EduPedu: Salariile profesorilor, în urma economiei: salariile din școli au crescut, în medie, cu 230% din 2010 și până în 2024, într-o economie unde salariile medii și minime au crescut cu 312%, respectiv 450% în aceeași perioadă

bani, lei, finante, bancnote Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Veniturile profesorilor și angajaților din educație au crescut, din 2010 și până în 2024 de 2,3 ori, potrivit evoluției costului standard per elev pentru cheltuieli salariale, indicator publicat de Ministerul Educației an de an și decis prin hotărâre a Guvernului României. Acesta arată creșterile salariale medii pe parcursului unui an și reflectă majorarea bugetului pentru cheltuieli salariale. În paralel, salariul mediu pe economie a crescut de peste 3 ori în aceeași perioadă de 15 ani luată în calcul. Este vorba despre o creștere cu circa 80 de puncte a salariului mediu față de costul standard pentru cheltuieli salariale din școli. La fel, salariul minim pe economie, decis mereu politic, fără niciun algoritm de creștere pe baze științifice sau economice, a fost majorat mult mai rapid decât costul standard per elev pentru cheltuieli salariale.

Altfel spus, atunci când este comparat cu doi indicatori esențiali – salariul minim pe economie și salariul mediu pe economie – , salariul profesorului nu rezistă.

Pentru a vedea care sunt diferențele de creștere între salariile profesorilor și ale angajaților din școli, în medie, și cele ale economiei în privința veniturilor salariale, am comparat costul standard per elev pentru cheltuieli salariale și salariul mediu brut pe economie pentru perioada 2010-2024.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Am folosit indicatori de la Institutul Național de Statistică (INS), Guvernul României și Ministerul Finanțelor (MF) pentru salariul minim pe economie în anul 2010 și pentru anul 2024, pentru câștigul mediu brut pe care se fundamentează legea asigurărilor sociale 2024 și am folosit costul standard per elev (componenta pentru cheltuieli salariale) din 2010 și 2024 de la Ministerul Educației (ME).

Costul standard per elev are două componente, care în 2024 vor fi la valorile de mai jos, conform președintelui Fedrației Naționale a Părinților, Iulian Cristache:

  1. costul pentru cheltuielile cu salariile, care a fost propus și avizat pentru 2024 la 9.431 de lei;
  2. costul pentru cheltuielile cu bunurile și serviciile, pregătirea profesională, evaluarea elevilor, propus și avizat la 649 de lei.

Dacă în 2010 erau 2.857 de lei alocați per elev prin costul standard de la acea vreme, în 2024 această sumă ajunge la 9.431 de lei, conform datelor de până acum. Creșterea este de 230,1%. Costul standard alocat per elev reprezintă baza creșterilor salariale în educație. Acest lucru înseamnă că veniturile angajaților din învățământ au crescut, din 2010 până în prezent, în medie cu 230%.

În anul 2010, salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat era de 1.836 lei, potrivit legii bugetului asigurărilor sociale de stat. În 2024, același indicator este de 7.567 de lei, potrivit legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2024. Diferența dintre cele două este de 5.731, însemnând o creștere de 312%.

Puteți citi AICI analiza completă.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Daca toti analfabetii si repetentii din Minister, Guvern decid politic pentru profesori nu mai sunt sperante!😡

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.