Apare o nouă Strategie Energetică a României, deși nu sunt clare rezultatele precedentei. Dinamica din ultimii 10 a strategiilor ani arată „alunecarea” definitivă spre regenerabile

hartii, acte, taxe, facturi, plata, documente Sursa foto: Facebook / Szijjártó Péter

Ministerul Energiei, condus de Sebastian Burduja, va pune în curând în dezbatere publică noua Strategie Energetică a României cu orizontul 2030. Precedenta Strategie Națională fusese adoptată în 2022, când ministrul Energiei era Virgil Popescu, iar orizontul era tot anul 2030. Nu este clar care au fost rezultatele precedentei strategii, cât din ea a fost implementată și ce măsuri vor fi continuate. Acolo se preciza că, în energia României, vor veni investiții de 16 miliarde euro pentru tranziția energetică. În fapt, cuvântul de ordine în precedenta Strategie erau investițiile în energie regenerabilă, decarbonizare, „verde”.

„România trebuie să își dezvolte sustenabil sistemul energetic, pentru a oferi resursele necesare cetățenilor, dar și mediului privat. Sursele curate de energie reprezintă viitorul, dar și garanția ridicării gradului de independență energetică. Investițiile programate prin Planul Național de Redresare și Reziliență și Fondul de Modernizare sunt în măsură să transforme radical infrastructura energetică a României, precum și mixul energetic”, declara prim-ministrul de atunci, Nicolae-Ionel Ciucă.

România se angaja să contribuie la reducerea emisiilor UE până în 2030, țara noastră având deja o pondere ridicată a energiei regenerabile în mixul energetic – 40% din energia electrică produsă în România provenind din surse regenerabile.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Strategia Energetică încă în vigoare acum are opt obiective strategice fundamentale planificate pentru perioada 2021-2030 și orizontul de timp al anului 2050. Obiectivele strategiei sprijină realizarea țintelor naționale asumate la nivelul anului 2030: 43,9% reducere a emisiilor aferente sectoarelor ETS față de nivelul anului 2005, respectiv cu 2% a emisiilor aferente sectoarelor non – ETS față de nivelul anului 2005, 30,7% pondere a energiei din surse regenerabile în consumul final brut de energie și 40% reducere a consumului final de energie față de proiecția PRIMES 2007.

Obiectele SER:

  1. Asigurarea accesului la energie electrică și termică pentru toți consumatorii;
  2. Energie curată și eficiență energetică;
  3. Modernizarea sistemului de guvernanță corporativă și a capacității instituționale de reglementare;
  4. Protecția consumatorului vulnerabil și reducerea sărăciei energetice;
  5. Piețe de energie competitive, baza unei economii competitive;
  6. Creșterea calității învățământului în domeniul energiei și formarea continuă a resursei umane calificate;
  7. România, furnizor regional de securitate energetică;
  8. Creșterea aportului energetic al României pe piețele regionale și europene prin valorificarea resurselor energetice primare naționale.

În precedentele strategii energetice (apare una, la fiecare doi ani), de dinainte de 2020, nu se vorbea atât de mult de regenerabile. Spre exemplu, în 2026, se vorbea, în primul rând, de securitate energetică, piețe de energie competitive, energie curată și sustenabilitatea sectorului energetic, modernizarea sistemului de guvernanță energetică, protecția consumatorului vulnerabil și reducerea sărăciei energetice.

În 2011, la o altă strategie, se vorbea pentru prima data de corelarea politicilor energetice ale României cu cele ale UE, la început ca o concordanță, apoi, din 2012, până la aliniere.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Aceasta reducere al poluarii va favoriza preturi mari la energie si pericolul blackout in viitor ca aceste capacitati mari de productie regenerabile sunt in mare parte inoperabile continuu nu sunt sustenabile pentru sustinerea sistemelor energetice!

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.