Compania a raportat anul trecut afaceri de peste 7 miliarde de lei, un profit net de 145 milioane de lei și 3.717 angajați.

Dan Ostahie are însă un portofoliu mai diversificat de afaceri. În grup mai deține și dezvoltatorul imobiliar Cometex şi instituția financiară nebancară IFN Credex, fosta Porsche Bank, pe care Dan Ostahie a cumpărat-o în acest an, dar și Dan Ostahie Holding.

Dan Ostahie avea anul trecut o avere de circa 1,8 miliarde de lei, estima Forbes România.

Digi România, expansiune accelerată în vestul Europei

Digi
Sursa foto: Facebook/Ambasada României în Regatul Belgiei

Operatorul de telecomunicații Digi România, fondat de Zoltan Teszari, își continuă expansiunea accelerată în vestul Europei, având ca scop să cucerească piața cu tarife mici, așa cum a făcut și în România prin RCS&RDS.

Digi este liderul pieței de telecomunicații din România pe segmentele de internet de bandă largă (broadband), servicii de distribuție TV (pay-TV) și telefonie fixă. Compania deșine o cotă importantă pe segmentul de comunicații mobile, precum și la nivelul național de acoperire.

Acum, compania a pus ochii și pe piața europeană, caracterizată de prețuri mari și viteze mici la internet.

În urmă cu o săptămână, Digi și-a lansat oficial operațiunile pe piața din Belgia, cu servicii de internet fix, voce şi date mobile.

Tot recent, Digi și-a extins operațiunile pe piața din Spania, a doua sa piață după România, și a lansat o platformă dedicată de televiziune cu plată cu 100 de canale.

În Portugalia, compania și-a lansat oficial serviciile luna trecută, unde a devenit oficial al patrulea operator de telecomunicații. În octombrie, a primit undă verde pentru a cumpăra al patrulea cel mai mare operator de telecomunicații mobile și fixe din Portugalia. Nowo a costat 150 de milioane de euro.

Recent, compania a împrumutat peste 130 de milioane de euro pentru extinderea rețelelor de telecomunicații operate în România, Spania, Portugalia și Belgia.

Grupul Digi include Digi Communications, RCS&RDS și alte entități afiliate acesteia. Compania a fost lansată în 1994 și este deținută de omul de afaceri Zoltan Teszari, probabil cel mai discret dintre antreprenorii români.

În ultimii ani, grupul Digi și-a dezvoltat o divizie solidă de media, având, printre altele, televiziunile Digi24 (știri), Digi Sport, Digi Life, UTV, Music Channel, Hit Music Channel și Digi4K. La acestea se adaugă posturile de radio Pro FM, Digi FM și Chill FM, conform Forbes.

În primul semestru al anului 2024, Grupul Digi Communications NV, entitatea-mamă a grupului Digi, înregistrată în Olanda, a înregistrat venituri consolidate de 921,3 milioane de euro.

Compania de telecomunicații prin cablu RCS&RDS a înregistrat, în 2022, o cifră de afaceri de 5,1 miliarde de lei și un profit net de 609 milioane de lei.

Digi vrea de asemenea să cumpere o parte din Telekom România, într-o tranzacție împreună cu Vodafone.

Omul de afaceri Zoltan Teszari are o avere estimată la 1,9 miliarde lei, conform Forbes România.

Grupul TeraPlast se extinde în regiune

Grupul TeraPast, producător de materiale de construcţii, controlat de antreprenorul clujean Dorel Goia, a achiziționat de-a lungul anilor diverse fabrici din regiunea Europei Centrale și de Vest.

Chiar săptămâna trecută, Grupul s-a extins în Ungaria şi a cumpărat, printr-o tranzacție de peste 7 milioane euro, activele pentru producţia de ţevi din PVC şi PE deţinute de Wavin Ungaria (business-ul de Construcţii şi Infrastructură al Orbia). Teraplast mai deține deja în Ungaria două fabrici – Polytech şi Pro-Moulding.

În octombrie, grupul TeraPast a semnat un acord de achiziție prin care preia 70% din capitalul social al companiei Optiplast, al treilea cel mai mare producător de ambalaje flexibile din Croația. Prețul total de achiziție va fi determinat la data finalizării tranzacției pornind de la valoarea de bază de 13 milioane de euro.

În martie, Teraplast a cumpărat Grupul Wolfgang Freiler de la familia Uhl din Austria. Grupul deține facilități moderne de producție în Ungaria și o divizie dinamică de distribuție pe mai multe piețe din Europa Centrală și de Vest, potrivit unui comunicat de presă al TeraPlast. Prețul tranzacției este stabilit la 16,53 milioane de euro, sumă acoperită din surse mixte (interne și finanțare bancară), la care se adaugă un mecanism de „earn-out” în funcție de EBITDA realizată de Grupul Freiler în 2024.

În ianuarie, Teraplast a finalizat preluarea pachetului majoritar de acţiuni al Palplast din Republica Moldova, pentru 1,8 milioane euro, din care un milion euro ca aport al TeraPlast la capitalul Plaplast Moldova și 800.000 euro se vor plăti către acționarul existent.

Grupul TeraPlast este cel mai mare procesator de polimeri din Europa de sud-est. Grupul este compus din companiile: TeraPlast, TeraGlass, TeraPlast Recycling, TeraBio Pack, Palplast Moldova, companiile Grupului Wolfgang Freiler, Optiplast şi Somplast.

Teraplast a fost fondată în anul 1992 de Dorel Goia, unul dintre cei mai puternici antreprenori din Transilvania. El mai deține în prezent 46,83% din acțiunile companiei. El a mai fost implicat în trecut afaceri precum Astral, firma de cablu, care a fost vândută către UPC, sau Rombat, faimosul producător național de baterii de mașini, pe care l-a restructurat și l-a vândut către un fond de investiții sud-african.

Dorel Goia ar avea o avere estimată la 250-300 milioane de euro.

Dorinel Umbrărescu își diversifică afacerile 

Dorinel Umbrărescu, cel mai mare constructor de drumuri din România, a cumpărat în mod oficial combinatul de la Oțelu Roșu, în urma unei tranzacții de peste 141 milioane lei. Revitalizarea combinatului va crea peste 600 de locuri de muncă. Societatea Eco Wind Power, controlată de familia antreprenorului Dorinel Umbrărescu, cel mai important constructor de drumuri din România, a achiziționat în activele combinatului siderurgic Oțelu Roșu în urma unei licitații la care a fost ofertant unic, scrie Profit.

Intenția lui Umbrărescu de a prelua combinatul siderurgic Oțelu Roșu este mai veche, despre ea vorbind public anul acesta și mai mulți politicieni, inclusiv premierul Marcel Ciolacu, care a declarat că grupul UMB al familiei va investi la Oțelu Roșu peste 300 milioane euro și va crea, în prima fază, circa 600 locuri de muncă.

Firmele omului de afaceri Dorinel Umbrărescu, cunoscut drept „regele asfaltului”, au ajuns anul trecut la afaceri cumulate de peste 8,7 miliarde de lei și în acest ritm cel mai probabil antreprenorul român va depăși afaceri de 2 miliarde de euro în acest an, arată datele analizate de Economedia. Constructorul moldovean lucrează pe peste 400 de kilometri de autostradă și drum expres din România, iar contractele cu CNAIR se ridică la circa 5 miliarde de euro, conform calculelor Economedia.

Antreprenorul Dorinel Umbrărescu deține trei mari firme, respectiv Spedition UMB, SA&PE Construct și Tehnostrade. Aceste companii au cumulat anul trecut afaceri de 8,7 miliarde lei, în creștere cu 60% față de afacerile cumulate în anul precedent (5,43 miliarde lei).

Dorinel Umbrărescu are o avere estimată la 2,2 miliarde de lei, conform Forbes România.

Aquila se consolidează regional

Foto: Aquila, Miluta Flueras

Compania românească de distribuție și logistică pentru piață bunurilor de larg consum Aquila a semnat un acord pentru achiziționarea companiei KITAX Kft din Ungaria, una dintre cele mai importante cinci companii de distribuție din domeniul său de activitate, cu acoperire națională în Ungaria. Prețul tranzacției este de maxim 14 milioane de euro.

Aceasta este a treia tranzacție a Aquila din 2024, consolidând extinderea regională. Anterior, compania a cumpărat Trigor AVD din Republica Moldova.

În februarie, a finalizat preluarea Romtec Europa SRL, o tranzacție cu o valoare totală de 3,2 milioane de euro.

În ianuarie, Aquila a cumpărat firmele Parmafood Trading SRL și Parmafood Group Distribution SRL, care constituie un business de peste 30 de ani, început cu importul și distribuția pe piața românească a produselor Santal și Parmalat din Italia, de la antreprenorul Eugen Savu, cu 16,5 milioane de euro.

Aquila îi are ca acționari principali pe Cătălin Vasile și Adrian Dociu, primul cu o participație de 33,33% din titluri și al 2-lea cu o deținere de 25%. Cei doi proprietarii ai Aquila sunt doi oameni de afaceri extrem de discreţi, neexistând poze în presă sau declaraţii publice făcute de cei doi antreprenori în ultimii ani, scrie ZF.

Aceştia au construit însă unul dintre cele mai puternice grupuri din transport, logistică şi distribuţie. Aquila avea la jumătatea anului trecut unul dintre cele mai mari parcuri auto, format din aproximativ 1.750 de autovehicule.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: