Un studiu recent a analizat orașele și țările din întreaga lume care au cei mai longevivi directori executivi, iar șapte orașe europene se află în top 20, relatează Euronews.com.
Un director general (CEO) este adesea esențial pentru succesul unei companii. Unii directori executivi au petrecut mai mulți ani în aceeași companie, urcând cu greu pe scara ierarhică.
Unele companii apreciază angajații pe termen lung în funcții de conducere superioară și executive, în timp ce altele caută să abordeze o persoană nouă, din afara firmei.
Un studiu recent realizat de BusinessFinancing.co.uk a analizat orașele și țările din lume care au cei mai longevivi directori executivi, analizând CV-urile a 100 000 de directori executivi din întreaga lume.
Șapte orașe europene au intrat pe lista primelor 20. Orașul grecesc Salonic s-a clasat pe primul loc, cu o durată medie a mandatului directorului general de 9,5 ani.
După ce au scăpat de criza datoriilor țării în urma crizei bancare mondiale din 2007 și 2008, orașele grecești par să prospere. Salonic este un centru european în creștere în domeniul tehnologiei, al științelor vieții și al antreprenoriatului, concurând cu orașe precum Lisabona. Orașul grec a atras atât investitori, cât și companii.
Compania de comerț electronic de mobilă Pakketo, compania de mineritEcoResources și firma Web3 Mysten Labs se numără printre cele mai populare startup-uri care își desfășoară activitatea în Salonic. Giganți globali precum Google, Amazon și Microsoft au investit, de asemenea, semnificativ în oraș, sub forma unor centre regionale de servicii cloud și a altor facilități.
În studiul 2023 al Comisiei Europene privind calitatea vieții în orașele europene, 98% dintre persoanele intervievate au fost de acord că Braga este un loc bun pentru a trăi. Braga atrage, de asemenea, mai mult turism în ultimii ani, având, de asemenea, o piață imobiliară solidă.
Germania, Regatul Unit și Italia apreciază, de asemenea, rezidenții de lungă durată
Pe locul cinci s-a situat orașul Chemnitz din Germania, unde directorii executivi tind să rămână în funcția de conducere timp de 8,7 ani.
Hereford din Regatul Unit a ocupat locul al șaselea, cu o medie de 8,6 ani în funcția de director general. Southend-on-Sea și Stirling, ambele din Regatul Unit, au ocupat locurile 11 și, respectiv, 18, cu o durată medie de 7,5 ani și 7,3 ani a mandatului directorului general.
Alte orașe din Regatul Unit cu CEO cu o vechime relativ mare sunt Portsmouth, Bradford, Newport. Wolverhampton și Sunderland. Potrivit Investors’ Chronicle, 70% dintre directorii executivi actuali ai companiilor FTSE 100 din Regatul Unit au fost angajați din interior.
Unele dintre companiile britanice cu cei mai longevivi directori executivi sunt Next, cu Simon Wolfson la conducere din august 2001, și Ocado, unde Tim Steiner este director executiv din ianuarie 2002.
În Florența, Italia, care se află pe locul 20, mandatul mediu al directorului general a fost de 7,1 ani.
În afara Europei, potrivit studiului, țările cu cei mai longevivi directori executivi sunt Libanul, cu un mandat mediu de 8,5 ani, Turkmenistanul, cu un mandat median de 7,9 ani, și China, ai cărei directori executivi au avut un mandat mediu de 6,8 ani.
Ce face ca un director general să aibă succes?
Un CEO de succes trebuie să aibă o viziune și o strategie puternice, clare și realizabile pentru companie, cu repere măsurabile, notează analiza. Acesta va trebui să echilibreze profitabilitatea și interesele acționarilor cu găsirea unei modalități durabile de a susține cultura și valorile companiei.
O altă cheie a succesului este concentrarea pe moment, potrivit Laurei Alber, cea mai longevivă femeie CEO din Fortune 500. Alber este CEO al Williams-Sonoma din mai 2010.
Ea a evidențiat în timpul Fortune’s Most Powerful Women Summit în 2023: “Dacă ești super prezent în ceea ce faci, atunci nu te gândești mereu la următorul lucru, ceea ce este contraintuitiv față de ceea ce îți spun majoritatea oamenilor despre cariere.
Articolul integral poate fi citit AICI