Poate contribui praful de beton la combaterea schimbărilor climatice? Un start-up irlandez încearcă acest lucru pe terenurile agricole din SUA

agricultura, teren agricol, combina, tractor Sursa foto: Pexels/Mark Stebnicki

Un start-up irlandez din domeniul tehnologiei testează utilizarea prafului de beton în ferme pentru a combate schimbările climatice. Silicate, care are sediul în Sligo, a dezvoltat o „tehnologie îmbunătățită de combatere a intemperiilor” care are ca scop eliminarea permanentă a milioane de tone de dioxid de carbon din atmosferă.

Compania urmează să efectueze primul său test în SUA, unde va împrăștia sute de tone de deșeuri de beton zdrobite pe terenurile agricole. Conform companiei, praful de beton ar putea sechestra permanent până la 100 de tone de dioxid de carbon din atmosferă.

Iată cum ar putea acest proces să ajute mediul înconjurător.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

În cadrul testului, 500 de tone de praf de beton vor fi împrăștiate pe 50 de hectare de terenuri agricole din Chicago, echivalentul a aproximativ 120 de terenuri de fotbal.

Timp de câteva luni, betonul concasat se va descompune în sol, inițiind un proces numit „degradare îmbunătățită”.

Aceasta este o formă accelerată a unui proces natural numit „meteorizare chimică”, în care rocile sunt erodate de apa de ploaie de-a lungul a milioane de ani, capturând dioxidul de carbon din atmosferă și devenind bicarbonat.

Bicarbonatul este spălat în râuri și în mare, unde fie rămâne depozitat în forma sa dizolvată, fie este blocat pe fundul mării.

În cazul unei meteorizări îmbunătățite, acest proces este accelerat prin măcinarea rocilor de silicați pentru a genera o suprafață reactivă mai mare, astfel încât mai mult carbon poate fi aspirat din aer.

Cum poate praful de beton să combată schimbările climatice?

Compania nou înființată în domeniul tehnologiei climatice Silicate a optat pentru utilizarea betonului în loc de roci – găsind o nouă utilizare pentru una dintre cele mai mari forme de deșeuri din lume.

Compania cumpără beton rămas de la construcții, îl pulverizează și apoi îl împrăștie gratuit pe terenurile agricole.

Silicate măsoară cât de mult carbon a fost captat și apoi vinde credite de eliminare a carbonului marilor întreprinderi și corporații, astfel încât acestea să își reducă amprenta climatică.

„Credem că abordarea noastră de a folosi betonul returnat pentru a îmbunătăți atât productivitatea, cât și potențialul de eliminare a carbonului de pe terenurile agricole ar putea schimba regulile jocului”, a declarat Maurice Bryson, CEO și cofondator al Silicate, „deoarece este puțin costisitoare, se poate aplica în siguranță pe terenurile agricole și folosește un material abundent și ușor de procurat”.

Primul test ar putea sechestra permanent până la 100 de tone de dioxid de carbon din atmosferă și ar putea să-l blocheze în oceanele lumii timp de zeci de mii de ani, susține compania.

De asemenea, acesta va fi folosit pentru a testa dacă materialul este eficient în Midwest-ul american, unde condițiile solului diferă de cele din Irlanda, unde își are sediul compania. Silicate spune că a obținut deja rezultate încurajatoare în urma testelor efectuate în țara sa de origine.

Adăugarea de praf de beton poate îmbunătăți, de asemenea, calitatea solului și productivitatea culturilor.

Proiectul pilot a primit finanțare din premiul în bani acordat start-up-ului de către THRIVE/Shell Climate-Smart Agriculture Challenge.

În cazul în care rezultatele testului din SUA se dovedesc pozitive, Silicate va căuta să extindă proiectul în Illinois și în regiunea Midwest.

Compania estimează că procesul are potențialul de a elimina între 50 și 100 de milioane de tone de dioxid de carbon pe an numai în Midwestul american – pentru comparație, o mașină emite aproximativ 4,6 tone de dioxid de carbon pe an.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: