În al doilea semestru al anului 2024, se estimează că efectivele de bovine din UE vor ajunge la 12,1 milioane de capete. Acest lucru ar indica o scădere de 1% în comparație cu aceeași perioadă din 2023, când au fost 12,2 milioane de capete de animale, arată datele Eurostat.
Efectivele de ovine sunt prognozate să scadă cu 7%, ajungând la 15,6 milioane de capete în al doilea semestru al anului 2024, în timp ce efectivele de caprine sunt prognozate să scadă cu 9%, până la 2,4 milioane de capete.
În ultimul trimestru din 2024, efectivele de porcine sunt prognozate să scadă cu 1% față de același trimestru din 2023, ajungând la 57,7 milioane de capete.
Tot conform datelor Eurostat, Franţa ar urma să rămână cel mai mare producător de vite de carne din UE în al doilea semestru din acest an, cu 2,7 milioane de capete, urmată de Germania (2 milioane), Spania (1,3 milioane) şi Irlanda (1 milion). Pe locurile următoare ar urma să se situeze Italia, Polonia, Ţările de Jos, Belgia şi România, aceasta din urmă cu mai puţin de 500.000 de capete.
La ovine, Spania este aşteptată să fie cel mai mare producător din UE în al doilea semestru din 2024, cu peste 4,5 milioane de capete, urmată de România (2,6 milioane de capete) şi Grecia (2,1 milioane de capete).
La caprine, Grecia va fi lider în UE, cu un milion de capete în al doilea semestru din 2024, urmată de Spania cu 500.000 de capete şi România cu 400.000 de capete.
Se estimează că Spania va avea un efectiv de 13,6 milioane de capete de porci în al patrulea trimestru din 2024. Spania va fi, astfel, cea mai mare țară producătoare de carne de porc din UE, înaintea Germaniei (8,8 milioane de capete) și a Danemarcei (7,3 milioane de capete). În schimb, se așteaptă ca Luxemburg să producă doar 12.000 de capete de porci, Malta 14.000 de capete și Slovenia 74.000 de capete.