Date ale societăților de asigurare: Una din cinci locuinţe este asigurată în caz de dezastru, la nivel naţional

asigurare locuinta Foto: Pixabay

Doar una din cinci locuinţe este asigurată în caz de dezastru, la nivel naţional, în condiţiile în care aproape 70% din populaţie locuieşte în zone de hazard seismic moderat sau ridicat, potrivit datelor Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR), citate de Agerpres.

Comunicatul UNSAR a fost transmis luni, la 47 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977, în urma căruia şi-au pierdut viaţa aproximativ 1.500 de oameni şi alţi 11.000 au fost răniţi.

România este, în continuare, una dintre ţările cele mai expuse la seisme, acestea aflându-se în topul riscurilor de care se tem românii, conform UNSAR. Potrivit unei cercetări realizate de IRES la solicitarea UNSAR, peste jumătate dintre români sunt îngrijoraţi că un cutremur sau un incendiu le-ar putea afecta locuinţa. În aceste condiţii, însă, a nivel naţional, doar una din cinci locuinţe este asigurată, astfel încât doar 20% dintre români ar beneficia de protecţia oferită de o poliţă de asigurare pentru locuinţă, comparativ cu o medie europeană de circa 65%.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

În primele 9 luni ale anului trecut, companiile de asigurări au achitat despăgubiri de peste 119,2 milioane lei în baza asigurărilor pentru locuinţe, în creştere cu 61% faţă de valoarea achitată în aceeaşi perioadă a anului 2022 (74,1 milioane lei).

“Cu aproximativ 7,6 milioane de locuinţe neprotejate în faţa neprevăzutului, asigurarea locuinţelor în caz de dezastru trebuie să devină, fără îndoială, o prioritate naţională, dar şi o responsabilitate individuală a fiecărui român”, a declarat Alexandru Ciuncan, preşedinte & director general al UNSAR.

Potrivit UNSAR, care citează date ale Institutului Naţional de Statistică, 14 milioane de români locuiesc în zone de hazard seismic moderat sau ridicat, ceea ce înseamnă aproape 70% din populaţie. Iar dacă s-ar produce acum un cutremur similar cu cel din 1977, acesta ar putea cauza costuri cu pagube directe de 7-11 miliarde euro, cu pierderi economice care ar depăşi 25 miliarde euro, precizează sursa citată.

Înfiinţată în 1994, UNSAR reprezintă 22 de companii de profil care deţin o pondere de peste 90% din piaţa locală de asigurări. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federaţiei Asigurătorilor şi Reasigurătorilor Europeni – Insurance Europe. Asigurătorii Membri ai UNSAR plătesc despăgubiri de circa 1,8 miliarde euro pe an, ceea ce înseamnă 5 milioane euro în fiecare zi calendaristică.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Guvernantii tot scot e tapet imbecilitatea asta cu asigurarea pentru ca este o modalitate de a stringe bani la bugete publice cu scopul tilharirii . Iar presa joaca in struna acestor tilhari si mirsavi rostogolind imbecilitatea .
    Asigurarea unei locuinte trebuie sa o decida liber proprietarul . Impunerea prin lege este o tilharie si o mirsavie . Daca sint constient si responsabil imi fac o asigurare cind , unde si pentru ce vreau eu . Vine cutremurul si imi darima casa ? Dau scris la notariat ca nu cer nimic sistemului bugetar . Vreti sa lasati impresia ca nu mai puteti de grija mea ? Nu am nevoie de grija voastra . Grija voastra este sa stringeti bani cu japca legala pentru a dispune de ei . In zona in care locuiesc nu au fost inundatii vreodata . De ce sa ma obligi tu guvernant tilhar sa fac asigurare pentru inundatie ? Nu au fost nici alunecari de teren . De ce sa fac asigurare pentru asta ? Iar pentru cutremur imi asum responsabilitatea . Nu am nevoie de un sfant de la bugete publice . Nu vreau sa ma asigur si nu cer nimic . Mars d’aici tilharilor ! Nu mai stiti prin ce metode sa le luati oamenilor din buzunar economiile .

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.