Premierul Florin Cîţu a afirmat că doreşte ca Guvernul să investească cel puţin 13 miliarde de euro anual de la buget în economie, iar acest lucru însemană că în 2028 România va avea investiţi peste 150 de miliarde de euro, o sumă care reprezintă aproape PIB-ul României din această perioadă, potrivit news.ro.
Florin Cîţu a avut o intervenţie, joi, la evenimentul “Grand Matinal Digital”, organizat de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Franceză în România, în care a susținut că România va trece la locuri de muncă bine plătite pentru investiţii care aduc valoare adăugată mare.
“Trecem la un mod de dezvoltare economică în care locurile de muncă, de exemplu, sunt bine plătite, atractivitatea României nu o să mai fie cu locuri de muncă ieftine pentru tipuri de muncă care nu aveau valoare adăugată mare. Schimbăm lucrurile, trecem la locuri de muncă bine plătite pentru investiţii care aduc valoare adăugată mare. Pentru a fi competitivi la nivel global, astăzi trebuie să te duci în această direcţie, acolo unde ai valoare adăugată mare şi unde ai şi marjă de profit mare, asta înseamnă forţă de muncă calificată şi pentru asta pregătim terenul şi în România. Calificarea forţei de muncă o vom face şi prin resurse de la stat, o vom face în parteneriat, aşa cum deja a început, cu cei din sectorul privat”, a transmis premierul.
El a menţionat că doreşte să investească anual în economie de la buget 13 miliarde de euro.
“România în perioada următoare are o şansă unică, sunt cei 76,2 miliarde de euro care se împart în 29,2 miliarde euro din PNRR şi restul din fonduri europene. În acelaşi timp este şi un angajament ferm al acestui Guvern şi mă asigur prin PNRR că va fi şi în viitor de a investi cel puţin 13 miliarde de euro anual de la buget investiţii în economie. Asta înseamnă, dacă ne uităm la nivelul anului 2028, peste 150 de miliarde de euro investiţi în economie. Şi vreau să ne uităm la această cifră prin filtrul a ceea ce înseamnă PIB în România astăzi, un PIB de 200 de miliarde de euro. Vom investi în România în perioada următoare o valoare aproape de PIB-ul României de astăzi”, a explicat Florin Cîţu.