XTB: Pragul de 5 lei pentru un euro ar putea fi depășit înainte de octombrie, dacă criza politică se adâncește

bani euro sursa Comisia Europeana Sursa foto: Comisia Europeană

Instabilitatea guvernamentală ar putea pune presiune sporită pe valoarea leului, ceea ce ar putea devansa momentul de depășire a pragului de 5 lei pentru un euro, către sau chiar înainte de luna octombrie, afirmă Claudiu Cazacu, consulting strategist în cadrul casei de brokeraj XTB România.

Cursul de schimb a atins marți un nou nivel record, EUR/RON tranzacționându-se la București în jur de 4,95 la ora 15.15. Reperul BNR – referința oficială – este și el un nou maxim istoric: 4,9488.

Citește și: Euro atinge un nou nivel record

„Situația din piața valutară reflectă o preocupare indusă de ambianța politică actuală. Instabilitatea guvernamentală ar putea pune presiune sporită pe valoarea leului, și, în condițiile actuale, ar putea ajuta la devansarea momentului de atingere sau chiar depășire a pragului de 5 lei pentru un euro”, afirmă Claudiu Cazacu.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Potrivit lui, înregistrăm, probabil, o prezență hotărâtă a băncii centrale pentru a „netezi” anumite influențe pe curs, însă tendința descendentă nu este simplu de oprit.

„Se poate întâmpla o suprapunere a unor factori sezonieri (începutul toamnei tinde să aibă conotații mai puțin favorabile leului) cu noi îngrijorări de ordin economic (efectul situației logistice și al dinamicii prețurilor, răspândirea rapidă a numărului de cazuri noi ce ar putea până la urmă impune măsuri restrictive) și, iată, și mai vizibil, în plan politic. Datele recente dinspre economie par să arate un risc mai ridicat de depășire a estimării de deficit în raport cu PIB, privind spre performanța relativ mai slabă față de așteptări în industrie și construcții. Situația este în dinamică accentuată, așa că informațiile noi vor fi rapid integrate în prețuri. Dacă vom vedea criza politică adâncindu-se, estimarea noastră de curs ar putea fi revizuită, niveluri în regiunea 5 – 5,05 devenind posibile chiar în sau înainte de luna octombrie”, conchide Cazacu.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: