Ministerul Energiei a aprobat la finalul anului 2023 pentru finanțare nerambursabilă europeană 4 proiecte de construire de unități de producție de hidrogen verde, beneficiarii fiind OMV Petrom, cu două proiecte, un proiect al companiei de construcții Infra Expert și un proiect al firmei de închiriere și leasing de echipamente Sudarec Romserv, potrivit listei beneficiarilor publicată pe site-ul instituției.
- Puteți consulta aici lista cu proiectele aprobate pentru finanțare pentru producția de hidrogen verde.
Alte două companii, furnizorul de soluții fotovoltaice Tehnomir Oradea și compania Intervenții Active în Atmosferă SA, figurează pe lista de rezervă.
„Valoarea totală a proiectelor finanțate depășește 1,2 miliarde lei. Evaluările au fost efectuate de către experții Băncii Europene de Investiții (BEI) și ai ministerului. Este și ultimul jalon restant din PNRR al Ministerului Energiei. Am reușit astfel să recuperăm decalajele și să accelerăm la maxim investițiile″, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Reamintim că aceasta este a doua lansare a apelului pentru finanțare pentru construcția de unități de producție de hidrogen verde, după ce la începutul lunii iulie, Ministerul Energiei a anunțat că a reziliat contractele pe PNRR care au dus la blocarea unei părți din finanțarea europeană,după ce prima schemă finalizată în primăvară a fost anulată de Comisia Europeană
La scurt timp, Ministerul Energiei a relansat schema, fiind prelungită perioada de depunere a proiectelor pentru construirea de capacităţi pentru producţia de hidrogen verde în instalaţii de electroliză, până pe 31 august. În luna septembrie 17 companii au depus 19 proiecte, cu o valoare solicitată de aproximativ 400 milioane de euro.
În cadrul apelului relansat s-au înscris în mare parte aceleași companii ca în prima ediție, inclusiv cele fuseseră alese atunci să semneze contracte, respectiv: Chimcomplex, Monsson Alma, OMV Petrom, Bplus Advisory, Frizon Holding, Sudarec Romserv, Termoficare Oradea, Copper Beech Solar, Ground Investment, Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), Inspet SA (prin RoHidrogen) și Tehnomir.
Totuși, au fost și firme care, deși anul trecut fuseseră alese, acum nu au mai participat: Nova Hydrogen Production SRL din grupul E-INFRA al antreprenorilor clujeni Teofil Mureșan, Simion Mureșan și Marian Pantazescu, precum și Center Hub Sud SRL, deținută de dezvoltatorul de proiecte de producție de energie regenerabilă Aukera.
La relansare au apărut însă nume noi, precum Elektra Power, controlată de Dan Oproescu și Alina Teodorescu, Alternative Green Project, deținută de Dan Oproescu și Elena Bălan, Vermont Greenhouses, Infra Expert și Intervenții Active în Atmosferă SA.