UPDATE COP28: țări din întreaga lume aprobă un apel istoric pentru o “tranziție” către renunțarea la combustibilii fosili

dubai, emiratele arabe unite, burj khalifa Sursa foto: Unsplash / Wael Hneini

Națiunile reunite la Dubai în cadrul conferinței COP28 au aprobat prin consens o decizie care solicită o “tranziție” spre renunțarea la combustibilii fosili, transmite agenția AFP.

În deschiderea sesiunii plenare de închidere, delegații au adoptat decizia pregătită de Emiratele Arabe Unite, declanșând ovații în picioare și aplauze îndelungate.

Este vorba de o “decizie istorică pentru accelerarea acțiunilor privind clima”, a declarat Sultan Al Jaber, președintele conferinței ONU.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

“Pentru prima dată, în acordul final avem o formulare privind combustibilii fosili”, a adăugat el. “Ar trebui să fim mândri de acest succes istoric, iar Emiratele Arabe Unite, țara mea, este mândră de rolul pe care l-a avut în realizarea acestuia”, a adăugat el. “Plecăm din Dubai cu capul sus”.

Textul solicită “o tranziție de la combustibilii fosili în sistemele energetice, într-un mod corect, ordonat și echitabil, prin accelerarea acțiunilor în acest deceniu crucial, pentru a atinge neutralitatea în materie de carbon până în 2050, în conformitate cu orientările științifice”. Apelul la acțiuni accelerate încă din acest deceniu a fost o exigență a Uniunii Europene și a multor alte țări.

Prin alegerea termenului “tranziție” («transitioning away» ), textul nu mai vorbește de o “eliminare treptată” (phase-out) a petrolului, a gazelor și a cărbunelui, termen care devenise de luni de zile stindardul în spatele căruia se raliau peste o sută de țări și mii de ONG-uri.

O sursă apropiată de președinția emirateză consideră că textul a fost fin “calibrat” pentru a încerca să reconcilieze punctele de vedere opuse și, în special, pentru a evita ca Arabia Saudită să îl blocheze. Menținând în mod deliberat un pic de ambiguitate în formulare, astfel încât să poată ralia toate statele.

Alianța Statelor Insulare Mici (Aosis), care se află în prima linie a apelurilor pentru măsuri ferme împotriva combustibililor fosili, a salutat atât o “îmbunătățire”, cât și “îngrijorări”.

ONG-ul WWF a calificat noul proiect de acord drept o “îmbunătățire” față de versiunea anterioară privind combustibilii fosili, remarcând însă absența unui apel la o “eliminare completă” a combustibililor fosili.

Primul proiect al textului emiratez, publicat luni, a stârnit un scandal, deoarece enumera prea multe opțiuni din care să se aleagă și nu cerea “eliminarea treptată” a combustibililor fosili, a căror ardere, începând cu secolul al XIX-lea, este în mare parte responsabilă de creșterea actuală a temperaturii globale cu 1,2°C față de era preindustrială. Până în prezent, doar “reducerea” cărbunelui a fost convenită la COP26 de la Glasgow. Petrolul și gazele naturale nu au fost niciodată menționate.

Proiectul de acord al Emiratelor include recunoașterea rolului jucat de “energiile de tranziție”, o aluzie la gaze, în asigurarea “securității energetice” în țările în curs de dezvoltare, unde aproape 800 de milioane de persoane nu au acces la electricitate.

Textul conține o serie de apeluri legate de energie: triplarea capacității de energie regenerabilă și dublarea ratei de îmbunătățire a eficienței energetice până în 2030; accelerarea tehnologiilor cu “zero emisii de carbon” și cu “emisii reduse de carbon”, inclusiv energia nucleară, hidrogenul cu emisii reduse de carbon și incipientele tehnologii de captare și stocare a carbonului (CCS), susținute de țările producătoare de petrol pentru a continua să pompeze hidrocarburi.

Arabia Saudită, Kuweit și Irak au adoptat o poziție dură, refuzând orice acord care ar ataca combustibilii fosili care reprezintă sursa lor de bogăție. Dar, în cele din urmă, acestea nu au blocat acordul.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: