Bogații lumii sunt tot mai discreți/ Tranzacțiile private pentru vile, artă și mașini sunt în creștere/ “Discreția astăzi este esențială. Oamenii pot cumpăra fără ca întreaga lume să se holbeze la ei”

rolls-royce, automobile, masini de lux Sursă foto: Pexels

Bogații au dus așa numita “bogăție discretă” la un nou nivel, recurgând la achiziții private de vile, opere de artă și mașini de epocă menite să evite atenția, potrivit experților, scrie CNBC.

Cumpărătorii și vânzătorii bogați apelează din ce în ce mai mult la vânzări private și la listări în afara pieței pentru a evita rețelele de socializare și ochii curioși, spun companiile de licitații și brokerii imobiliari de lux.

În timp ce vânzările prin licitații publice sunt în declin în lumea artei, vânzările private – realizate în spatele ușilor închise între cumpărători și vânzători discreți – sunt în creștere.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Anul trecut, în timp ce vânzările combinate ale licitațiilor publice pentru Sotheby’s, Christie’s și Phillips au scăzut cu 19%, vânzările private au crescut cu 4% la Sotheby’s și cu 5% la Christie’s, totalizând 2,4 miliarde de dolari la cele două case de licitații. CNBC a relatat în februarie că Christie’s a vândut o pictură de Mark Rothko pentru peste 100 de milioane de dolari miliardarului Ken Griffin, miliardar al fondurilor speculative, chiar dacă licitațiile publice au continuat să scadă.

Mașinile clasice înregistrează, de asemenea, o trecere la vânzările private, în special în cazul celor mai scumpe și rare modele. RM Sotheby’s, compania de licitații de mașini clasice, a vândut Ferrari, Porsche și alte mașini trofeu prin licitație publică timp de peste 30 de ani. Însă divizia de vânzări private RM Sotheby’s, nou înființată, a înregistrat vânzări de peste patru ori mai mari în ultimii patru ani, potrivit lui Shelby Myers, șeful global al vânzărilor private pentru RM Sotheby’s.

Vânzările private, în cadrul cărora mașinile sunt negociate discret între cumpărător și vânzător fără licitație sau preț public, reprezintă acum aproape o treime din venituri, a declarat acesta.

“Am văzut cu siguranță o tendință în care oamenii doresc să facă tranzacții private”, a spus Myers. “Discreția astăzi este esențială. Oamenii pot cumpăra fără ca întreaga lume să se holbeze la ei”.

Creșterea vânzărilor private pentru mașini clasice, artă, bunuri imobiliare și alte piețe este determinată de social media, tehnologie și de scăderea prețurilor pentru obiectele de colecție. Atunci când o operă de artă sau o mașină clasică este scoasă la licitație, rezultatele și, uneori, vânzătorul, sunt foarte publice, răspândite pe rețelele de socializare și pe bloguri.

Experții în obiecte de colecție spun că vânzătorii nu vor să riște să scoată la licitație un obiect prețios, doar pentru ca acesta să se fie vândut public cu un preț mic la licitație.

“Este foarte public acum când cineva pierde bani dintr-o vânzare și nimeni nu vrea asta”, a spus Myers. “Până acum câțiva ani, puteai să cumperi o mașină la licitație și prețurile nu erau distribuite pe toate rețelele de socializare.”

Colecționarii cărora le place să își expună mașinile la evenimente și prezentări de premii se feresc, de asemenea, de licitații, deoarece spectatorii au mai multe șanse să își dea seama cât a plătit proprietarul.

“Pasionații de mașini obișnuiau să fie un grup relativ mic și strâns unit”, a spus Myers. “Acum, când un colecționar important își prezintă mașina, se răspândește ca un foc de paie pe bloguri și pe internet. Și toată lumea poate vedea cine este proprietarul și cât a plătit.”

În domeniul imobiliar, multe dintre cele mai mari afaceri din Manhattan, Malibu, Aspen, Hamptons și Palm Beach sunt acum vânzări private sau “off-market”. Cunoscute și sub numele de listări “în șoaptă” sau “de buzunar”, proprietățile în afara pieței nu sunt listate pe serviciile de listări multiple sau pe site-urile publice, ci sunt vândute în liniște între un grup select de brokeri și cumpărători.

O casă de oraș din Greenwich Village din Manhattan a fost vândută anul acesta în afara pieței pentru 72,5 milioane de dolari, fiind cea mai scumpă casă de oraș vândută vreodată în centrul orașului. Un conac de 13.000 de metri pătrați din Palm Beach a fost vândut în afara pieței pentru 60 de milioane de dolari, fiind una dintre cele mai scumpe case care nu se află pe malul apei, vândută vreodată pe insulă. Iar prima vânzare de peste 100 de milioane de dolari din Aspen – conacul lui Patrick Dovigi de pe Red Mountain către miliardarii Steve Wynn și Thomas Peterffy – a fost în afara pieței, brokerul reprezentând atât cumpărătorul, cât și vânzătorul.

Los Angeles este considerat locul de naștere al tranzacțiilor în afara pieței, începând cu anii 1980 și 1990, când celebritățile și vedetele de cinema au vrut să evite fanii prea zeloși care să le viziteze casele listate.

De-a lungul timpului, potrivit agentului imobiliar Ernie Carswell de la Douglas Elliman din Los Angeles, vânzători bogați, nu dar faimoși, s-au alăturat modei de a vinde în afara pieței.

“Chiar și multimilionarului sau miliardarului mediu îi place ideea de a vinde fără invazia mass-media și a vieții private”, a declarat Carswell.

Carswell a declarat că în prezent are un client miliardar din New York care dorește o proprietate specială în Los Angeles, așa că el se uită la o vilă deținută de un miliardar din Orientul Mijlociu care o oferă doar unor cumpărători selectați. De asemenea, el lucrează la o afacere în Palm Springs cu o celebritate care vinde o casă pe care nu a vrut să fie arătată public unui cumpărător miliardar care nu vrea fotografii ale noii sale case pe internet.

“Ei nu vor ca hoții să știe cum să ajungă în dormitor, sau cât de mult teren există sau cum să treacă prin garduri vii”, a spus Carswell. “Eu dau vina pe tehnologie”.

Carswell a spus că listările în afara pieței nu au sens pentru proprietățile sub 5 milioane de dolari, deoarece acestea au un bazin de cumpărători posibil mai mare și beneficiază de un marketing mai larg. Dar pentru proprietățile speciale din Malibu, Bel Air sau Beverly Hills cu prețuri de peste 20 de milioane de dolari, lista de potențiali cumpărători este mai mică, iar majoritatea sunt deja cunoscuți de brokeri, ceea ce face ca un acord în afara pieței să fie mai atractiv.

Acest lucru face ca relațiile cu brokerii să fie și mai importante – în special pentru cei bogați, a spus Carswell.

“Niciodată înainte nu a fost mai valoroasă nevoia unui profesionist imobiliar priceput și conectat, mai ales în segmentul superior”, a spus el.

Cu toate acestea, unii brokeri spun că, chiar și în cazul proprietăților scumpe, vânzătorii care apelează la servicii private nu obțin cel mai mare preț, deoarece își limitează grupul de potențiali cumpărători.

“Ei lasă bani pe masă”, a declarat brokerul imobiliar Noble Black de la Douglas Elliman. “Există un motiv valabil pentru a nu lista, vrei intimitate și discreție. Dar plătești o primă pentru asta”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: