Petrolul va încheia săptămâna cu o creștere de peste 3% a cotațiilor, deși vineri au scăzut ușor

petrol 1 Sursa foto: Pixabay

Prețul petrolului a scăzut ușor vineri, dar era pe cale să câștige peste 3% în cursul săptămânii, stimulat de creșterea de către Agenția Internațională pentru Energie a previziunilor privind cererea de petrol pentru 2024 și de o scădere neașteptată a stocurilor din SUA, scrie Reuters.

Contractele futures pentru petrolul Brent au scăzut cu 59 de cenți sau 0,6%, la 84,83 dolari pe baril la ora 1020 GMT, după ce joi au depășit 85 de dolari pe baril pentru prima dată din noiembrie. Petrolul american West Texas Intermediate (WTI) a scăzut cu 56 de cenți sau 0,6%, la 80,70 dolari.

Prețurile au rămas în mare parte din ultima lună între 80 și 84 de dolari pe baril, înainte ca joi AIE să își estimeze, pentru a patra oară din noiembrie, că va crește cererea de petrol pentru 2024, în condițiile în care atacurile Houthi perturbă transportul maritim în Marea Roșie.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Cererea mondială de petrol va crește cu 1,3 milioane de barili de pe zi (bpd) în 2024, a declarat AIE în ultimul său raport, cu 110.000 bpd mai mult decât luna trecută. Aceasta a prognozat un ușor deficit de aprovizionare în acest an, în cazul în care membrii OPEC+ își vor menține reducerile de producție, după ce anterior prognozase un excedent.

Creșterile din această săptămână au venit în ciuda faptului că dolarul american s-a întărit în cel mai rapid ritm din ultimele opt săptămâni. Un dolar mai puternic face ca țițeiul să fie mai scump pentru utilizatorii de alte monede.

De asemenea, au susținut prețurile atacurile ucrainene asupra rafinăriilor de petrol rusești, care au provocat un incendiu la cea mai mare rafinărie a Rosneft, într-unul dintre cele mai grave atacuri împotriva sectorului energetic rusesc din ultimele luni.

În plus, stocurile de țiței din SUA au scăzut în mod neașteptat săptămâna trecută, în condițiile în care rafinăriile au accelerat procesarea, în timp ce stocurile de benzină au scăzut pe măsură ce cererea a crescut, a anunțat miercuri Administrația americană pentru informații în domeniul energiei.

În ceea ce privește cererea, banca centrală a Chinei a lăsat neschimbată dobânda cheie de politică monetară, autoritățile continuând să acorde prioritate stabilității monedei, pe fondul incertitudinilor legate de momentul preconizatei reduceri a ratelor dobânzii de către Rezerva Federală a SUA.

Ratele scăzute ale dobânzii reduc costurile de împrumut ale consumatorilor, ceea ce poate stimula creșterea economică și cererea de petrol.

În Statele Unite, unele semne de încetinire a activității economice au fost considerate puțin probabil să stimuleze Rezerva Federală să înceapă reducerea ratelor dobânzilor înainte de luna iunie, deoarece alte date de joi au arătat o creștere mai mare decât se aștepta a prețurilor de producție luna trecută.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: