BCE avertizează băncile din zona euro în privinţa deficienţelor în abordarea riscurilor cibernetice

atac cibernetic Sursa foto: Pexels

Băncile din zona euro pierd milioane de euro din cauza contractanţilor de servicii de tehnologie care îi lasă baltă, se arată într-un raport al Băncii Centrale Europene, unde creditorii sunt avertizaţi în privinţa deficienţelor în abordarea riscurilor cibernetice, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.

BCE a efectuat anul acesta un sondaj în rândul băncilor pe care le supervizează şi a efectuat 22 inspecţii din 2020 pentru a testa cum sunt pregătite băncile să facă faţă riscurilor, inclusiv atacuri informatice, sisteme IT învechite şi contractanţi care nu-şi respectă obligaţiile. În special acest domeniu a costat băncile 148 milioane de euro în 2022, o creştere de 360% faţă de 2021, ca rezultat al “indisponibilităţii sau calităţii slabe a serviciilor externalizate”.

“Aceste pierderi sunt legate de un număr redus de evenimente cibernetice şi subliniază încă o dată necesitatea de a gestiona corespunzător riscurile care decurg de pe urma dependenţei de furnizorii de servicii”, se arată în raportul Băncii Centrale Europene,

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Deşi instituţia avertizează că pierderile “sunt concentrate la câteva instituţii semnificative şi nu reprezintă o tendinţă în sectorul bancar”, testele au arătat că “aranjamentele băncilor de externalizare nu au reuşit deseori să rezolve cerinţele de securitate IT”.

Băncile folosesc şi mai mult externalizarea după ce au trecut de la stocarea informaţiilor pe propriile servere la servicii de cloud computing.

Cheltuielile cu serviciile de cloud computing au urcat cu 56% în 2022, reprezentând 3,1% din toţi banii cheltuiţi de bănci în domeniul IT, a precizat BCE, iar deficienţe “mai severe şi mai extinse decât se estima” s-au constatat în privinţa modului în care creditorii abordează riscurile cibernetice.

Multe bănci nu reuşesc să identifice toate potenţialele riscuri sau nu au sisteme adecvate pentru a detecta şi a răspunde la incidente.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: