Pana informatică a perturbat bursele din întreaga lume. Companii aeriene, aeroporturi, bănci, media, spitale şi chiar şi organizatorii Jocurilor Olimpice de la Paris înregistrau pierderi

Bursa Wall Street trader - chris liverani - unsplash Trader pe Bursa / Chris Liverani - Unsplash

Bursele din întreaga lume erau vineri în scădere, după o şedinţă perturbată de o pană informatică mondială care a afectat în special companiile din sectorul aerian şi operatorii bursieri, informează AFP, citat de Agerpres.

Companii aeriene, aeroporturi, bănci, media, spitale şi chiar şi organizatorii Jocurilor Olimpice de la Paris înregistrau perturbări vineri, provocate de o actualizare defectuoasă a antivirusului propus de grupul american CrowdStrike, care a afectat sistemul de operare Windows şi un mare număr din utilizatorii săi.

La debutul tranzacţiilor pe Wall Street, acţiunile CrowdStrike, companie care joi avea o capitalizare de piaţă de peste 85 de miliarde de dolari, erau în scădere cu 12,5% în timp ce titlurile gigantul american Microsoft afişau o pierdere de 0,70%.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

În jurul orei 13:40 GMT, toţi cei trei indici principali de pe Wall Street erau în scădere, Nasdaq afişa o scădere de 0,08%, indicele Dow Jones era în scădere cu 0,37% iar S&P 500 era în scădere cu 0,02%.

În Europa, bursa de la Paris era în scădere cu 0,77%, cea de la Frankfurt înregistra un declin de 0,7% iar cea de la Amsterdam o scădere de 0,73%. De asemenea, bursele de la Londra şi Milano au înregistrat perturbări la debutul şedinţei de vineri, iar începând cu ora 10:55 GMT datele nu au mai fost actualizate. Indicele FTSE 100 al bursei de la Londra este blocat la o scădere de 0,53% iar indicele FTSE MIB al bursei de la Milano la minus 0,70%.

Pe pieţele din Asia, bursa de la Hong Kong a înregistrat o scădere de 2,03% iar indicele Nifty 50 al bursei de la Bombay a pierdut 1,09%. Bursa de la Shanghai a urcat cu 0,17%, în timp ce bursa de la Tokyo a scăzut cu 0,16%.

“Incidentul a scos la lumină interconexiunea infrastructurii digitale mondiale şi consecinţele considerabile ale problemelor tehnice”, a estimat Chris Beauchamp, analist şef la firma de brokeraj IG.

În rândul companiilor aeriene, acţiunile Ryanair au pierdut 2,01% la bursa de la Dublin, titlurile Wizz Air erau în scădere cu 0,31% la Londra, acţiunile Air France-KLM pierdeau 1,70% la bursa de la Paris iar acţiunile Lufthansa erau în scădere cu 1,63% la Frankfurt.

În paralel, acţiunile Fraport, companie care operează aeroportul din Frankfurt, erau în scădere cu 1,64%. Acţiunile Aena, gestionarul aeroporturilor spaniole, erau în scădere cu 0,68% la bursa de la Madrid în timp ce acţiunile companiei Aéroports de Paris erau în declin cu 1,49%.

Pe alte pieţe, preţul petrolului era în scădere în jurul orei 13:35 GMT, afectat de datele economice slabe venite din China precum şi de aprecierea dolarului. Cotaţia barilului de ţiţei Brent era în scădere cu 0,79% până la 84,44 dolari iar cea a ţiţeiului american WTI era în scădere cu 0,86% până la 82,11 dolari.

Pe pieţele valutare, moneda euro s-a depreciat cu 0,10%, fiind cotată la 1,0886 dolari pentru un euro. Uncia de aur a pierdut 1,64%, fiind cotată la 2.404,96 dolari, îndepărtându-se de recordul de 2.483,73 dolari stabilit miercuri.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Asta nseamna “digitalizare”: furt !
    Treziti va, si nu mai fiti orbi si surzi si muti si batuti in cap

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.