Bloomberg: Europa nu găsește muncitori calificați care să construiască reactoare nucleare, necesare în tranziția energetică/ Producătorii caută sute de mii de sudori, ingineri şi planificatori  

Centrală nucleară EDF foto: EDF

Planul agresiv al Europei de a-şi extinde industria nucleară pentru tranziţia energetică este afectat de lipsa componentelor cheie: angajaţii calificaţi, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.

Producătorii de energie nucleară din Franţa, Marea Britanie şi Suedia au dificultăţi în a găsi sute de mii de sudori, ingineri şi planificatori pentru reactoarele pe care le construiesc acum şi pentru cele planificate la mijlocul secolului.

Iată de ce reprezentanţii grupului francez de stat EDF (Electricite de France SA) şi trei subcontractori s-au întâlnit recent într-o clasă de liceu din Roussillon, un mic oraş lângă centrala nucleară Saint-Alban. În cadrul unei noi iniţiative de recrutare, ei au făcut reclamă pentru programe de pregătire şi oportunităţi de angajare tinerilor de la cursurile de întreţinere industrială.

“Fiecare companie face angajări, în special în industria nucleară, în special acum, cu noile proiecte pentru reactoare. Ne bazăm pe voi şi pe profesorii voştri pentru a vă îmbunătăţi competenţele”, le-a explicat elevilor Morgane Robin, de la o companie de recrutare care lucrează pentru Dalkia EN, divizia de întreţinere a EDF.

Energia nucleară se revitalizează după ce 25 de ţări, mai ales din Europa, şi-au stabilit ca obiectiv să ajute la triplarea capacităţii globale. Dar realizarea planurilor este afectată de lipsa de angajaţi, care este atât de acută încât unele companii din Franţa au amânat pensionările, Guvernul britanic face reclamă carierelor din industrie în staţiile de metrou din Londra, iar o Universitate din Suedia oferă sandvişuri gratuite studenţilor care participă la sesiunile de informare.

“Energia nucleară este din nou pe val. Avem nevoie de oameni bine pregătiţi pentru realizarea proiectelor. Nu avem prea mult timp pentru a reacţiona”, a afirmat Philippe Lanoir, de la federaţia franceză de afaceri Syntec-Ingenierie.

Franţa se confruntă cu un deficit de angajaţi specializaţi după ce, la începutul anilor ‘2000, EDF a încheiat deceniul de extindere a capacităţilor nucleare, astfel încât s-a redus cererea pentru angajaţii din domeniu. Cei aproximativ 220.000 de angajaţi au îmbătrânit, iar alţi potenţiali angajaţi analizează oportunităţi în alte domenii. Industria vrea să recruteze 100.000 de angajaţi în următorul deceniu, prin cursuri de formare profesională pentru muncitori, tehnicieni şi ingineri.

Syntec, care reprezintă aproximativ 400 de firme de inginerie, a lansat o campanie de promovare axată pe adolescenți și face presiuni pentru a stimula programele universitare și de formare.

Președintele Emmanuel Macron dorește ca EDF să construiască șase reactoare pentru o sumă estimată la 67,4 miliarde de euro (72 miliarde de dolari) și apoi să planifice construirea altor opt. Aceste ambiții ar putea fi afectate de alegerile legislative în curs. Partidul Reunirea Națională al lui Marine Le Pen, care a dominat primul tur de scrutin, dorește să meargă mai departe decât Macron prin construirea a 20 de reactoare în următoarele decenii. Al doilea tur este duminică.

În mod potenţial, un sfert din locurile de muncă create în urma planurilor EDF ar putea să nu fie ocupate, estimează grupul Lanoir, deoarece actualii angajaţi încep să se pensioneze, şcolile nu reuşesc să-i califice pe elevi, iar tinerii aleg industrii mai dinamice, cum ar fi energia eoliană şi solară.

EDF, care a avut nevoie de 17 ani pentru construirea celei mai noi centrale nucleare, a ajuns la concluzia că lipsa de angajaţi este principalul obstacol pentru realizarea planurilor prezentate de Macron în 2022. În acel an, compania a importat angajaţi din America de Nord pentru reparaţiile la reactoare.

“Având în vedere că există concurență pentru resurse, unii actori sunt pregătiți să ofere creșteri salariale mai mari decât în alte sectoare”, a declarat Thomas Branche, vicepreședinte executiv pentru construcții noi în domeniul nuclear și energetic la firma franceză de inginerie Assystem SA. În prezent, industria nucleară este una dintre cele mai atractive în ceea ce privește salariile, a spus el.

Dar necesităţile EDF nu sunt doar în Franţa. Compania construieşte proiectul nuclear Hinkley Point C din Marea Britanie, dar se confruntă cu întârzieri din cauza lipsei de angajaţi şi a problemelor din lanţurile de aprovizionare, preţul estimat atingând nivelul record de aproximativ 48 miliarde de lire sterline (61 miliarde de dolari), ajustat pentru inflaţie.

Compania şi autorităţile britanice caută de asemenea să convingă investitorii privaţi să ajute la finanţarea reactoarelor de la Sizewell. Aceste proiecte fac parte din angajamentul Regatului Unit de a-şi majora de patru ori capacitatea de energie nucleară până în 2050.

Pentru atingerea acestui obiectiv sunt necesari 123.000 de angajaţi în acest deceniu, susţine Guvernul care, împreună cu firmele, au alocat 763 milioane de lire sterline pentru cursuri de specialitate.

“Realizăm cea mai mare expansiune a energiei nucleare din ultimii 70 de ani și avem nevoie de un rezervor de talente locale care să alimenteze ambițiile noastre nucleare”, a declarat Amanda Solloway, ministrul pentru consumatorii de energie și accesibilitate.

Guvernul consideră că un loc ales pentru a găsi aceste talente este metroul. Din februarie până în aprilie, în stațiile Victoria, Paddington și Charing Cross au apărut anunțuri pentru portalul Destination Nuclear din Regatul Unit: “Orice ai face, poți face nuclear”.
Publicul vizat a fost cel al persoanelor dispuse să își schimbe locul de muncă. O campanie din această toamnă va viza persoanele mai tinere prin intermediul rețelelor sociale și poate prin reclame TV, a declarat o purtătoare de cuvânt a Destination Nuclear.

Site-ul prezintă peste 1 500 de oportunități și spune că începerea unei cariere “este mai ușoară decât credeți”. Drumurile ocolitoare parcurse de șapte persoane – inclusiv un fost administrator al Serviciului Național de Sănătate și un fost lucrător în domeniul ospitalității – servesc drept studii de caz.

În Suedia mai funcţionează şase reactoare, iar Guvernul spune că are nevoie de cel puţin alte zece până în 2045, pentru a face faţă cererii din transporturi şi industrie. Astfel, avem nevoie de zeci de mii de angajaţi. “Ar fi ciudat ca sistemul de educaţie să nu sesizeze oportunităţile şi să să nu rezolve problema”, susţine Carl Berglof, coordonator pentru energia nucleară.

Compania de stat Vattenfall AB, care operează cinci reactoare, nu i-a pensionat pe angajaţi şi recrutează alţii din diverse ramuri industriale. De asemenea, colaborează cu şcolile şi universităţile pentru sporirea gradului de sensibilizare, a afirmat directorul general Anna Borg.

Universitatea Uppsala, la nord de Stockholm, organizează mese gratuite pentru a le prezenta studenţilor beneficiile angajării în industria nucleară.

Suedia are șase reactoare în funcțiune, iar guvernul a declarat că are nevoie de cel puțin încă 10 reactoare până în 2045 pentru a satisface cererea de electrificare a transporturilor și a industriilor.

Acest lucru necesită angajarea a zeci de mii de lucrători, a declarat Carl Berglof, coordonatorul energiei nucleare.

“Ar fi ciudat ca sistemul educațional să nu vadă oportunitățile și să nu abordeze problema”, a spus el.

De asemenea, profesorii fac presiuni asupra colegilor din alte departamente pentru a include materialul în cursurile lor, a declarat Ane Hakansson, profesor de fizică nucleară. Cu toate acestea, națiunea educă doar aproximativ 50 până la 70 de studenți pe an specializați în inginerie nucleară.

“Este un blocaj”, a spus Hakansson. “Unii oameni spun: “Să importăm lucrători din străinătate”, dar nici asta nu va fi ușor, deoarece Franța, Marea Britanie și alții au aceeași problemă ca și noi.”

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: