Autorităţile de reglementare antitrust ale Uniunii Europene acuză Public Power Corp (PPC), care a preluat participațiile Enel în România, că a vândut electricitate pe piaţa en gros sub costuri pentru a exclude rivalii, ceea ce ar putea duce la o amendă semnificativă impusă companiei elene de utilităţi, transmite Reuters, citat de Agerpres.
Comisia Europeană a indicat că aceste practici anticoncurenţiale au avut loc în perioada 2013 – 2019, când PPC a abuzat de poziţia sa dominantă pe piaţa en gros a electricităţii din Grecia vânzând electricitatea generată de centralele sale termice la preţuri sub costurile variabile.
Executivul comunitar a transmis miercuri PPC o comunicare a obiecţiilor în care prezintă acuzaţiile la adresa companiei elene de utilităţi, după o investigaţie demarată în martie 2021.
„Efectele suspecte ale acestui comportament ilicit pe piaţa en gros a electricităţii din Grecia au provocat marginalizarea furnizorilor independenţi de energie electrică şi descurajarea investiţiilor în surse de energie mai prietenoase cu mediul”, se arată în comunicatul CE.
O astfel de acţiune ar putea împiedica furnizorii independenţi de energie electrică să se extindă pe segmentul de retail.
„Prin urmare, comportamentul PPC ar fi putut duce la preţuri mai ridicate pentru consumatorii din Grecia, precum şi la niveluri ridicate de emisii ale poluării locale”, a precizat Executivul comunitar.
Companiile pot fi amendate cu până la 10% din cifra de afaceri anuală globală dacă încalcă reglementările antitrust ale Uniunii Europene.
Reacția PPC
PPC reacţionează la acuzaţiile Comisiei Europene privind vânzarea energiei electrice pe piaţa angro sub cost pentru a exclude rivalii, precizând că aceste acuzaţii se referă la o perioadă cuprinsă între iulie 2013 şi 31 decembrie 2019, înainte de modificarea cadrului de reglementare a pieţei greceşti de energie electrică în conformitate cu modelul ţintă al UE.
„PPC SA („PPC”) anunţă că Directoratul General pentru Concurenţă al Comisiei Europene („Comisia”) a trimis astăzi către PPC o comunicare privind Declaraţiile de Obiecţii privind o presupusă încălcare a regulilor UE de concurenţă. Cazul a început cu inspecţia Comisiei la sediul PPC în februarie 2017, iar procedurile au fost deschise oficial în martie 2021. PPC a cooperat cu Comisia pe parcursul întregului caz. Acuzaţiile Comisiei se referă la o perioadă cuprinsă între iulie 2013 şi 31 decembrie 2019. Prin urmare, cazul se referă la o perioadă înainte de modificarea cadrului de reglementare a pieţei greceşti de energie electrică în conformitate cu modelul ţintă al UE, dar, cel mai important, cu mult înaintea transformării companiei într-o companie de energie modernă şi sustenabilă. Declaraţia de Obiecţii este o etapă a investigaţiei şi, după cum a subliniat Comisia în declaraţia sa, comunicarea privind Declaraţia de Obiecţii nu aduce atingere rezultatului investigaţiei”, a transmis PPC.