În primele zile din 2024, gigantul din Energie OMV Petrom anunța “cea mai mare achiziție de proiecte verzi din România”. În următoarele zile, din piață au venit o serie de vești despre preluări și tranzacții, din diverse sectoare: Alimentar, Logistică, Producție, inclusiv o firmă aflată în faliment găsindu-și cumpărător. Economedia face o trecere în revistă a celor mai importante tranzacții de început de an care implică firme românești și vă prezintă perspectivele pieței M&A pentru 2024.
Achiziție pe piața “Green”, făcută de cea mai mare firmă din România, activă în Energie
În primele zile din 2024, OMV Petrom anunță achiziția a 50% din acțiunile Electrocentrale Borzești și firma care deține cea mai mare rețea de încărcare pentru mașini electrice din țară. Adică “cea mai mare achiziție de proiecte verzi din România”, conform OMV. Compania cumpără de la RNV Infrastructure un pachet de 50% din acțiunile Electrocentrale Borzești, care deține proiecte din surse regenerabile cu o capacitate de aproximativ 1 GW, din care 950 MW eolian și 50 MW fotovoltaic, a anunțat azi compania. Proiectele vor fi dezvoltate, construite și operate în parteneriat cu RNV Infrastructure. De asemenea, OMV Petrom preciza că va achiziționa integral Renovatio Asset Management, proprietarul celei mai mari rețele de încărcare pentru vehicule electrice din România, cu peste 400 de puncte de încărcare în România, cu perspective de creștere la aproximativ 650 până în 2026.
Compania care deține producătorul român de înghețată Alpin, cumpărată de un fond de investiții
Fondul de investiții alternative PAG Private Equity, concentrat pe zona Asia-Pacific, a anunțat în ianuarie că a convenit achiziția unui pachet majoritar de control în Food Union Europe, furnizor de înghețată și produse congelate pentru consumatori, prezent în șase țări europene. Food Union deține compania românească de producție și distribuție a înghețatei Alpin. Tranzacția, care la momentul anunțului se afla în așteptarea aprobării finale din partea autorităților de reglementare, s-a realizat prin achiziția de acțiuni de la fondator și alți acționari privați. Detaliile financiare specifice au rămas confidențiale. Mai multe informații AICI
Tranzacție pe piața de distribuție: Aquila cumpără Parmafood, cu 16,5 milioane de euro
Aquila, compania de distribuție și logistică pentru bunuri de larg consum, deținută de oamenii de afaceri Alin Dociu și Cătălin Vasile din Ploiești, a anunțat tot în acest început de an că semnează un acord preliminar de tranzacție pentru achiziționarea Parmafood Trading SRL și Parmafood Group Distribution SRL, unele dintre principalele companii distribuitoare de bunuri de larg consum, controlate de antreprenorul Eugen Savu.
Prețul cumulat convenit pentru achiziția ambelor companii va fi de maximum 16,5 milioane de euro din care se vor scădea datoriile, în baza unui mecanism de preț stabilit de părți, și va fi plătit din surse proprii. Modalitatea de plată agreată constă în achitarea a 80% din suma totală la perfectarea tranzacției și câte 10% după expirarea unui termen de 1 an, respectiv 2 ani de la perfectarea tranzacției.
Tranzacția urmează să aibă loc sub rezerva obținerii avizelor necesare din partea Consiliului Concurenței, a Comisiei pentru Examinarea Investițiilor Străine Directe și după aprobarea prealabilă a principalilor termeni și condiții de către Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor Aquila. Mai multe informații AICI.
Fabrica de sârmă Dan Steel Group Beclean, aflată în faliment, a fost vândută la licitație, cu 7,5 milioane de euro
În acest început de an, fabrica de sârmă Dan Steel Group Beclean, aflată în procedură de faliment, a fost vândută, pentru suma de 7,5 milioane de euro, către Intertranscom Impex SRL, producător de plasă sudată din Bacău, conform unui anunț al casei de insolvenţă CITR. Vânzarea a avut loc în cadrul unei licitaţii publice în 25 ianuarie. Noul proprietar plănuieşte să repornească producţia, conform CITR. Fabrica vândută se află în localitatea Beclean, judeţul Bistriţa-Năsăud. Activul este reprezentat de fabrica de producţie a sârmelor tari şi moi, respectiv produse derivate din sârmă, plase sudate, cuie, panouri de gard, sârmă ghimpată, şi este compus din teren de 406.606 mp, construcţii şi echipamentele aferente. Detalii AICI
Românii de la TeraPlast preiau fabrici la vecinii din Ungaria
Grupul TeraPlast a anunțat la începutul lunii februarie că a semnat acordul pentru achiziția Grupului Wolfgang Freiler de la familia Uhl din Austria, care deține facilități de producție în Ungaria și o divizie de distribuție pe mai multe piețe din Europa Centrală și de Vest. Prețul tranzacției este stabilit la 16,53 milioane de euro, sumă acoperită din surse mixte (interne și finanțare bancară), la care se adaugă un mecanism de „earn-out” în funcție de EBITDA realizată de Grupul Freiler în 2024.
Compania transmite că achiziția extinde și completează portofoliul de produse al Grupului TeraPlast, facilitând accesul la noi piețe, cu potențial ridicat, din centrul și vestul Europei. Structura businessului care face obiectul tranzacției reprezintă un pas în extinderea exporturilor Grupului în vestul Europei.
Compania germană Rheinmetall cumpără o participație majoritară la producătorul de vehicule militare Automecanica
Tot la începutul lunii, Rheinmetall anunța preluarea unei participații majoritare de 72,5% în la producătorul de vehicule militare Automecanica Mediaș din România, anunță azi compania. Acordul contractual mai trebuie aprobat de autoritățile guvernamentale relevante înainte de a intra în vigoare. Achiziția marchează extinderea întreprinderii de tehnologie cu sediul în Düsseldorf în Europa Centrală, “deschizând ușa către noi țări-client din regiune cu un potențial de vânzări substanțial”, au transmis reprezentanții companiei. Rheinmetall are deja locații în alte două țări de pe flancul estic al NATO, Ungaria și Lituania.
Prin intermediul Rheinmetall Landsysteme GmbH, grupul va deține o participație de 72,5% în această companie, care va funcționa în România sub numele Rheinmetall Automecanica SRL. Celelalte acțiuni ale companiei vor rămâne în mâini private.
Tranzacții așteptate în sectorul bancar
Consiliul Concurenței a anunțat în ianuarie că analizează tranzacția prin care Intesa Sanpaolo intenționează să preia First Bank. Grupul Intesa San Paolo Bank și-a anunțat încă din luna octombrie intenția de a cumpăra First Bank România de la fondul american de investiții JC Flowers.
„Această operațiune ne dublează prezența în România, o țară cu o creștere economică importantă, cu legături puternice cu Italia, și este în linie cu strategia noastră de a profita de oportunități de valoare, menținând în același timp accentul pe creșterea organică si pe stimularea profitabilitatii. Extinderea în România consolidează poziția noastră de bancă solidă în Europa Centrală și de Est și sprijină în mod activ internaționalizarea companiilor italiene”, a declarat Marco Elio Rottigni, șeful Diviziei Bănci SubsidiareIinternaționale a Intesa Sanpaolo.
Tranzacția este așteptată să se încheie în prima parte a anului 2024.
Perspective pentru piața M&A în 2024
Piața globală de fuziuni și achiziții va reveni pe o traiectorie ascendentă în 2024, semnalând finalul unei perioade de doi ani în care a cunoscut cea mai mare contracție din ultimul deceniu, potrivit raportului PwC Global M&A Industry Trends 2024 Outlook. Analiza arată că, în 2023, România a continuat să aibă o evoluție contrară celei globale, fiind pe plus în valoare, datorită tranzacțiilor mari, de peste un miliard euro, realizate în energie și retail. Anul 2024 a început pozitiv și se preconizează menținerea acestei tendințe, chiar dacă, cel mai probabil, nu va atinge valoarea de anul trecut, estimează consultanții.
”Revenirea de anul acesta se anunță a fi diferită și moderată comparativ cu entuziasmul de tranzacționare de la finalul anului 2020 și mai ales din anul record 2021. Sunt trei factori cheie care susțin optimismul în această privință: evoluția pozitivă a piețelor financiare din ultima perioadă, stimulată de încetinirea inflației și așteptările privind reducerea ratelor dobânzilor, cererea/oferta de tranzacții și nevoia strategică a multor companii de a se adapta și de a-și transforma modelele de afaceri. În 2023, România a continuat să aibă o evoluție contrară celei globale, fiind pe plus în valoare, datorită tranzacțiilor mari, de peste un miliard euro, realizate în energie și retail. Anul 2024 a început pozitiv și se preconizează menținerea acestei tendințe, chiar dacă, cel mai probabil, nu va atinge valoarea de anul trecut”, a declarat Dinu Bumbăcea, Country Managing Partner și Advisory Leader PwC România.
Ce sectoare rămân în trend?
”Piața de M&A trebuie să facă față în continuare unei volatilității economice ridicate, tensiunilor geopolitice, reglementărilor mai stricte, perturbării lanțurilor de aprovizionare și unui an electoral care poate produce schimbări în câteva dintre marile economii ale lumii. Sectoarele care vor rămâne în vizorul investitorilor în 2024, inclusiv în România, sunt energia, serviciile financiare și tehnologia”, a arătat Dinu Bumbăcea.