Hidroelectrica a scos la licitație în SICAP un contract de 940 de milioane lei, din fonduri propii, pentru retehnologizarea hidrocentralei Vidraru, aflată în Arefu, Argeș. Este a șasea încercare de acordare a acestui contract. Precedenta a eșuat la sfârșitul anului trecut, când singura ofertă, cu Electromontaj, lider al consorțiului, și Koncar Engineering Co.Ltd, o companie de inginerie din Croația, a fost declarată neconformă. Subcontractant, potrivit datelor din SICAP, era firma românească Butan Grup, specializată în proiectarea, fabricația, montajul și punerea în funcțiune, în principal, a instalațiilor de ridicat.
Față de ultima încercare s-a ridicat și prețul țintă. La licitația lansată anul trecut, în martie, prețul-țintă era de 725 milioane lei. Acum, prețul crește cu peste două sute de milioane lei.
Lucrările presupun proiectare, testare, fabricare/procurare, ambalare, transport, livrare, demontarea echipamente existente, montarea echipamentelor și instalațiilor noi sau modernizate, reabilitarea echipamentelor mecanice, executare probe și verificări în fabrică și în amplasament, punere în funcțiune. Tot contractul este pe 90 de luni, inclusiv garanția acordată lucrărilor. Ofertele se deschid în 2 aprilie.
Retehnologizarea „la cheie” a centralei Vidraru, de pe Argeș, una dintre cele mai mari hidrocentrale din țară (220 MW – putere instalată), presupune un concurs între firme mari, cu experiență în piață. Astfel, nu se poate încadra nicio firmă dacă nu are măcar 80 de milioane de euro cifră de afaceri medie anuală, în ultimii trei ani, și să facă dovada că a mai instalat turbine de un anumit tip.
De precizat că retehnologizarea Vidraru a fost încercată de cinci ori, din 2016 până în prezent, acum fiind a șasea tentativă. Precedentele cinci au eșuat din cauza neconformității ofertelor primate. Între timp hidrocentrala a continuat să se deterioreze. Această unitate este importantă pentru tot Sistemul Energetic Național, întrucât participă la reglajul putere-frecvență, asigurând totodată servicii de sistem.