Senatul României, care-și desfășoară activitatea în Palatul Parlamentului (Casa Poporului), a scos la licitație în SICAP un contract de 0,56 milioane lei pentru cumpărarea unor aplicații de realitate virtuală și realitate augmentată care să prezinte o zonă din fostul cartier Uranus, demolat de Nicolae Ceaușsescu pentru a lăsa loc actualei construcții.
Cele două aplicații vor funcționa în incinta Senatului României din cadrul Palatului Parlamentului și a grădinii Senatului României. Aplicația AR va utiliza telefoanele mobile ale vizitatorilor pentru redarea unui fragment din fostul cartier Uranus pe suprafața actualei grădini a Senatului, iar aplicația VR va fi utilizată prin intermediul dispozitivelor VR din spațiul amenajat cu acest scop.
Aplicația de AR va prezenta pe mobil aria reconstruită a cartierului ce corespunde cu suprafața actuală a Grădinilor Senatului și cuprinde parțial străzile Cazărmii, Seneca, Fenix, Miracolelor, Bagdad și integral strada Vitănești. Potrivit autorității contractante, folosirea acestei aplicații va permite vizitoatorului să vadă arhitectura caselor dispărute, atmosfera generală vizuală și sonoră și să ofere elemente interactive structurate după un fir narativ care urmează a fi propus de ofertant. Durata parcurgerii este de 10 minute, iar numărul de interacțiuni este de 5-10 minute.
„Caietul de sarcini descrie necesitatea dezvoltării a două aplicații, una de realitate virtuală și alta de realitate augmentată (AR), în vederea punerii în valoare a patrimoniului dispărut în forma unei zone din fostul cartier Uranus, actuala grădină a Senatului României. Este prevăzută dezvoltarea unei soluții complete, acoperind necesarul de hardware, software, amenajare, training, și alte dependențe. Proiectul are scop principal dezvoltarea unui mediu imersiv propice pentru redarea contextului istoric și cultural Uranus într-o formă cât mai completă…. modularitatea experienței de vizitator va permite diferite grade de imersiune în funcție de timpul de care dispune fiecare. Primul layer/nivel, cel real, este menit să atragă atenția și să invite către nivelul al doilea, dar este de sine stătător și suficient pentru o vizită scurtă. Nivelul 2, cel virtual, aprofundează experiența și caută să aducă în prezent trecutul, nu doar să evoce trecutul. El este complementar amenajării reale, nu în competiție cu ea”, citim în caietul de sarcini al licitației.
Ofertele se deschid în 27 martie.
Cartierul Uranus din București s-a aflat în zona Parcul Izvor, Casa Poporului, Casa Academiei și a fost demolat în anii ’80 pentru a face loc viselor mărețe ale lui Nicolae Ceaușescu. Demolările din zona Uranus au făcut parte din planul de sistematizare a Bucureștiului, care a început la sfârșitul anilor ’70, după cutremurul din 1977. Nicolae Ceaușescu s-a folosit de acest dezastru natural pentru a demola foarte multe clădiri vechi din București și a realiza un nou centru politico-administrativ. Astfel, a fost distrus în totalitate cartierul Uranus, multe clădiri cu valoare istorică, printre care 22 de biserici și Spitalul Brâncovenesc, proaspăt renovat, ctitorit în anul 1835 din averea Saftei Elisabeta Brâncoveanu, soţia marelui ban Grigore Brâncoveanu.