Muzeul Luvru din Paris găzduiește din ianuarie 2025 o expoziție dedicată modei / Karl Lagerfeld, Paco Rabanne, Dolce & Gabbana, dar și generația tânără de designeri

moda, louvre, expozitie louvre moda, branduri de lux Sursa foto: pexels.com

O expoziție care se va deschide în ianuarie 2025 la Muzeul Luvru din Paris va îmbina modă recentă cu obiecte prețioase, din Evul Mediu până în perioada celui de-al Doilea Imperiu Francez, scrie WWD.

Înnebunit după interioarele din secolul al XVIII-lea, Karl Lagerfeld vizita frecvent Luvrul, îi cunoștea pe de rost colecțiile și se inspira din mobilierul somptuos.

Din ianuarie, o parte din creațiile haute couture și métiers d’art ale regretatului designer german al Chanel, toate cele pe care le-a inspirat, vor putea fi admirate în muzeul parizian, care organizează prima sa expoziție axată pe modă, urmărind modul în care obiectele prețioase din epoca bizantină și până la al Doilea Imperiu Francez au alimentat imaginația designerilor – și continuă să o facă.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

„Aceasta este prima pară când Louvre a decis să creeze o expoziție despre relația dintre modă și propriile sale colecții”, a declarat Olivier Gabet, directorul departamentului de arte decorative de la Muzeul Luvru, dezvăluind proiectul în exclusivitate pentru WWD.

Scopul este de a „încerca cu adevărat să înțelegem de ce muzeele pot fi interesante și importante pentru creatorii de modă și cum colecțiile noastre, în special la Luvru, pot hrăni și inspira colecțiile creatorilor de modă”.

Programată în perioada 24 ianuarie – 21 iulie, expoziția va prezenta aproximativ 65 ansambluri și 30 de accesorii. Acestea vor fi instalate pe o suprafață de 9.700 de metri pătrați care prezintă vasta colecție de arte decorative a Luvrului, de la armuri, ceramică, fildeșuri, tapiserii, instrumente științifice, bijuterii, bronzuri, vitralii și argintărie până la somptuoasele apartamente Napoleon III. Creat oficial în 1893, departamentul a adunat o colecție de 20.000 de obiecte, din care puțin peste o treime sunt expuse permanent.

Întrucât nu deține nicio colecție de modă, cu excepția unor paltoane somptuoase ale Ordinului Sfântului Spirit, muzeul împrumută look-uri de la o serie de creatori de modă și case din Franța, Italia, Marea Britanie și SUA (colecția națională de modă a Franței aparține Les Arts Décoratifs, unde Gabet a fost director timp de nouă ani înainte de a se alătura Luvrului în 2022).

Pentru viitoarea expoziție, Gabet a optat să se concentreze pe „creația mai recentă” – din anii ’60 până în prezent – dornic să demonstreze cum moda contemporană este adesea înrădăcinată în istorie, designerii săi inspirându-se din opere de artă și obiecte decorative pentru siluete, culori și ornamente.

Deși Louvre are o colecție relativ mică de armuri, Gabet a remarcat că ar putea organiza cu ușurință o întreagă expoziție care să exploreze modul în care aceste veșminte de protecție, care pot imita sau exagera corpul, au influențat numeroși designeri, printre care Paco Rabanne, Thierry Mugler și Demna de la Balenciaga, care și-a încheiat show-ul couture din toamna anului 2023 cu o rochie de bal din metal a Ioanei d’Arc.

Viitoarea expoziție ar putea aduce „un alt tip de public„ pentru a privi «colecțiile istorice» ale muzeului, despre care Gabet a recunoscut că pot părea străine și străine, în special pentru tineri.

”Cred că designul vestimentar este o punte excelentă între generații și muzee – o modalitate de a vorbi despre ceva foarte vechi într-un mod foarte proaspăt, foarte nou și foarte viu”, a spus el într-un interviu. „Sper că va fi un alt mod de a privi colecția de la Louvre”.

Gabet, care este curatorul expoziției, a declarat că își propune să facă imediat evidente legăturile dintre obiectele istorice și recentele creații de modă, deși acestea reflectă diferite grade de inspirație – uneori aproape directe și literale, alteori mai neclare dintr-un mood board încărcat.

El a evidențiat modul în care designerii sunt atrași de diferite domenii ale creației artistice: Erdem Moralioglu pentru textilele de epocă, Jonathan Anderson pentru ceramică și artizanat, Maria Grazia Chiuri pentru artiștii Renașterii italiene, regretatul Lee Alexander McQueen pentru tapițeri renascentiste, iar Christian Louboutin pentru ceramica Wedgwood și Manufacture Nationale de Sevres, precum și pentru mobila din lemn de aur, întrucât tatăl său a fost dulgher.

Toate articolele de modă și accesoriile vor fi expuse în galeriile permanente ale Luvrului, iar arhitecta de interior Nathalie Crinière a fost aleasă pentru scenografie.

Crinière a colaborat cu Gabet la expoziții pe scară largă la Les Arts Décoratifs, inclusiv la cea de succes Dior din 2017. expoziția va aduce, de asemenea, un omagiu doamnei Carven, deoarece ea și soțul ei au fost binefăcători importanți ai Luvrului, donând o colecție importantă de mobilier și obiecte decorative din secolul al XVIII-lea.

Printre participanți se vor număra Dolce & Gabbana și Yohji Yamamoto, dar și ”la âo surpriză cu designeri de modă mai tineri”, a spus el.

Viitoarea expoziție încurajează și mai mult o tendință emergentă a muzeelor de artă de a încorpora moda. Expozițiile de modă prezintă mai mult decât rochii în aceste zile, exemplificate de retrospectiva recentă Iris Van Herpen la Les Arts Décoratifs, care a încorporat fosile, schelete, lucrări de artă avangardiste, microscoape și diverse instrumente și instalații.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: