Programul ConstructPLUS, prin care atât IMM-urile, cât și întreprinderile mari pot obține finanțare nerambursabilă totală de 149 milioane de euro pentru a înființa sau dezvolta capacități de producție pentru materiale de construcție, s-a lansat oficial luni, 8 aprilie, și apelul va fi deschis timp de 30 de zile, respectiv până miercuri, 8 mai.
Obiectivul principal al schemei de finanțare ConstructPLUS este stimularea investițiilor cu sprijin nerambursabil pentru creșterea producției de materiale de construcții, cu precădere în sectoarele în care balanța comercială este una negativă, unde practic importăm mai mult decât producem – pentru a acoperi cererea – și în zonele considerate a fi defavorizate din punct de vedere economic.
Solicitanții eligibili pe acestă schemă de finanțare sunt start-up-urile, microîntreprinderile, IMM, dar și întreprinderile mari, iar sprijinul neramubursabil maxim pe care îl pot atrage companiile, pentru un singur proiect de investiții, se ridică la 57,75 milioane de euro pentru înreprinderile mari, respectiv o intensitate maximă de 70%.
Pentru a atinge grantul maxim și a obține finanțarea dorită, investiția ar trebui să fie realizată într-un județ care atinge intensitatea maximă (de 70%) – printre acestea numărându-se județele Galați, Prahova, Dolj sau Gorj.
Clasificarea proiectelor care ar putea obține finanțarea dorită pe această schemă de ajutor de stat se va face pe baza unui punctaj obținut de aplicanți, ce reflectă atât performanțele financiare ale acestora, valoarea proiectului de investiții să depășească pragul de 40 milioane euro, capitalul social subscris să fie unul cu o valoare de peste 500.000 RON, iar codul CAEN al companiei care va aplica pe acest program să aibă un sold negativ în balanța comercială (raportat la anul 2022).
Domeniile eligibile care pot aplica prin programul ConstructPLUS trebuie să facă parte din următoarele sectoare de activitate:
- CAEN 1623 – Fabricarea altor elemente de dulgherie și tâmplărie, pentru construcții;
- CAEN 2223 – Fabricarea articolelor din material plastic pentru construcții;
- CAEN 2312 – Prelucrarea și fasonarea sticlei plate;
- CAEN 2331 – Fabricarea plăcilor și dalelor din ceramică;
- CAEN 2332 – Fabricarea cărămizilor, țiglelor și a altor produse pentru construcții, din argilă arsă;
- CAEN 2342 – Fabricarea de obiecte sanitare din ceramică;
- CAEN 2351 – Fabricarea cimentului;
- CAEN 2352 – Fabricarea varului și ipsosului;
- CAEN 2361 – Fabricarea produselor din beton pentru construcții;
- CAEN 2362 – Fabricarea produselor din ipsos pentru construcții;
- CAEN 2363 – Fabricarea betonului;
- CAEN 2364 – Fabricarea mortarului;
- CAEN 2369 – Fabricarea altor produse din minerale nemetalice, n.c.a.;
- CAEN 2370 – Tăierea, fasonarea și finisarea pietrei;
- CAEN 2399 – Fabricarea altor produse din minerale nemetalice, n.c.a.;
- CAEN 2511 – Fabricarea de construcții metalice și părți componente ale structurilor metalice;
- CAEN 2512 – Fabricarea de uși și ferestre din metal;
- CAEN 2732 – Fabricarea altor fire și cabluri electrice și electronice;
„Pentru verificarea eligibilității și analiza dosarului cererii de finanțare, aplicanții vor transmite situațiile financiare anuale aprobate, aferente perioadei 2020-2022, fiind exceptate de la această obligație firmele nou-înființate. Documentația va cuprinde, astfel, situația activelor, datoriilor și capitalurilor proprii, contul de profit și pierdere, date informative, situația activelor imobilizate, precum și dovada depunerii acestora la ANAF”, potrivit comunicatului.
Conform ministerului, referitor la situațiile financiare ale întreprinderilor aflate în activitate, se va verifica dacă acestea au o rentabilitate a cifrei de afaceri mai mare de 0, în unul din ultimii 3 ani fiscali (2020-2022). Rentabilitatea se calculează ca 100 x Profit net / Cifra de afaceri. Mai mult, se va analiza dacă aceste întreprinderi dețin capitaluri proprii pozitive la finalul ultimului exercițiu financiar încheiat (2022).
Guvernul afirma că o astfel de schemă de ajutor de stat este necesară pentru că România importă materiale de construcţii de 8,2 miliarde euro pentru marile proiecte de investiţii sau construcţiile private.
„Ceea ce ştim este că poate să crească producţia de materiale de construcţii cu cel puţin 10%, iar aceasta se traduce printr-o sporire cu 500 de milioane de euro a producţiei din România şi este o ţintă de cel puţin 20.000 de locuri de muncă, pe cifrele macroeconomice”, spunea ministrul Economiei.