București, Timiș și Cluj conduc topul salariilor din România. Cei cu salarii mai mici sunt cel mai puțin interesați de a afla câștigurile pieței / „În România salariile rămân în continuare un subiect fierbinte, dar şi unul tabu”

Bani, monede / Foto: Pexels.com Foto: Pexels.com

Cele mai mari câştiguri nete din România sunt în Bucureşti-Ilfov, Timiş şi Cluj. Salariul mediu al unui cetățean al Capitalei sau al județului Ilfov este de 4.500 lei net. În judeţele Timiş şi Cluj salariile medii nete sunt asemănătoare, de 3.500 lei pe lună. Pe ultimele poziții se află județele Vrancea, Vaslui şi Dolj, unde salarii medii depășesc uşor 2.500 lei net. Datele sunt colectate din Salario, comparatorul de salarii lansat de platforma de recrutare eJobs, care ajută la transparentizarea informațiilor privind lefurile românilor. 130.000 de persoane și-au introdus deja câștigurile lunare nete în această platformă.

„În România salariile rămân în continuare un subiect fierbinte, dar şi unul tabu. După un 2020 cu plafonări sau chiar scăderi salariale, e necesară din nou discuţia despre venituri transparente într-un an de revenire ca 2021, când angajările sunt din nou la nivelul pre-pandemic. Prin Salario încercăm să încurajăm cât mai multe companii să ni se alăture în acest demers al transparenţei salariale, model abordat deja cu succes de ţările nordice”, explică Bogdan Badea, CEO eJobs România.

Judeţele în care cetățenii sunt mai bine plătiți sunt şi cele în care candidaţii manifestă cel mai mare interes pentru salarii transparente pe eJobs, în timp ce locuitorii judeţelor Mehedinţi, Teleorman şi Giurgiu sunt cel mai puţin interesaţi de a afla câştigurile pieţei.

Bogdan Badea susține faptul că transparența datelor cu privire la salariu aduce beneficii atât angajatului, cât și angajatorului. „Astfel, anunţurile de recrutare care afişează salariul atrag cu 40% mai mulţi candidaţi relevanţi, deci ajută companiile să-şi eficientizeze procesele de recrutare. De cealaltă parte, prin Salario vrem să venim şi în întâmpinarea candidaţilor, care au nevoie de un astfel de instrument în momentul negocierii salariului, când îşi schimbă jobul sau vor să ştie dacă sunt plătiţi în linie cu piaţa”, a adăugat CEO-ul eJobs România.

Conform acestei noi setări, cele mai bine plătite domenii sunt IT software, achiziţii şi IT hardware. Pe de cealaltă parte, românii care lucrează în au pair/baby sitting/curăţenie, confecţii şi office/back-office/secretariat înregistrează cele mai mici salarii.

Din punct de vedere al căutărilor, românii prezintă cel mai mare interes pentru veniturile medii ale unui economist, ale unui inginer de proiectare, asistent Manager, inginer software şi programator Java. Peste 2.000 de căutări au fiecare în baza de date.

Foto: Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *