SURSE: Statul român a blocat la vânzare acțiunile companiei canadiene Gabriel, care a pierdut procesul pentru exploatarea aurului de la Roșia Montană / Compania evaluează posibilitatea de a contesta decizia tribunalului de arbitraj / România are de recuperat 10 milioane de dolari

Cariera Carnic de la Rosia Montana Sursa foto: Inquam Photos / Ovidiu Dumitru Matiu

Statul român, prin ANAF, a blocat la vânzare acțiunile companiei canadiene Gabriel, care a pierdut procesul pentru exploatarea aurului de la Roșia Montană și de la care România are de recuperat 10 milioane de dolari, au declarat pentru G4Media surse oficiale.

  • UPDATE: Premierul Marcel Ciolacu a declarat că ANAF îşi face datoria şi au fost pornite procedurile legale.„Îşi face datoria ANAF. Am câştigat un proces. S-au pornit procedurile legale. Presupun că şi dacă ei câştigau procesul, făceau la fel”, a afirmat Marcel Ciolacu, întrebat dacă ştie şi are de comentat ceva despre faptul că ANAF a pus sechestru pe acţiunile companiei Gabriel Resources şi astfel nu poate vinde acţiunile deţinute în proiectul Roşia Montană.

Motivul sechestrului pus pe acțiunile Gabriel Jersey, care deține 80% din Roșia Montană Gold Corporation, este pierderea procesului cu statul român. Urmare a acestui proces, România are de recuperat 10 milioane de dolari de la compania canadiană.

Gabriel Resources confirmă, într-un comunicat remis presei, că statul român a luat măsuri de precauție și precizează că evaluează posibilitatea de a contesta decizia tribunalului de arbitraj (ICSID), care a dat câștiga de cauză României.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

„În urma unei analize suplimentare a deciziei Tribunalului împreună cu consilierii săi profesioniști, Compania continuă să creadă că decizia Tribunalului este profund eronată. În consecință, compania
evaluează posibilitatea de a contesta decizia prin intermediul procedurii de anulare prevăzute de Convenția ICSID. Orice cerere de anulare trebuie depusă în termen de 120 de zile de la data pronunțării deciziei”, se arată în comunicatul companiei.

Guvernul României a solicitat Companiei și co-reclamantului în arbitrajul ICSID, Gabriel Resources (Jersey) Ltd. (“Gabriel Jersey”), să soluționeze hotărârea privind costurile și a menționat că va lua măsuri pentru a o pune în aplicare.

„În acest sens, din documentele publice reiese că statul român a solicitat măsuri de precauție în România pentru a impune restricții privind vânzarea sau transferul acțiunilor deținute de Gabriel Jersey în filiala sa din România, Roșia Montană Gold Corporation S.A., până la soluționarea ordinului privind costurile. Compania consideră că aceste acțiuni sunt premature și suferă de vicii de procedură. Gabriel își va apăra viguros drepturile și interesele în România și în alte părți”, se arată în comunicat.

În prezent, Compania dispune de fonduri disponibile de aproximativ 2 milioane de dolari canadieni (1,5 milioane de dolari americani) și se așteaptă ca acest sold să fie epuizat în cursul normal al activității până la sfârșitul lunii mai 2024, mai precizează sursa citată.

„Gabriel continuă să își gestioneze cu atenție resursele de numerar și obligațiile sale financiare actuale și viitoare. Compania poartă discuții cu investitorii existenți și cu alte părți interesate pentru a obține fonduri suplimentare pentru a-și finanța obiectivele strategice viitoare (care pot include, după caz, costurile oricărei proceduri potențiale de anulare) și pentru scopuri generale de capital de lucru. Există un risc semnificativ ca o finanțare suplimentară suficientă să nu fie disponibilă pentru Societate în condiții acceptabile sau să nu fie disponibilă deloc. Imposibilitatea de a strânge fonduri în funcție de necesități ar avea un impact negativ asupra situației financiare a Companiei și a capacității acesteia de a-și continua activitatea”, se mai arată în comunicat.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: