TikTok renunță la programul Lite Rewards după amenințările UE că va fi amendată drastic. Compania chineză, acuzată că vrea să crească dependența adolescenților față de rețeaua socială

tiktok, retea de socializare, retele, social media, china, chinezasca, aplicatie, beijing Sursa foto: Unsplash / Solen Feyissa

Comisia Europeană a anunțat luni că rețeaua socială TikTok s-a angajat legal să retragă definitiv programul TikTok Lite Rewards din UE, potrivit unui comunicat al executivului european. Aceste angajamente au fost prezentate de TikTok pentru a răspunde preocupărilor exprimate de Comisie în cadrul procedurilor oficiale deschise împotriva TikTok la 22 aprilie și pentru a asigura conformitatea cu Actul legislativ privind serviciile digitale (DSA).

În aprilie 2024, Comisia Europeană inițiase luni o procedură oficială împotriva TikTok în temeiul Actului legislativ privind serviciile digitale (DSA) după lansarea controversatului proiect TikTok Lite în Franța și Spania.

Comisia a anunțat compania chineză că va suspenda programul de recompensare a utilizatorilor din cauza temerilor că va duce la dependență și la afectarea sănătății mintale a abonaților.

Comisia Europeană arată că „Programul Task and Reward” al TikTok Lite, care permite utilizatorilor să câștige puncte în timp ce îndeplinesc anumite „sarcini” pe TikTok – cum ar fi vizionarea de materiale video, vizionarea conținutului, urmărirea creatorilor, invitarea prietenilor să se alăture TikTok etc. – a fost lansat fără o evaluare diligentă prealabilă a riscurilor pe care le implică, în special a celor legate de efectul de dependență al platformelor și fără a lua măsuri eficace de atenuare a riscurilor.

Acest lucru este deosebit de îngrijorător pentru copii, având în vedere absența unor mecanisme eficiente de verificare a vârstei în TikTok, potrivit executivului european.

Platforma chineză și-a asumat următoarele angajamente:

  • Un angajament de retragere permanentă a programului TikTok Lite Rewards din UE;
  • Un angajament de a nu lansa niciun alt program similar.

Decizia de astăzi conferă acestor angajamente caracter obligatoriu din punct de vedere juridic, ceea ce înseamnă că orice încălcare a angajamentelor ar constitui imediat o încălcare a Regulamentului privind serviciile digitale și, prin urmare, ar putea conduce la amenzi. Prin această decizie, Comisia închide, de asemenea, procedura oficială deschisă împotriva TikTok la 22 aprilie.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: