Statele Unite sunt printre primii 20 de furnizori de alimente și produse agricole pentru România, arată un raport al Departamentului Agriculturii din SUA

pexels tractor combina agricultura camp recolta sursa foto: Pexels

România continuă să fie o piață în creștere pentru exporturile americane de produse alimentare și agricole, arată un raport al Departamentului Agriculturii din Statele Unite.

În 2023, importurile totale de produse agricole ale României au ajuns la 14,6 miliarde de dolari, în creștere cu 5% față de 2022, din care 56% au provenit din statele membre ale UE. Germania, Ungaria, Polonia, Ucraina și Țările de Jos au fost principalii parteneri comerciali ai României în 2023. Carnea, produsele lactate, cerealele, semințele oleaginoase și băuturile au fost principalele categorii de produse importate.

În același timp, exporturile României – constând în cereale, semințe oleaginoase, animale vii și grăsimi – au ajuns la 13,2 miliarde de dolari, înregistrând o creștere anuală de 5,3 %.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Statele Unite sunt printre primii 20 de furnizori de alimente și produse agricole pentru România.

Evaluate la 210,6 milioane de dolari în 2023 (în creștere cu 10,7% față de 2022), mărfurile americane intră în România fie direct din Statele Unite (în principal produse în vrac și intermediare), fie sunt transbordate prin celelalte porturi de intrare din vestul Uniunii Europene (UE). Transbordarea este cea mai frecventă modalitate prin care produsele orientate spre consum intră în România și în principal prin porturile din Italia, Olanda și Germania.

Germania a continuat să fie principalul partener de export al României, primind 20,9% din totalul bunurilor exportate din țară. Pe parcursul anului, Portul Constanța a înregistrat un maxim istoric al exporturilor de cereale, ajungând la 36 de milioane de tone în 2023, marcând o creștere semnificativă de 50 la sută față de anul precedent, potrivit Autorității Portuare și Consiliului pentru Comerț Internațional. Capacitatea exporturilor semnificative de cereale din Portul Constanța nu numai că arată importanța tot mai mare a portului în regiune, dar subliniază și puterea și flexibilitatea rutelor comerciale ca răspuns la condițiile geopolitice în schimbare.

Economia informală din România a revenit pe creștere, ajungând la 29% din PIB în 2022, potrivit raportului realizat de Departamentul pentru Politici Economice, Științifice și Calitatea Vieții la solicitarea unei comisii a Parlamentului European. Acest lucru înseamnă că România are una dintre cele mai mari economii informale din UE, cu un nivel ridicat al taxelor și contribuțiilor sociale, de 45 la sută din venitul brut, în timp ce salariile sunt printre cele mai mici din Europa.

Principalele surse pentru economia informală sunt ocuparea ilegală a forței de muncă, evaziunea fiscală și întreprinderile neînregistrate. Acestea sunt generate de producția subterană, producția ilegală, activitățile din cadrul gospodăriilor și alte unități neînregistrate. Potrivit Institutului Național de Statistică, comerțul cu amănuntul se numără printre primele trei industrii cele mai afectate. Economia depinde încă de numerar, chiar dacă tranzacțiile cu cardul au crescut. Astfel, economia subterană beneficiază de nivelul mai ridicat de numerar utilizat în România. În consecință, în octombrie 2023, guvernul a lansat o inițiativă legislativă pentru a reduce utilizarea numerarului în economie atât pentru companii, cât și pentru populație.

Ce importă România din SUA

La categoria “Pește și fructe de mare” ajunge în țară marfă în valoare totală de 504 milioane de dolari. Cele mai mari importuri vin din următoarele țări: Țările de Jos – 62,1 milioane de dolari, Spania – 43,6 milioane de dolari, Republica Cehă – 41,8 milioane de dolari și Polonia – 41,6 milioane de dolari Valoarea importurilor din Statele Unite se ridică la 2,5 milioane de dolari.

Consumul românesc de pește este sub media UE. Raportul preț-calitate rămâne principalul criteriu de achiziție. În 2023, exporturile directe ale SUA către România au crescut cu 9,2%, ceea ce arată un interes crescut pentru consum. De asemenea, putem observa o creștere de 13 procente în primul trimestru al anului 2024, mai arată sursa citată.

Importurile totale de carne de vită sunt de 97,3 milioane, iar clasamentul arată astfel: Țările de Jos – 28,7 milioane; Lituania – 17,3 milioane ; Germania – 9,8 milioane ; Italia – 12 milioane și Statele Unite – 2,58 milioane.

Accesul pe piață este restricționat din cauza barierelor netarifare ale UE. Statele Unite și UE au convenit să acorde Statelor Unite o cotă specifică de 45 000 de tone de carne de vită de înaltă calitate scutită de taxe vamale. Deși importurile generale au scăzut cu 8,5 %, exporturile totale de carne de vită din SUA către România au crescut cu 29 %, ceea ce arată un interes crescut pentru consum, mai notează raportul.

Americanii sunt pe primul loc la importurile de nuci, care se ridică, în total la 50,9 milioane dolari. Astfel, cele mai multe vin din Statele Unite – 13,1 milioane dolari. Urmează Republica Cehă – 4,9 milioane de dolari, Germania – 7,9 milioane de dolari, Belgia – 3,2 milioane de dolari și Ungaria – 6,9 milioane de dolari.

Raportul arată că șaptezeci la sută din importurile americane provin din importuri indirecte. 

Cât privește vinurile, documentul spune că în 2023, importurile de vinuri americane au crescut cu 190%, la 1,2 milioane de dolari.

Importurile totale de vin au fost de 142 milioane, iar cel mai mult vine din : Italia – 40,7 milioane ; Moldova – 35,3 milioane ; Franța – $21,8 milioane șu Spania – 11,9 milioane.

Consumul propriu și mărcile locale sunt foarte bine reprezentate, dar este interes în creștere pentru vinurile americane, scrie documentul.

Tot din Statele Unite, România mai importă alcooluri distilate (whiskey), a căror valoare s-a ridicat în 2023 la 15,3 milioane de dolari, în creștere cu 17%.

Raportul arată că la această categorie, România are o producție internă semnificativă, consumatorii preferă marfa din țară, iar accizele sunt ridicate.

 



Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: