Consiliul Județean Vrancea a scos la licitație în SICAP un contract de 92 de milioane lei – finanțare din PNRR – pentru construcția unui campus universitar cu profil dual, economic și tehnic, în municipiul Focșani. Campusul este rezultatul unei colaborări interinstituționale dintre autoritatea locală, mediul universitar și actori privați. Astfel, pe lângă CJ Vrancea, se implică Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea București, Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau” Focșani, Colegiul Tehnic „Ion Mincu” Focșani, Colegiul Tehnic „Valeriu D. Cotea” Focșani, Liceul „Simion Mehedinți” Vidra, Inspectoratul Școlar Județean Vrancea, dar și actori privați ca Paco Prod Serv, Micromet, Simiz Fashion și Avicola Focșani.
Ansamblul va include 4 corpuri de clădire: un corp principal (cu săli de amfiteatru, bibliotecă cu sală de lectură, ateliere digitale și laboratoare), un cămin studențesc, cantină și bază sportivă, va avea soluții de energie alternativă (panouri fotovoltaice și stații de încărcare electrică auto) și o parcare proprie.
Realizarea campusului va dura 18 luni, de la data semnării ordinului de începere a lucrărilor. Facultatatea din Focșani se va ridica pe un teren de 21.000 de metri pătrați alocat în acest sens de CJ Vrancea.
În fundamentarea achiziției, autoritatea locală arată că Vrancea este un județ cu rată de abandon școlar uriaș, cu puține oportunități în câmpul muncii pentru tineri. Dacă acești vor putea obține o pregătire profesională adecvată, atunci ar putea să se angajeze chiar în zonă, pentru că, argumentează CJ Vrancea, ar veni și investitori care să caute forță de muncă specializată.
„În regiunile Nord-Est și Sud-Est, rata de părăsire timpurie a școlii, indiferent de gen, este cea mai ridicată, înregistrând un nivel aproape de patru ori mai mare față de cel al regiunii București – Ilfov, de 23,6% și respectiv 22,4%, față de 5,5% în 2017. La nivel intraregional, grupuri vulnerabile, precum familiile sărace sau cele de etnie romă constituie cel mai mare număr de tineri cu risc de abandon școlar. Totodată, analiza datelor de la nivel național relevă faptul că Vrancea se află deasupra mediei naționale cu privire la rata abandonului pe toate nivelurile de educație…..Sistemul de învăţământ profesional şi tehnic are un impact asupra ratei şomajului. Rata ridicată a şomajului tinerilor din grupa de vârstă 15 – 24 de ani şi ponderea ridicată a acestora în numărul total al şomerilor sugerează o problemă serioasă a sistemului de pregătire în raport cu finalităţile obţinute în plan ocupaţional. Riscul de şomaj creşte şi şansele de ocupare se reduc cu cât nivelul de educaţie este mai scăzut”, se arată în caietul de sarcini al licitației.
Licitația pentru acordarea lucrărilor de ridicare a campusului din Focșani se ține în 4 martie.