Turcia și Grecia încearcă să găsească un coridor rutier alternativ care să ocolească Bulgaria din cauza haosului din transportul bulgăresc

bulgaria giurgiu politia de frontiera1630423567241-giurgiupodbulgaria-S4 Sursa foto: Poliția de Frontieră

Operatorii de transport din Turcia și Grecia s-au unit în jurul ideii de a găsi un coridor alternativ care să ocolească Bulgaria din cauza haosului actual din transporturile din țară, a declarat Camera Transportatorilor Rutieri Bulgari (CBRH), scrie Euractiv.

Asociația bulgară a anunțat că problema a fost discutată la cea de-a 44-a Adunare Generală a Uniunii Asociațiilor de Transport Rutier din Regiunea de Cooperare Economică a Mării Negre (BSEC-URTA), care a avut loc la Tașkent, Uzbekistan.

În plus față de preocupările exprimate de Turcia și Grecia, intervențiile „puternice și tăioase” ale BSEC-UTRA și ale Uniunii Internaționale a Transporturilor Rutiere (IRU) au arătat clar că ar trebui luate „toate măsurile posibile” pentru a rezolva problemele din Bulgaria, a adăugat CBRH.

Procedurile de dezinfecție a vehiculelor, plătite de șoferi, au fost reintroduse de guvernul de la Sofia la punctele de trecere a frontierei Kapitan Andreevo și Lesovo cu Turcia în luna iulie. Punctul de trecere Kapitan Andreevo este a doua cea mai aglomerată frontieră terestră din lume.

Se așteaptă ca partea turcă să introducă în curând măsuri similare, ceea ce este de natură să provoace și mai multă aglomerație.
BSEC-UTRA a descris măsurile drept „nedrepte, consumatoare de timp, costisitoare și inutile”, care „afectează grav lanțurile logistice din regiunea Mării Negre”.

Bulgaria a fost acuzată de propriile companii de transport că aplică standarde duble pentru taxele de parcare și dezinfecție la frontierele sale.

Presa națională a ridicat întrebări în ultimele luni cu privire la parcarea de la Podul 2 peste Dunăre de la frontiera româno-bulgară, care ar fi deținută de organizații cu vechi legături infracționale, însă Ministerul bulgar de Interne nu a luat până acum nicio măsură în acest sens.

„Rușinea resimțită de organizațiile bulgare prezente la eveniment (la Tașkent) este pe seama statului”, a subliniat CBRH, adăugând că «acuzațiile» aduse Bulgariei de asociațiile turcă și greacă sunt «justificate».

În aceeași zi, ministrul bulgar de interne Atanas Ilkov s-a întâlnit cu ambasadorul Turciei la Sofia, Mehmet Sait Uyanak, unde cei doi au discutat, printre altele, despre renovarea punctului de trecere Kapitan Andreevo.

În 2024, s-a înregistrat un număr record de vehicule de pasageri la punctul de trecere – între 5 000 și 9 000 pe zi la intrarea în Turcia și între 3 500 și 5 500 la intrarea în Bulgaria.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.