Alegerile europene: Care sunt riscurile pentru băncile europene?

banci Sursă foto: Unsplash

Marile bănci europene au înregistrat o creștere robustă datorită unei reveniri a tranzacțiilor și a veniturilor ridicate din serviciile bancare de investiții. Indicele bancar Euro Stoxx (SX7E) a crescut cu 19%, în timp ce indicele Euro Stoxx 600 (SXXP) a crescut cu aproape 9% în acest an. De asemenea, indicele a depășit indicele său similar din SUA, SPDR Select Sector Fund (XLF), care a urcat cu 9% de la începutul anului până în prezent. Principalul motiv care a dus la depășirea performanței sectorului a fost faptul că veniturile marilor bănci mari din primul trimestru au depășit o ștachetă scăzută a așteptărilor pieței, ceea ce poate oferi, de asemenea, oportunități pentru noi îmbunătățiri ale evaluării. Cu toate acestea, iminentele alegeri parlamentare din UE pot aduce incertitudini în sector, scrie Euronews.com.

Liderii europeni au recunoscut necesitatea de a stabili o uniune bancară ca răspuns la criza financiară globală (CFG) din 2008, cu scopul de a spori stabilitatea și integritatea sistemului bancar din Uniunea Europeană (UE), în special în cadrul zonei euro. Sistemul comun de asigurare a depozitelor, introdus în 2015, a constituit unul dintre cei trei piloni din cadrul Uniunii bancare europene. Acești trei piloni cuprind mecanismul unic de supraveghere (MUS), mecanismul unic de rezoluție (MUR) și sistemul european de asigurare a depozitelor (EDIS).

În timp ce primele două părți au fost puse în aplicare în 2013 și 2014, sistemul comun de asigurare a depozitelor a fost controversat, reprezentând un obstacol în calea unității băncilor transfrontaliere. Asigurarea comună a depozitelor urmărește să ofere sprijin în materie de lichidități participanților la sistem, toți ceilalți contribuitori fiind obligați să împrumute fonduri la cererea consiliului. Acesta acordă comitetului unic de rezoluție autoritatea de a utiliza și de a gestiona fondul.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Sistemul s-a confruntat cu opoziția țărilor membre, lobbyiștii băncilor din țările membre exprimându-și îngrijorarea în mod special. Aceștia s-au temut că o schemă de asigurare partajată ar putea reduce stimulentele pentru bănci și autoritățile naționale de reglementare de a gestiona prudent riscurile, deoarece acestea s-ar putea baza mai mult pe plasa de siguranță colectivă. Acest lucru reprezintă cu siguranță o provocare în contextul în care partidele de dreapta, care de obicei au o viziune critică față de Uniunea Europeană, sunt din ce în ce mai numeroase și câștigă sprijin public.

Marile bănci din UE înregistrează rezultate pozitive în primul trimestru

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

După ce au parcurs un drum lung, băncile europene au făcut progrese semnificative de la criza datoriilor europene dintre 2008 și 2012. Potrivit unui raport realizat de Bloomberg, 71% dintre băncile europene au depășit așteptările pieței în ceea ce privește rezultatele din primul trimestru al acestui an.

Băncile spaniole au dat dovadă de o forță deosebită, deoarece au beneficiat de rate ale dobânzii mai mari, ceea ce le-a sporit veniturile din împrumuturi. În ultimul deceniu, băncile din această țară au reușit să își sporească eficiența prin reducerea personalului și a sucursalelor.

Veniturile creditorului emblematic spaniol, Santander, au urcat cu 10% față de anul trecut în primele trei luni ale acestui an, datorită creșterii veniturilor din creditare, ca urmare a ratei ridicate a dobânzii. Colegul său, Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA, a înregistrat, de asemenea, un salt de 18% al veniturilor brute în același trimestru. Ambele bănci au declarat că sunt pe drumul cel bun pentru a-și atinge obiectivele stabilite pentru acest an, acțiunile lor înregistrând o creștere de 22% și, respectiv, 14% de la începutul anului. Santander a depășit banca franceză BNP Paribas în ceea ce privește evaluarea pieței.

Alte bănci importante, inclusiv cea mai mare bancă din Italia, Intesa Sanpaolo SpA, a raportat, de asemenea, un salt anual de 18% al venitului său net, pe fondul unor comisioane mai mari de la diviziile de gestionare a averilor și de asigurări. Acțiunile Intesa au crescut cu 32% în acest an. În plus, profitul net al creditorului german, Deutsche Bank, a crescut cu 10% în ritm anual, susținut de redresarea activității sale de investment banking, iar acțiunile sale au avansat cu 21% până acum în 2024.

În schimb, băncile franceze au înregistrat doar câștiguri modeste din cauza dependenței lor de creditele ipotecare cu rată fixă. Cea mai mare instituție financiară din Franța, BNP Paribas, a raportat o scădere a venitului net de 2,2% și o scădere de 0,4% a veniturilor în primul trimestru.
Cu toate acestea, rezultatele au depășit totuși așteptările analiștilor. Între timp, segmentul său de investment banking, care cuprinde echipele de consultanță în tranzacții și de finanțare, este considerat un motor cheie pentru creșterea sa viitoare. Divizia a raportat o creștere de 6,1% a veniturilor bancare globale. BNP este cel mai mare întârziat dintre principalii creditori din UE, acțiunile sale înregistrând o creștere de numai 5% de la începutul anului până în prezent.

În concluzie, în timp ce băncile își pot menține ritmul de creștere, un potențial risc ar putea să apară pe fondul rezultatului alegerilor din UE. Stabilitatea sistemică bancară poate fi pusă la încercare.