Compania Uber, trimisă în judecată la Paris pentru presupusă concurență neloială

uber Sursa foto: dreamstime

Aproape 2.500 de șoferi de taxi din Franța au acuzat Uber de concurență neloială, susținând că activitatea gigantului de ride-hailing i-a făcut să piardă în medie 9.300 de euro pe an, informează Euronews.

Procesul a început vineri în Franța, șoferii de taxi cerând 455 de milioane de euro de la Uber.
Cei 2.480 de șoferi spun că reprezintă 8% din numărul total de taxiuri din țară și sunt susținuți de nouă sindicate de taximetriști în procesul lor împotriva companiei americane.

Aceasta este una dintre numeroasele dispute juridice cu care Uber a trebuit să se confrunte de la sosirea în Franța în 2011. În 2020, Curtea Supremă din Franța a dat dreptate unui fost șofer Uber, care a susținut că ar trebui să fie considerat angajat al companiei, nu liber profesionist.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Pe baza acelei hotărâri din 2020, taximetriștii din procesul de astăzi susțin că Uber refuză să aplice legislația franceză a muncii și beneficiază de avantaje neloiale. Ei sunt supuși unor reguli mai restrictive decât cei care dețin statutul de liber profesionist, susțin taximetriștii.

“Intenționăm să demonstrăm că Uber a pus în aplicare un sistem în care ilegalitatea este un principiu de funcționare, un sistem în care încălcarea legii este folosită ca mijloc de distrugere a pieței, în detrimentul concurenței”, a declarat pentru AFP avocatul taximetriștilor, Cédric Dubucq.

Dincolo de propria lor evaluare a unui prejudiciu mediu anual de 9.300 de euro pe șofer, reclamanții cer despăgubiri pentru daune psihologice.

Uber a declarat că cererea taximetriștilor este “nefondată” și “depășită”.

“Peste 35.000 de șoferi și taximetriști folosesc aplicația noastră pentru a genera venituri. Această acțiune este împotriva interesului unui întreg sector, precum și a șoferilor care doresc să rămână independenți, la fel ca mii de taximetriști francezi independenți”, a declarat un purtător de cuvânt al Uber.

Într-un caz judiciar separat, la începutul lunii octombrie, o curte de apel din Paris a decis că Uber trebuie să despăgubească 149 de șoferi de taxi din cauza concurenței neloiale legate de fosta sa aplicație UberPop.

Aceasta este una dintre numeroasele dispute juridice cu care Uber a trebuit să se confrunte de la sosirea în Franța în 2011,

În 2020, Curtea Supremă din Franța a dat dreptate unui fost șofer Uber, care a susținut că ar trebui să fie considerat angajat al companiei, nu liber profesionist.

Înalta instanță a țării a declarat că statutul de liber profesionist al șoferului Uber era “nesustanțial”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: