Anul 2023, unul marcat de tensiuni în contextul războiului din Ucraina, a adus o creștere a investițiilor în domeniul agricol, arată o analiză a companiei de consultanță IBC Focus, care monitorizează șantiere la nivel național. Astfel, la final de 2023 erau în curs de construcție peste 700 de spații de producție din categoria agro/zoo-tehniei, în creștere semnificativă față de începutul anului.
Conform informatiilor platformei proprii de vânzare în șantiere, Victa.ro, 2023 a adus un total de 732 spații de producție din categoria agro/zoo tehniei în construcție sau amenajare în România. Acestea ocupă o suprafață de aproximativ 2,39 milioane mp, cu o valoare a investițiilor, estimata la 2,94 miliarde lei. Spațiile de producție în lucru includ facilități pentru creșterea animalelor, producția de produse agroalimentare și depozitarea materiilor prime agricole. Pentru 2022, IBC Focus contabilizase 571 de proiecte în acest sector..
“Vorbim de o creștere semnificativă comparând sfârșitul anului 2023 cu primul trimestru al aceluiași an. Practic, am început anul 2023 cu 139 de investiții în domeniul agro-zoo (486 milioane de lei / 399102 metri pătrați) și l-am încheiat cu 732 de investiții în domeniu. Aceasta înseamnă o creștere de 427%”, au transmis reprezentanții IBC Focus pentru Economedia.
În ceea ce privește distribuția teritorială a proiectelor, județele de la granița de vest Bihor, Timiș și Satu-Mare conduc topul în funcție de numărul de șantiere, cu câte 51 de spații fiecare.
“Această dezvoltare semnificativă marchează un interes crescut din partea investitorilor și a fermierilor pentru extinderea capacităților de producție în acest sector vital al economiei”, arată analiza publicată pe platforma cu noutăți despre investiții Infohale.ro, deținută tot de IBC Focus.
“Creșterea numerică și valorică a spațiilor de producție din categoria agro/zoo tehniei în România în ultimul an evidențiază o direcție promițătoare pentru acest sector crucial. Investițiile semnificative și angajamentul fermierilor și al investitorilor în extinderea capacităților de producție arată că industria agroalimentară din țară se află într-un moment de creștere și dezvoltare, contribuind la consolidarea poziției României pe harta agricolă europeană”, consideră consultanții.