Agricultorii spanioli au continuat miercuri manifestaţiile zilnice pentru a protesta faţă de dificultăţile sectorului, blocând autostrăzi în aproape toate zonele ţării, dar mai ales în sud, unde au provocat chiar amânarea unei curse cicliste, relatează AFP, preluată de Agerpres.
Mai mult de zece porţiuni de autostrăzi sunt blocate de tractoare în diverse puncte ale ţării, fără vreun incident notabil până acum, potrivit Direcţie Generale a Traficului (DGT).
Majoritatea blocajelor sunt concentrate în sud, în provinciile andaluze Granada, Malaga, Jaen şi Sevilla, în aceasta din urmă principalele axe de autostrăzi fiind blocate miercuri dimineaţă.
La Antequera, în provincia Malaga, agricultorii au blocat autostrada A92 spre Sevilla.
Prima etapă a turului ciclist al Andaluziei a trebuit chiar anulată, iar debutul competiţiei a fost amânat din cauza ‘lipsei de efective de poliţie’, forţele de ordine fiind mobilizate pentru manifestaţiile agricultorilor, au indicat organizatorii.
În Catalonia (nord-est), în apropierea frontierei cu Franţa, circa 100 de tractoare blocau, ca şi marţi, porţiuni din autostrada AP-7 care leagă cele două ţări.
În alte zone ale Spaniei, blocări ale traficului au loc mai ales în provinciile Valladolid (nord-vest), Toledo (centru) şi Teruel (est), conform anunţului DGT.
Ca şi confraţii lor din alte state UE, agricultorii spanioli protestează faţă de concurenţa neloială din partea unor ţări din afara Uniunii, care nu sunt supuse aceloraşi reguli, şi împotriva unei birocraţii şi a normelor pe care le consideră prea împovărătoare.
Ei se plâng de asemenea de preţurile de achiziţie prea scăzute ale produselor lor în cadrul Politicii Agricole Comune (PAC) şi de o lipsă a ajutoarelor pentru acest sector.
Ministrul agriculturii, Luis Planas, i-a convocat pentru miercuri după-amiază pe reprezentanţii diferitelor sectoare din lanţul alimentar şi va primi joi dimineaţă principalele trei sindicate ale agricultorilor şi crescătorilor de animale, Asaja, COAG şi UPA.
Cele trei sindicate, care au programat deja o manifestaţie la 21 februarie în faţa Ministerului Agriculturii, au anunţat miercuri un alt protest în capitală la 26 februarie, pentru a coincide cu reuniunea miniştrilor agriculturii din statele UE.
Într-un comunicat, sindicatele spun că aşteaptă de la miniştri să acţioneze ‘de urgenţă şi să ia decizii în materie de lanţ alimentar, acorduri comerciale cu ţări terţe, simplificare birocratică şi flexibilizarea PAC’.
Spania este primul exportator al UE de fructe şi legume. Numeroase ferme sunt însă în dificultate din cauza mai ales a secetei din ultimii trei ani.