Oligarhul rus Oleg Deripaska critică cheltuielile de apărare ale ţării sale şi cere o “încetare imediată şi necondiţionată a focului” în Ucraina

Oleg Deripaska Sursa foto: deripaska.com

Oligarhul rus Oleg Deripaska a fost atacat vineri de susţinătorii războiului din Ucraina după ce a făcut o rară declaraţie anti-război în care a descris conflictul ca fiind “nebun” şi a cerut o încetare a focului fără condiţii prealabile, relatează agenția Reuters, citată de News.ro.

Deripaska a făcut acest comentariu într-un interviu acordat publicaţiei Nikkei Asia din Japonia, săptămâna aceasta, în marja unei reuniuni a Consiliului consultativ pentru afaceri al Cooperării Economice Asia-Pacific (APEC), unde a reprezentat oficial Rusia.

Nikkei Asia a declarat că acesta a criticat cheltuielile de apărare ale ţării sale şi a cerut o “încetare imediată şi necondiţionată a focului” în Ucraina, spunând: “Dacă doriţi să opriţi războiul, mai întâi trebuie să opriţi focul”.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Comentariile redate de Nikkei Asia sunt cea mai aspră critică a războiului din partea unui om de afaceri puternic care a rămas în Rusia după izbucnirea războului, în februarie 2022.

Prin aceste comentarii, el a mers mai departe decât în 2022, când a făcut apel la pace în Ucraina şi a catalogat războiul drept o tragedie atât pentru poporul rus, cât şi pentru cel ucrainean.

“Anterior, poziţia lui Deripaska cu privire la operaţiunea militară specială a fost ambiguă. Acum, el şi-a clarificat poziţia. El este de partea cealaltă”, a declarat Aleksandr Dughin, considerat unul dintre ideologii-cheie ai războiului. “Aceasta este o înjunghiere pe la spate pentru forţele noastre şi (înseamnă) asistenţă pentru teroriştii armatei ucrainene care au invadat regiunea Kursk”, a adăugat Dughin a cărui fiică, Daria, a murit în vara anului 2022 fiind victima unui atentat cu maşină-capcană a cărui ţintă trebuia să fie el.

Reprezentanţii lui Deripaska nu au răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Deripaska se află sub sancţiuni din partea Statelor Unite din 2018 şi a încercat să le conteste legal în instanţele americane. El se află şi sub sancţiunile Uniunii Europene şi ale Marii Britanii din 2022.  Oligarhul a numit sancţiunile “un instrument din secolul al XIX-lea” şi a spus că acestea sunt ineficiente.

Deripaska s-a lansat în afaceri cu metale odată cu destrămarea Uniunii Sovietice, făcând avere prin cumpărarea de participaţii în fabrici de aluminiu. Forbes a evaluat averea sa în 2024 la 2,8 miliarde de dolari.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: