BREAKING Ciolacu propune două variante pentru reforma fiscală: cotă unică de 16% sau impozit progresiv

sedinta de guvern, Marcel Ciolacu, premier Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi că propune pentru reforma fiscală două variante: una cu cotă unică de 16%, ceea ce ar majora puternic impozitarea pe venit și pe capital, în prezent de 10%, respectiv 8%, sau impozit progresiv.

Astfel, premierul a afirmat că reforma fiscală care va avea loc în 2025 va trebui să se bazeze pe unul dintre cele două principii: menținerea cotei unice sau introducerea impozitării progresive.

Ciolacu a afirmat că este de acord cu o cotă unică, dar vrea ca aceasta să fie aceeași pentru toată lumea: de 16%. În acest moment, doar impozitul pe profit este de 16%. În schimb, impozitul pe venit (pe muncă) este de 10%. Acesta a fost redus de la 16% în 2018, când guvernul Dragnea a făcut „revoluția fiscală” și a crescut nivelul contribuțiilor sociale.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Pe de altă parte, Ciolacu a spus că se poate merge pe impozitare progresivă.

„Eu nu refuz niciuna dintre variante”, a spus el.

Premierul a afirmat că TVA nu va crește, pentru că asta va duce la scădere a creșterii economice și la inflație.

Principalele declarații:

Trăim într-o lume a breaking news-ului, a apocalipsei. În fiecare dimineață constatăm că vine apocalipsa, că iarăși s-au luat zeci de măsuri care vor afecta profund societatea, nivelul de trai și, mai ales, afacerile dumneavoastră. Am uitat parcă să vorbim totuși și de realizările economiei românești și mai ales de realizările dumneavoastră, a antreprenorilor care au sacrificat absolut totul pentru a ajunge la acest nivel de business, pentru a fi competitori cu multinaționalele care au un angrenaj mult mai mare.

mi-aș dori să găsim până la urmă lucrurile care ne adună, să ne găsim acel spirit românesc. Am încercat cu un proiect de suflet, „Cumpără românește”, nu neapărat un slogan politic sau de alegeri, ci un mod de a ne crea o dependență și un mod de viață.

Din punctul meu de vedere nu putem să facem clasă unei concurențe dacă nu știm să ne promovăm noi înșine înainte de toate.

Toată lumea vorbește că vor fi noile taxe în 2024. A venit noua lege a pensiilor. Am finalizat cu pensiile speciale. Totuși, trebuie să fim corecți cu românii: nimeni și niciun Parlament și niciun Guvern nu poate să vină cu măsuri retroactive, ci poate să creeze o perspectivă.

Am spus-o și o să o repet în continuare. În anul 2024 sunt două lucruri foarte clare: nu vor fi măriri de taxe și va exista o stabilitate politică.

Indiferent de discuții din coaliție, avem o datorie față de dumneavoastră și de efortul pe care l-ați făcut nu numai în 2023, ci și în 2022, a fost și criza energetică, a fost și inflație mărită, a fost și o scădere a nivelului de trai al populației și am încercat să echilibrăm aceste lucruri.

România și-a asumat în PNRR că va veni cu o reformă fiscală. Din punctul meu de vedere, reforma fiscală stă în două principii pe care va trebui la un moment dat, împreună cu dumneavoastră, politicienii, guvernul, coaliția, să stăm cu toții la masă și să hotărâm odată pentru o perioadă nu scurtă de această dată, ci pentru o perioadă medie, care este soluția cea mai bună.

Vom menține cota unică, dar să fie cotă unică, creând un mediu concurențial corect pentru toată lumea, fără excepții, și aceea să fie cea din acest moment, de 16%.

Să avem un TVA pe care să nu îl creștem, fiindcă el aduce automat și scădere a creșterii economice, dar mai ales aduce inflație. Și toată lupta pe care am avut-o cel puțin în ultimele luni să scădem la o singură cifră și să ne propunem pentru anul viitor o inflație de sub 5% la finalul anului.

Sau să mergem în zona de impozitare progresivă.

Eu nu refuz niciuna dintre variante. Fiecare dintre variante are și plusuri și minusuri.

Faptul că am avut o perioadă atât de lungă cotă unică nu-mi creează un disconfort dacă aceasta există. Dar în acest moment nu mai există cotă unică, sunt peste 500 de modificări legislative, ori făcute de către Guvern, ori de către Parlament, care pur și simplu au modificat cu totul filosofia Codului Fiscal.

Categoric că o reformă fiscală nu va avea efecte cel puțin într-un an fiscal. Și va trebui împreună să vedem gradual cum introducem acest nou Cod Fiscal.

După ce am văzut cifrele pentru buget, nu vor exista majorări de taxe în anul 2024. Iar măsurile fiscale pe care le-am luat, în afară de faptul că caută să creeze un mediu concurențial egal, și nu de excepții, vor trebui dublat și triplat atât de reforma în sistemul bugetar, cât și de lupta cu evaziunea fiscală.

Vor fi păstrate toate schemele și programele de susținere pentru mediul de afaceri pe care le-am introdus în ultimii doi ani.

În cursul lunii decembrie vom aproba în Parlament și noua lege a bugetului.

Mi-aș dori ca luna viitoare să avem o discuție aplicată să vedem unde mai trebuie să bugetăm scheme și programe de susținere pentru mediu de afaceri, unele noi, pe lângă cele existente.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Progresiv, daca aveti aparat + coloana. Aia e, lovim in business-urile Securitatii II dar pana cand ?!

    Toata Europa Centrala a evoluat, numai noi nu.

    Cateii or sa latre. Faceti-va treaba.

    Inca se dau lupte grele in culise intre basisti si restul…

    Noroc cu Calina ca ne aminteste ca Geoana a avut suport unei aliante similare. Prost sa fie sa accepte sa reinghita rahatul.

    Crin a fost domn, a iesit din cacat la timp.

    In schimb, Vintu’ este in continuare cel mai mare hot din Romania al tuturor timpurilor, afacerile-i merg brici si n-a platit nici a mia parte pt. tot ce-a facut.
    A avut chiar nonsalanta sa se laude ‘…daca stiau astia…’, denotand un psihopat aparte.

    Astept cu nerabdare episodul cu Guvernul Ungureanu… USL-1, tot tacamul. N-o iertam daca omite ceva. “Ce-au avut cu Basescu ?”

    (vorbesc de podcast-ul ‘Istoria Romaniei’) Successs !

  2. P.S. : Plus ca la ce Gaura are Romania… ‘16%’ e sortit FMI-ului…

    …cum se mai repeta istoria odata la ~ 10 ani…

  3. Solutia e Simpla : Recuperati Cioarda. Incepeti cu Securistii pe Rit Vechi. Toti ‘Pensionarii’, sefi de Penitenciare.

    Dupa, Ave Magistras. Ce-or sa faca ? Se plang la CEDO c-au incalcat Legea o viata ?
    Se supara Marele Arhitect pe noi ?

  4. Deci reforma fiscala la PSD e impozitarea prostilor si cumpararea cu mita electorala a bosorogilor? Suna vizionar

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.