Producătorul german de armament Rheinmetall are comenzi record pe fondul războaielor din Ucraina și Gaza / Profit operațional aproape dublu ca urmare a creșterii cheltuielilor pentru arme și muniții

foto rheinmetall tanc Foto: Rheinmetall

Producătorul german de armament Rheinmetall a acumulat un portofoliu de comenzi record în valoare de 48,6 miliarde de euro, în timp ce vânzările și profiturile celui mai mare grup de apărare din Germania continuă să crească pe fondul războaielor din Ucraina și Gaza, scrie Financial Times.

Grupul cu sediul la Düsseldorf a declarat joi că vânzările din prima jumătate a anului au crescut cu o treime, ajungând la 3,8 miliarde de euro, în timp ce profitul operațional aproape s-a dublat, ajungând la 404 milioane de euro, ca urmare a creșterii comenzilor pentru arme și muniții.

Directorul executiv Armin Papperger a declarat că profitabilitatea a crescut “semnificativ” datorită creșterii vânzărilor, care se așteaptă să continue să crească anual cu aproximativ 2 miliarde de euro “în următorii ani”.

Grupul a declarat că proiectele cheie au inclus comenzi de artilerie pentru Germania și Ucraina, cea mai mare comandă din anul până în prezent fiind un contract cu Bundeswehr pentru vehicule blindate Boxer în valoare totală de 2,2 miliarde de euro, inclusiv service.

“Superciclul cheltuielilor pentru apărare]se accelerează în mod clar”, a adăugat Papperger, despre care se crede că a fost ținta unui plan de asasinat rusesc dejucat la începutul acestui an.

Papperger, care a devenit un pivot al armamentului european și un susținător puternic al sprijinului militar pentru Kiev, a atras mânia Kremlinului prin anunțarea planurilor de a construi o serie de fabrici în Ucraina, axate pe întreținerea tancurilor, muniții și apărare aeriană.

Ministerul rus de Externe a declarat săptămâna trecută că fabrica ucraineană de muniții a Rheinmetall, care este programată să fie operațională în termen de doi ani, este o “țintă legitimă” pentru armata rusă, conform Reuters și Al Jazeera.

Rheinmetall făcea afaceri cu regimul lui Putin încă din 2014, când Berlinul i-a retras licența de export în urma anexării Crimeei de către Rusia.

Înainte de declanșarea războiului la scară largă în Europa, mai mult de o treime din vânzările Rheinmetall au fost reprezentate de piese de calitate non-militară, cum ar fi senzorii pentru industria auto.

Compania nu mai defalcă vânzările din sectorul auto, dar joi a declarat că vânzările din divizia sa de sisteme energetice “care reunește expertiza tehnologică pe piețele civile” au crescut doar ușor, ajungând la puțin peste 1 miliard de euro, afectate de scăderea vânzărilor în Europa.

Rheinmetall, al cărui preț al acțiunilor a crescut cu peste 2% în primele ședințe de tranzacționare de joi, a adăugat că performanța sa îmbunătățită a fost determinată de “afacerile cu forțele armate din Germania și statele partenere din UE și NATO”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: