Rezultatele unui nou program pilot care a oferit familiilor tinere din Baltimore un venit garantat arată că participanții au folosit banii pentru a plăti facturile și pentru a-și asigura o locuință stabilă

bani money dolari dollars viacheslav-bublyk-6WXbPWhT8c8-unsplash Sursa foto: Unsplash / Viacheslav Bublyk

Fondul pentru succesul familiilor tinere din Baltimore, cu cercetări realizate de Abt Global, a susținut un proiect pilot privind venitul de bază garantat, din august 2022, care se va încheia luna aceasta. Business Insider prezintă rezultatele parțiale ale proiectului în care 130 de părinți cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani au primit 1000 de dolari în numerar în fiecare lună, timp de 2 ani. Aceștia au avut libertate deplină să îi cheltuiască după cum doresc, fără obligații.

Rezultate

După un an de la primirea plăților, participanții aveau mai multe șanse de a avea o locuință, un venit mai mare în gospodărie și o diplomă decât grupul de control al proiectului pilot. Pentru unele familii din Baltimore, venitul de bază a ajutat la plata facturilor: chirie, alimente, asistență medicală, îngrijirea copiilor și plata mașinii. Pentru altele, a oferit sprijinul de care aveau nevoie pentru a-și menține locuri de muncă stabile. Au existat și cazuri în care bunăstarea financiară generală a unor participanți nu a fost influențată într-un mod semnificativ din punct de vedere statistic.

Targetare

Măsura nu a fost una universală, Baltimore s-a concentrat pe tinerii părinți care se confruntă cu insecuritatea financiară. Părinții eligibili pentru proiectul pilot aveau venituri egale sau mai mici de 300% din nivelul federal de sărăcie, majoritatea participanților având venituri mai mici de atât. De asemenea, aceștia trebuiau să aibă în îngrijire integrală sau parțială cel puțin un copil. Prin sondaje și interviuri, participanții au fost comparați cu un grup de control selectat aleatoriu format din 156 de părinți care îndeplineau criteriile pentru proiectul pilot, dar care nu au beneficiat de venit de bază.

Finanțare

Proiectul este o colaborare între municipalitate, fundații locale, lideri ai comunității și organizația non-profit Mayors for a Guaranteed Income. Finanțarea a provenit din donații filantropice și 4,8 milioane de dolari au venit prin intermediul American Rescue Plan Act (ARPA). Experții în securitate economică și liderii locali continuă să încerce modelul de numerar fără obligații pentru a combate sărăcia și inegalitatea veniturilor, în ciuda opoziției politice conservatoare continue și a contestațiilor juridice.

Concluzii

Nu toți factorii afirmă că venitul de bază garantat este o abordare durabilă a reducerii sărăciei, iar un proiect pilot nu poate arăta clar cum va afecta venitul de bază securitatea financiară a participanților pe termen lung, spune Business Insider. Cu toate acestea, primarul orașului Baltimore, Brandon Scott, consideră că rezultatele inițiale din orașul său sunt promițătoare, deoarece părinții folosesc banii pentru a-și stabiliza familiile, a-și construi cariere, investesc în potențialul lor și își satisfac nevoile. Alte state precum Iowa și Arizona au introdus interdicții privind programe GBI, din cauza unor parlamentari republicani care le califică drept “socialiste” sau se tem că plățile în numerar ar putea face familiile cu venituri mici prea dependente de asistența guvernamentală. În acest context, este important să avem studii care atestă beneficiile programelor de venit garantat.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: