INTERVIU România, jucător important pentru atragerea giganților de inteligență artificială. IBM: România are o „fundație” bună, cu mulți dezvoltatori, probabil mai mulți decât în Germania și Franța

inteligenta artificiala, AI, roboti, chatgpt, chabot Photo 129803252 © ProductionPerig | Dreamstime.com

România are o „fundație” foarte bună în ceea ce privește dezvoltarea specialiștilor, piața fiind atractivă pentru tot mai multe companii străine care vor să se dezvolte în țară, a declarat Jan Mikolon, co-technical Lead al Centrului de inteligență artificială din München, Germania, din cadrul gigantului tech IBM, într-un interviu pentru Economedia.

Jan Mikolon se ocupă de cercetare în domeniul învățării automate, cum ar fi inteligența artificială generativă, și facilitează inovarea pentru clienți industriali din întreaga lume.

„Dacă în uităm în urmă cu câțiva ani, cercetarea în jurul AI se făcea în Franța, Germania, dar și în SUA, acum acest lucru s-a schimbat. Pentru că România are o bază, o „fundație”, cu atât de mulți dezvoltatori, probabil mai mulți decât în Germania și Franța. Și având această fundație, tot mai multe companii vin către România, cum ar fi Amazon”, a declarat Jan Mikolon, co-technical Lead al Centrului de inteligență artificială din München, Germania, din cadrul gigantului tech IBM.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Reprezentantul IBM crede că vor fi mai multe companii care vor dori să investească în România, în următorii ani, piața locală fiind atractivă datorită profesioniștilor noștri.

„Trebuie să gândim în termeni de noutate în Europa împreună, nu doar ceea ce se întâmplă separat în Germania sau Franța. Trebuie să creăm mai mult această idee europeană că nu suntem în competiție între Germania sau România, ci suntem în competiție cu China, cu SUA sau cu India. Cred că este o evoluție bună și este o idee bună ca țări europene să lucrăm mai strâns împreună. Aștept cu nerăbdare ca o mulțime de companii germane să creeze, de asemenea, noi birouri aici, în România, care să se concentreze mai mult pe componenta tehnologică”, a declarat Jan Mikolon.

În ceea ce privește competențele IT, acesta spune că România ar putea fi în acest moment mai performantă decât Germania. „Cred că Germania nu face o treabă bună în acest moment. În ceea ce privește competențele IT, cred că România ar putea fi în acest moment puțin mai performantă decât Germania. România, din punct de vedere al competențelor în industria tehnologică, este poate mai interesantă acum, pentru că se dezvoltă mult. Există o mulțime de specialiști pe care companiile îi valorifică, cum ar fi Amazon”.

Cum se poate implica guvernul român pentru a lucra mai bine cu mediul privat 

„Primul pas pentru a ajuta sectorul public să profite de acest tip de tehnologie este infrastructura. Și aici trebuie să ne gândim dacă are sens să creăm o arhitectură europeană de cloud sau un furnizor de cloud, care să răspundă nevoilor diferitelor tipuri de guverne europene. Și apoi să furnizăm infrastructura pentru a pune lucrurile în funcțiune. Pentru că, fără infrastructură, nu ai nicio șansă să adopți această tehnologie”, este de părere Mikolon.

Pe lângă infrastructură, cel mai mare obstacol îl reprezintă dorința și mentalitatea oamenilor de a adopta astfel de tehnologii. „Voința este o mare problemă aici, pentru că oamenii nu sunt atât de dispuși la a învăța un lucru nou. Schimbarea este întotdeauna dificilă. Ai nevoie de o viziune bună despre unde vrei să ajungi cu AI”.

De asemenea, acesta transmite că următorul pas pe care guvernul îl poate face pentru a atrage mai multe companii care vor putea dezvolta tehnologii bazate pe inteligența artificială este introducerea mai multor programe specializate, cum ar fi informatica, în școli.

„Acesta este un factor de influență important. Pentru că, în momentul de față, dacă ne uităm la Germania, aș spune că nu face o treabă prea bună în acest moment. Nu avem mulți dezvoltatori acolo. Nu avem prea multe competențe în domeniul informaticii, inclusiv în școli. Iar oamenii nu cresc cu acest tip de tehnologii. Și cred că este foarte valoros ca o țară sau copiii să crească cu acest tip de tehnologii. Pentru că astfel se pun bazele inovării”.

Medicina, sectorul care nu se va adapta la transformarea cu ajutorul AI

Jan Mikolon este de părere că fiecare industrie va trebui să se adapteze noilor tehnologii și să integreze inteligența artificială pentru a se dezvolta. Însă, există totuși un domeniu care, din punctul său de vedere, nu se va putea schimba: sectorul medical.

„Fiecare industrie va urma această cale și va fi afectată de această tendință în curând. De exemplu BMW, Mercedes trebuie să facă o schimbare în transformarea lor. Nu mai sunt doar companii de automobile. Acest lucru înseamnă că fiecare industrie trebuie să se transforme într-un fel sau altul într-o companie de inteligență artificială”, precizează acesta.

Potrivit acestuia, în sectorul medical, în special în Europa, există o reticență în ceea ce privește integrarea instrumentelor de inteligență artificială și din perspectiva angajaților din acest domeniu.

„Cred că vor exista industrii în care există îndoieli și poate că există o lipsă de dorință de a adopta inteligența artificială. Dar dacă ne uităm la sectorul medical, în special în Europa, cred că este destul de greu să ajungi acolo cu instrumente de inteligență artificială. De multe ori, oamenii nu sunt dispuși să adopte noile tehnologii. Dacă ar fi să fac o predicție, aș spune că va avea un impact asupra majorității industriei. Dar, cu siguranță, vor exista câteva industrii care nu vor fi dispuse să se schimbe. Sectorul medical ar putea fi un exemplu în acest sens”, adaugă reprezentantul IBM.

Principalele priorități și direcții în care se îndreaptă cercetarea AI la IBM în prezent

Compania IBM se uită în două direcții privind cercetarea AI: calculatorul cuantic și sustenabilitate.

„IBM este destul de implicat în calculatorul cuantic, este vorba de un nou tip de calculatoare care vor apărea și care au un mare potențial. Ceea ce încercăm acum este să aducem calculatorul cuantic împreună cu învățarea automată clasică. Acest domeniu se numește învățare automată cu tehnologia cuantică. În acest moment, acest domeniu este în centrul atenției, deoarece promite să rezolve o mulțime de probleme cu care ne confruntăm în prezent cu mașinile clasice, deoarece este extrem de costisitor din punct de vedere al hardware-ului. Un alt subiect important este tot ceea ce ține de sustenabilitate. Este un lucru important, așa că lucrăm, de asemenea, la o practică pentru sustenabilitate la IBM. Ne concentrăm foarte mult pe valorificarea tehnologiei din motive de sustenabilitate, pentru că apar din ce în ce mai multe reglementări din partea guvernului UE”, precizează Mikolon.

Potrivit acestuia, România ar trebui să urmărească mai intens ca mai multe companii de tehnologie să intre pe piața locală pentru a face și cercetare, dar și pentru a crea departamente pentru dezvoltarea de software

„Multe activități de cercetare din partea giganților din tehnologie se întâmplă și în România, cum am văzut la Amazon. Acest lucru este foarte util pentru România, pentru că, în cele din urmă, atunci când companiile fac cercetarea de ultimă generație aici, aveți o fundație bună din care se pot dezvolta startup-uri. Acesta este un lucru pe care România ar trebui să îl urmărească mai intens, ca mai multe dintre aceste companii de tehnologie să intre pe piața locală pentru a face și cercetare, dar și pentru a crea departamente pentru dezvoltarea de software. Și cred că acest lucru se va întâmpla mult mai mult în viitor”, a declarat reprezentantul IBM.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.