Sistemul Energetic Național, sub presiune. Se poate ajunge la deconectarea de la rețea a fabricilor? Plus, cum ar putea Elcen să stabilizeze sistemul, dar cu începerea furnizării de căldură în București

bec iluminat, becuri Sursa foto: Pexels

Sistemul Energetic Național este sub presiune, consumurile mari datorate caniculei și producția insuficientă din cauza secetei ducând la prețuri uriașe, în fiecare seară, iar SEN reușește să reziste doar apelând la importuri masive din vecini, Bulgaria și Ungaria. Dacă aceste importuri, care ajung la orele 20.00, 21.00, 22.00 la aproape 2.400 MW (consumurile fiind de 8.400 MW), nu se fac, atunci rețeaua ar putea cădea.

Problemele pentru SEN au fost recunoscute chiar de ministrul Energiei, Sebastian Burduja, care a precizat că se fac toate eforturile „pentru a trage și de ultimul MWh disponibil”, dar și că populația ar trebui să se adapteze întrucâtva, cum ar fi să nu spele la mașina seara și să lase aerul condiționat la temperaturi mai apropiate de mediul exterior – 26-28 grade Celsius, nu 18-20 grade.

Ce a făcut ministerul, „pentru a trage și de ultimul MWh disponibil” este să repornească grupuri pe cărbune de la Complexul Energetic Oltenia și Complexul Energetic Valea Jiului, însă mai mult de 200 MW nu au putut fi aduși.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Dat fiind că seara, acum, pe caniculă, lipsesc circa 2.000 MW din producția internă care să acopere consumul, SEN depinde de importuri. Ce se întâmplă dacă aceste importuri nu se pot face, deloc sau nu la volumele necesare, pentru că vecinii au ei înșiși nevoie de această energie?

O spune un specialist cu vechime de decenii în energie, care a deținut mai multe funcții la stat, toate în domeniu: n-avem decât să trecem la deconectări de fabrici, adică frunizarea de energie electrică către acestea să fie suspendată pentru a proteja populația și infrastrctura critică. „Dacă acest val de caniculă se menține și consumurile actuale la fel, pasul următor este deconectarea de la rețeaua de energie electrică a marilor consumatori industriali. Într-o primă fază, a lor, evident cu acordarea de despăgubiri, și, în funcție de nevoie, într-o a doua fază, poate și a micilor consumatori industriali. În teorie, se poate, dar nu știu dacă s-a implementat legislația consumatorilor întreruptibililor și în energie. La gaze, există. Nu știu dacă au făcut ceva și pe energie electrică”, a spus specialistul citat.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, întrebat dacă are pe masă scenariul de închidere a fabricilor, a spus că „nu suntem deloc în scenariul acesta”. Cu toate acestea, ministrul a ținut să precizeze că se poate face deconectarea legal, dacă va fi cazul. „Există legislație. DEN (Dispeceratul Energetic Național, în subordinea Transelectrica – n.r.) dă ordinul, dacă e cazul”, a precizat Burduja, pentru Economedia.ro.

Ce avem acum producție de energie în bandă, de bază pentru funcționarea SEN, adică energie pe care te poți baza, este Nuclearelectrica, care merge la 1.300 – 1.350 MWh, termo pe cărbune și pe gaz, ambele la circa 1.200 MWh. Apa fluctuează mult pe parcursul unei zile, mai puțin ziua, pentru că avem aportul fotovoltaicelor, câteodată și eolienelor, mai mult seara, la ora maximului consum. Fotovoltaicul și eolianul sunt ca și inexistente seara.

Dacă la termocentralele pe cărbune s-a pornit tot ce se putea porni, la gaze ar mai fi ceva. Potrivit informațiilor oferite de Burduja, contribuția la termo pe gaz vine de la unitățile Brazi, a Petrom, cu 800 MW (funcționează la maximum de capacitet), de la Iernut, a Romgaz, cu 200 MW, 50 MW, de la Elcen București, și alți câțiva zeci de MW adunați de la alte CET-uri din țară.

Ar mai fi însă disponibili încă 500 de MW în bandă pe gaze. De la Elcen, care are rezervă de capacitate. Administratorul Claudiu Crețu a spus pentru Economedia.ro că poate porni rapid grupuri de 500 MW, însă acest lucru ar însemna și livrarea de căldură în caloriferele bucureștenilor.

„Noi funcționăm în cogenerare. Principala noastăr producție de electricitate este legată și de furnizarea de căldură, în sezonul de iarnă. Acum producem 50 MWh aferent furnizării de apă caldă. Sigur, dacă, într-un scenariu disperat, ni s-ar cere să începem să intrăm în funcțiune cu mai toate grupurile, o putem face, putem aduce 5 – 600 MWh în sistem. Dar asta înseamnă și furnizarea de căldură către bucureșteni, ceea ce pare absurd, acum, în plină caniculă”, a spus Crețu.

România are, în aceste zile, cele mai mari prețuri din piața spot ale energiei din acest an și cele mai mari consumuri instantanee. Au apărut deja pene de curent locale. Ministerul Energiei a precizat a venit cu declarații în care spune că o măsură pe care românii o pot aplica pentru a ajuta Sistemul Energetic Naţional pe durata caniculei ar fi ca între orele 18.00 și 21.00 să nu fie pornite aparatele mari care consumă energie.

„E un subiect sensibil. De ce? Pentru că, într-o altă epocă, românilor li s-au restrâns aceste drepturi pe care într-o ţară civilizată ar trebui să le ai. Ar trebui să ai dreptul să-ţi aprinzi lumina, să pui maşina de spălat rufe când doreşti. E adevărat, din perspectiva Sistemului Energetic Naţional, dacă un român vrea să facă un bine, ar trebui să nu pornească maşina de spălat rufe sau de spălat vase sau alţi consumatori în acest vârf de seară, deci între ora 18:00 şi ora 21:00. Ar putea face acest lucru”, a spus Burduja într-o conferinţă de presă. El a mai îndemnat cetățenii ca aparatele de aer condiționat să fie setate la cel mult 26-28 de grade Celsius.

Dincolo de aceste mesaje privind o reducere voluntară a consumului, ministrul a mai transmis mesaje de liniște și populația să nu-și mai bată capul cu problemele energetice pentru că experții ar trebui să se ocupe de rezolvarea acestora. „PS Toată lumea se pricepe la fotbal, la politică și…la energie. Din fericire, România are experți care chiar se pricep la acest domeniu (sunt norocos să îi am pe o parte dintre ei în Consiliul Onorific și în Ministerul Energiei) și aceștia țin lucrurile în echilibru — la propriu și la figurat. Pe toți cei care au întrebări și doresc răspunsuri avizate îi rog să ne scrie la office.cabinet@energie.gov.ro. Totul va fi bine!”, a mai spus Burduja.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. La 45 de grade nu ai apa si curent electric!la ger nu ai caldura!sosele fff.aglomerate!aer irespirabil!asta nu este capitala unei tari!seamana mai mult a cocina!!!

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.