Prima zi din anul 2024 vine cu o serie de scumpiri pentru români, care urmează să plătească mai mult pe plinul la pompă și pentru unele produse și servicii. Economedia a făcut o trecere în revistă a principalelor majorări de prețuri care intră în vigoare din 2024.
Scumpiri la carburanți
Prima zi din 2024 va aduce scumpiri la benzină și motorină. Aceste scumpiri vor avea loc în două etape. În luna ianuarie, benzină fără plumb se va scumpi cu 29 bani/litru, benzină cu plumb cu 35 bani/litru, iar motorina cu 26 bani/litru.
A doua scumpire va avea loc din iulie 2024:
– Benzină fără plumb: 43 bani/litru
– Benzină cu plumb: 50 de bani/litru
– Motorină: 39 bani/litru
Crește TVA la mai multe produse și servicii
De la 1 ianuarie 2024 se majorează TVA pentru mai multe produse.
Astfel, la livrarea de bere fără alcool și de alimente cu zahăr adăugat, al căror conținut total de zahăr este de minimum 10g/100g produs, cota de TVA crește de la 9% la 19%, începând cu 1 ianuarie 2024.
De asemenea, va crește TVA-ul de la 5% la 9% pentru livrarea şi instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură şi alte sisteme de încălzire de înaltă eficienţă
În ceea ce privește transportul de persoane în scop turistic sau de agrement, cota de TVA se majorează de la 5% la 19%.
Impozit nou: pe bunuri mobile și imobile de valori mari
Începând cu 1 ianuarie 2024, se introduce impozitul special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare (impozitul pe lux).
Va fi aplicat un impozit de 0,3% pentru proprietăţile reprezentând clădiri rezidenţiale, cota fiind aplicată asupra diferenţei dintre valoarea impozabilă a clădirii comunicată de organul fiscal local prin decizia de impunere şi plafonul de 2,5 milioane de lei.
Impozitul special pe bunuri mobile se va datora de către persoanele fizice și persoanele juridice care au în proprietate autoturisme înmatriculate/înregistrate în România a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 lei.
Prima creștere a amenzilor de circulație după 6 ani de „îngheț”
Amenzile de circulație cresc de la 1 ianuarie 2024, iar punctul-amendă se va calcula la 5% din salariul minim brut pe economie, nu la 10% așa cum prevede actuala legislație. În trecut, punctul-amendă era de 145 lei, plafonat prin OUG la valoarea din 2017. Amenda crește de la 145 la 165 de lei.